Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φοιτητική στέγη: Το μαρτύριο της λαϊκής οικογένειας — Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε όλη τη χώρα

Με την ανα­κοί­νω­ση των βάσε­ων εισα­γω­γής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να βρί­σκε­ται προ των πυλών χιλιά­δες υπο­ψή­φιοι φοι­τη­τές ετοι­μά­ζο­νται να αφιε­ρώ­σουν μέρες και ώρες στην εύρε­ση της ιδα­νι­κής κατοι­κί­ας, ώστε να βρουν το κατάλ­λη­λο γι’ αυτούς σπί­τι που θα περά­σουν τα χρό­νια των σπου­δών τους, κι όταν  το βρουν, να πρέ­πει να καλύ­ψουν το μεγά­λο κόστος του ενοικίου.

Τα ενοί­κια είναι υπέ­ρο­γκα και σε συν­δυα­σμό με τις μειώ­σεις που έχει υπο­στεί το λαϊ­κό εισό­δη­μα την περί­ο­δο της κρί­σης, με τους νόμους όλων των κυβερ­νή­σε­ων και της σημε­ρι­νής, Γονείς και φοι­τη­τές έρχο­νται για ακό­μη μία χρο­νιά αντι­μέ­τω­ποι με την αύξη­ση των μισθω­μά­των των ακι­νή­των αλλά και με το φαι­νό­με­νο των πλατ­φορ­μών βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης (πχ: Airbnb) το οποίο καλά κρα­τεί. Ούτε λόγος βέβαια για τις άλλες δαπά­νες, που αφο­ρούν το κόστος δια­βί­ω­σης σε μια άλλη πόλη από αυτήν όπου μένει η οικο­γέ­νεια του φοιτητή.

 Αττική

Στην Αττι­κή, η εξεύ­ρε­ση φοι­τη­τι­κής στέ­γης καθώς εξαι­τί­ας της βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης τα ενοί­κια έχουν «πάρει» φωτιά.

Την τελευ­ταία πεντα­ε­τία, οι τιμές των ακι­νή­των προς μίσθω­ση έχουν αυξη­θεί κατά 20% συνο­λι­κά, ενώ σε σχέ­ση με το 2018 στην Αττι­κή τα ακί­νη­τα παρου­σιά­ζουν αυξή­σεις από 10–15% στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές, ειδι­κό­τε­ρα όπου υπάρ­χει έντο­να το φαι­νό­με­νο των βρα­χυ­χρό­νιων μισθώσεων.

Περιο­χές όπως Κου­κά­κι, Ζωγρά­φου, Και­σα­ρια­νή, Μετς, Κολω­νά­κι τα σπί­τια είναι δυσεύ­ρε­τα,  τα ενοί­κια είναι ιδιαί­τε­ρα τσου­χτε­ρά, ενώ περιο­χές που παλαιό­τε­ρα τα σπί­τια είχαν προ­σι­τό ενοί­κιο, όπως το Αιγά­λεω πλέ­ον δεν μπο­ρείς να βρεις σπί­τι φθη­νό­τε­ρο από 240 με 250 ευρώ.

Το Κου­κά­κι λόγω της γειτ­νί­α­σης του με το Πάντειο Πανε­πι­στή­μιο απο­τε­λού­σε, δια­χρο­νι­κά, την πρώ­τη επι­λο­γή φοι­τη­τών του ακα­δη­μαϊ­κού ιδρύ­μα­τος της Λεω­φό­ρου Συγ­γρού. Ωστό­σο, οι τιμές μίσθω­σης αυξά­νο­νται χρό­νο με τον χρό­νο, με το μέσο μηνιαίο ενοί­κιο για ένα δυά­ρι να κυμαί­νε­ται από 450 έως 750 ευρώ — από 420 έως 500 ευρώ πέρυ­σι. Στην ίδια περιο­χή οι τιμές για επι­πλωμένες γκαρ­σο­νιέ­ρες κυμαί­νο­νται από 450 ευρώ έως 720 ευρώ — πέρυ­σι οι τιμές δια­μορ­φώ­νο­νταν από 300 έως 450 ευρώ για μη επι­πλω­μέ­να ακί­νη­τα. Η ζήτη­ση είναι τόσο υψη­λή, που οι ιδιο­κτή­τες έχουν επι­στρα­τεύ­σει και επι­πλω­μέ­να δώμα­τα με ενοί­κιο από 270 έως 400 ευρώ.

Αντί­στοι­χα, σε Εξάρ­χεια — Νεά­πο­λη — Μου­σείο δια­χει­ρι­στές και ιδιο­κτή­τες δια­θέτουν προς του­ρι­στι­κή ενοι­κί­α­ση 779 κατα­λύ­μα­τα, ενώ η εύρε­ση κατοι­κί­ας στο Κολω­νά­κι απο­τε­λεί όχι μόνο ιδιαί­τε­ρα ακρι­βή αλλά και εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη υπό­θε­ση. Στη συγκε­κρι­μέ­νη συνοι­κία το μηνιαίο μίσθω­μα δια­μορ­φώ­νε­ται σε περί­που 600 ευρώ. Ένα δυά­ρι ενοι­κιά­ζε­ται από 550 έως 700 ευρώ, ενώ εάν είναι επι­πλω­μέ­νο το ενοί­κιο δια­μορ­φώ­νε­ται στα 500 ευρώ.

Στο Μετς, την «ψυχή» του Airbnb τα δια­θέ­σι­μα ακί­νη­τα παρα­μέ­νουν πανά­κρι­βα λόγω βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης. Το ενοί­κιο για μια επι­πλω­μέ­νη γκαρ­σο­νιέ­ρα και ένα δυά­ρι δια­μορ­φώ­νε­ται σε 300–550 ευρώ και 600 ευρώ, αντί­στοι­χα. Στον Νέο Κόσμο, σε σχέ­ση με πέρυ­σι, τα ενοί­κια παρα­μέ­νουν στα­θε­ρά, τα οποία ανέρ­χο­νται για γκαρ­σο­νιέ­ρα και δυά­ρι σε 220–320 ευρώ και 300–400 ευρώ, αντίστοιχα.

Στην Καλ­λι­θέα, που επι­λέ­γουν φοι­τη­τές του Παντεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου και ιδιω­τι­κών σχο­λών στο Μοσχά­το, ανα­μέ­νε­ται, σύμ­φω­να με την E‑Real Estates, να επα­να­λη­φθεί και φέτος το φαι­νό­με­νο συγκα­τοί­κη­σης, ενώ ζήτη­ση θα έχουν και παλαιά ακί­νη­τα που για χρό­νια παρέ­με­ναν στα αζή­τη­τα. Οι τιμές παρα­μέ­νουν στα­θε­ρές για γκαρ­σο­νιέ­ρες και δώμα­τα, αλλά εμφα­νί­ζουν αύξη­ση κατά 28% για τα δυά­ρια, όπου η κατώ­τα­τη ζητού­με­νη τιμή δια­μορ­φώ­νε­ται σε 320 ευρώ, από 250 ευρώ πέρυσι.

Εκτόξευση των μισθωμάτων στο Αιγάλεω

Αύξη­ση ενοι­κί­ων και ταυ­τό­χρο­νη μίσθω­ση σε ποσο­στό της τάξης του 15% στα δια­θέ­σι­μα προς ενοι­κί­α­ση ακί­νη­τα κατα­γρά­φε­ται σύμ­φω­να με την E‑Real Estates. Ετσι το μηνιαίο μίσθω­μα για γκαρ­σο­νιέ­ρα από 150 έως 220 ευρώ το 2018, φέτος έχει εκτο­ξευ­θεί σε 240–300 ευρώ. Αύξη­ση εμφα­νί­ζει το μηνιαίο μίσθω­μα και στα δυά­ρια, με τις τιμές, από 200 έως 280 ευρώ το 2018, να έχουν ενι­σχυ­θεί σε 250–400 ευρώ. Η γειτ­νί­α­ση με το μετρό και τους χώρους ανα­ψυ­χής που έχουν κάνει την εμφά­νι­ση τους τα τελευ­ταία χρό­νια σε συν­δυα­σμό με τη στρο­φή ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρων ιδιο­κτη­τών στη βρα­χυ­πρό­θε­σμη μίσθω­ση έχουν μειώ­σει την προ­σφο­ρά. Σε όλα αυτά κοι­νός παρο­νο­μα­στής είναι η ζήτη­ση από φοι­τη­τές των ΤΕΙ Αθή­νας, Πει­ραιά και της Γεω­πο­νι­κής Σχο­λής Αθηνών.

Θεσσαλονίκη

Παρό­μοια είναι η κατά­στα­ση και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη καθώς τα ενοί­κια για τη φοι­τη­τι­κή στέ­γη φέτος είναι αυξη­μέ­να του­λά­χι­στον κατά 10% σε σχέ­ση με πέρυ­σι, ενώ λει­τουρ­γούν και ιδιω­τι­κές φοι­τη­τι­κές εστί­ες που το ενοί­κιο φτά­νει τα 500 ευρώ το δωμά­τιο με όλα τα έξο­δα καλυμμένα.

Η έλλει­ψη δια­με­ρι­σμά­των στο κέντρο του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος της Θεσ­σα­λο­νί­κης, Και οι υψη­λές τιμές οδη­γούν τους φοι­τη­τές να ανα­ζη­τή­σουν στέ­γη στους περι­φε­ρεια­κούς δήμους, δίνο­ντας βαρύ­τη­τα στην κατα­σκευή του σπι­τιού, την θέρ­μαν­ση και τις αστι­κές συγκοινωνίες.

Στο κέντρο της πόλης το φαι­νό­με­νο Airbnb απο­τε­λεί μόνι­μη επω­δό. Αυτή είναι η αιτία που τα διαθέ­σιμα προς ενοι­κί­α­ση σπί­τια στη Θεσσα­λονίκη έχουν υπο­χω­ρή­σει σημα­ντι­κά σε σχέ­ση με πέρυ­σι. Οι Σαρά­ντα Εκκλη­σιές, η Αγί­ας Σοφί­ας, η Αρι­στο­τέ­λους, η Καμά­ρα και η Προ­ξέ­νου Κορο­μη­λά ανή­κουν στις περιο­χές οι οποί­ες προ­σελ­κύ­ουν το ενδια­φέ­ρον των φοι­τη­τών, όπου, βέβαια, τα δια­θέ­σι­μα ακίνη­τα που πλη­ρούν τις προ­δια­γρα­φές είναι λιγοστά.

Η Τριαν­δρία και η Άνω Πόλη αποτε­λούν τις συνοι­κί­ες που επι­λέ­γουν οι φοι­τη­τές οι οποί­οι δεν κατά­φε­ραν να βρουν σπί­τι σε μία από τις προ­α­να­φερ­θεί­σες περιο­χές. Στην Άνω και την Κάτω Τού­μπα, που απο­τε­λούν την ανα­το­λι­κή πλευ­ρά της πό­λης, η ζήτη­ση είναι υψη­λή, ενώ η μεί­ω­ση των δια­θέ­σι­μων προς μίσθω­ση ακι­νή­των κυμαί­νε­ται στο 20%. Τα ενοί­κια παρα­μέ­νουν στα­θε­ρά σε σχέ­ση με το 2018. Μικρή αύξη­ση της τάξης του 5% παρα­τη­ρεί­ται στις κατώ­τα­τες τιμές και ως επί το πλεί­στον για γκαρσονιέρες.

Το ίδιο δύσκο­λο για να βρουν στέ­γη οι φοι­τη­τές είναι και στις πόλεις της ελλη­νι­κής περι­φέ­ρειας που φιλο­ξε­νούν σχο­λές της τρι­το­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης εκτός από ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις όπου υπάρ­χει και επάρ­κεια σε σπί­τια, αλλά και τα ενοί­κια παρα­μέ­νουν σε χαμη­λά επίπεδα.

Πάτρα – Τρίπολη

Με δεδο­μέ­νη τη μεί­ω­ση του αριθ­μού των εισα­κτέ­ων, ο αριθ­μός των φοι­τη­τών που θα εγκα­τα­στα­θεί φέτος στις πρω­τεύ­ου­σες των Νομών Αχα­ΐ­ας και Αρκα­δί­ας θα είναι μικρό­τε­ρος και συνε­πώς η προ­σφο­ρά σπι­τιών θα είναι μεγα­λύ­τε­ρη. Στην Πάτρα κατά το παρελ­θόν είχαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σημα­ντι­κές επεν­δύ­σεις σε φοι­τη­τι­κή κατοι­κία κοντά στα ακαδη­μαϊκά ιδρύ­μα­τα, θα λέγα­με ότι οι πρωτο­ετείς φοι­τη­τές επι­λέ­γουν σπί­τια με γειτνί­αση με τις σχο­λές, αλλά όχι στο κέντρο των Πατρών. Παρα­τη­ρεί­ται όμως το φαινόμε­νο οι δευ­τε­ρο­ε­τείς φοι­τη­τές να μετα­κο­μί­ζουν στο κέντρο της πόλης. Εν γένει τα ενοί­κια των φοι­τη­τι­κών κατοι­κιών παρου­σιά­ζουν μια μεί­ω­ση ακό­μη και 20% σχε­δόν σε όλες τις φοι­τη­τι­κές περιοχές.

Ρόδος

Ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λη ανα­μέ­νε­ται η αναζή­τηση στέ­γης για τους φοι­τη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου Αιγαί­ου, καθώς στο Νησί των Ιππο­τών οι πλατ­φόρ­μες βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης είναι κυρί­αρ­χες του­λά­χι­στον κατά την τελευ­ταία τριε­τία. Φέτος τα δια­θέ­σι­μα για συμ­βα­τι­κή ενοι­κί­α­ση σπί­τια έχουν μειω­θεί κατά 50%, ενώ οι τιμές αυξά­νο­νται σε ποσο­στό ακό­μη και 50% συγκρι­τι­κά με πέρυ­σι. Ενδει­κτι­κά, για μια γκαρ­σο­νιέ­ρα το μηνιαίο μίσθω­μα ξεκι­νά από 310 ευρώ και αγγί­ζει ακό­μη και τα 380 ευρώ.

Κομοτηνή

Η μεγα­λύ­τε­ρη ζήτη­ση επι­κε­ντρώ­νε­ται γύ­ρω από την κεντρι­κή πλα­τεία και σε από­στα­ση έως 300–400 μέτρα. Την τελευ­ταία πεντα­ε­τία στην Κομο­τη­νή έχουν προ­στε­θεί στα προς ενοι­κί­α­ση ακί­νη­τα 30 διαμε­ρίσματα, ενώ δεν παρα­τη­ρεί­ται σημα­ντι­κή μετα­βο­λή στη δια­θε­σι­μό­τη­τα των προς ενοι­κί­α­ση ακι­νή­των σε σχέ­ση με το 2018. Εξάλ­λου, οι τιμές παρα­μέ­νουν στα­θε­ρές, με μικρές μειώ­σεις στην ανώ­τε­ρη τιμή στα δυά­ρια σε σχέ­ση με πέρυσι.

Ναύπακτος

Η ολο­κλή­ρω­ση της Ιόνιας Οδού έχει απορ­ροφήσει τμή­μα της προ­σφο­ράς σπι­τιών από εργα­ζο­μέ­νους που απα­σχο­λού­νται από την εται­ρεία δια­χεί­ρι­σης και συντή­ρη­σης του αυτο­κι­νη­το­δρό­μου. Η μίσθω­ση μέσω Airbnb, κυρί­ως κατά την του­ρι­στι­κή περί­ο­δο, δεν θα μπο­ρού­σε να απου­σιά­ζει από τη Ναύ­πα­κτο. Τους υπό­λοι­πους μήνες δια­τί­θε­νται σε φοι­τη­τές τα ακί­νη­τα με τις τιμές να παρα­μέ­νουν στα ίδια επί­πε­δα με το 2018.

Κρήτη

Στον περι­ζή­τη­το του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό των Χανί­ων, οι φοι­τη­τές θα δυσκο­λευ­τούν να βρουν σπί­τι. Η Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη­συ­γκε­ντρώ­νουν τη μεγα­λύ­τε­ρη ζήτη­ση, με τις τιμές, λόγω βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης, να έχουν αυξη­θεί, σε σχέ­ση με το 2017, ακό­μη και 100%. Το μηνιαίο μίσθω­μα για ισό­γειο δια­μέ­ρι­σμα δια­μορ­φώ­νε­ται σε 300–350 ευρώ για ενοι­κί­α­ση διάρ­κειας 10 μηνών, ενώ ένα δυά­ρι ενοικι­άζεται από 420 έως 450 ευρώ. Στο Ρέθυ­μνο η προ­σφο­ρά είναι μικρή και αντι­στρό­φως ανά­λο­γη στο κέντρο της πόλης και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Γάλ­λου, όπου βρί­σκε­ται το Πανε­πι­στή­μιο Κρήτης.

Ως απο­τέ­λε­σμα, μία από τις πρα­κτι­κές που υιο­θε­τούν οι φοι­τη­τές αφο­ρά τη συγκα­τοί­κη­ση, ακό­μη και περισ­σό­τε­ρων των δύο ατό­μων, σε μεγα­λύ­τε­ρα σπίτια.

Με άλλα λόγια ο «πονο­κέ­φα­λος» σχε­τί­ζε­ται με την έλλει­ψη προ­σφο­ράς και όχι με το ύφος των ενοι­κί­ων, που ανέρ­χε­ται σε 190–350 ευρώ, από 180 έως 310 ευρώ το 2018.

Στα δυά­ρια το ενοί­κιο κυμαί­νε­ται από 350 έως 450 ευρώ, με το αντί­στοι­χο εύρος να είναι 260–350 ευρώ για το 2018. Εύλο­γα όσο πιο μακριά είναι το ακί­νη­το από την Πανε­πι­στη­μιού­πο­λη και το κέντρο τόσο το ενοί­κιο μειώ­νε­ται, αλλά σε αυτήν την περί­πτω­ση ανα­κύ­πτει το ζήτη­μα της μετα­κί­νη­σης από και προς το πανεπιστήμιο.

Στο Ηρά­κλειο τα ενοί­κια αυξά­νο­νται ακό­μη και κατά 35% και ξεκι­νούν από 380 και 400 ευρώ για γκαρ­σο­νιέ­ρα και δυά­ρι, αντί­στοι­χα, όταν το 2018 οι αντί­στοι­χες μισθω­τι­κές αξί­ες ήταν 200–280 ευρώ και 300–320 ευρώ. Ο Κάτω Πόρος, η Αλι­καρ­νασ­σός, τα Καμί­νια και η Λεω­φό­ρος 62 Μαρ­τύ­ρων είναι περιο­χές που απέ­χουν από το κέντρο, αλλά δια­θέ­τουν καλή συγκοι­νω­νια­κή πρό­σβαση, απο­τε­λώ­ντας προ­σι­τές επι­λο­γές.  Τη φετι­νή χρο­νιά θα δού­με και στο Ρέθυ­μνο να κερ­δί­ζει έδα­φος η συγκατοίκηση.

 

Πηγές: ΑΠΕ / Εθνος

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο