Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φολέγανδρος: Βυθίστηκε σκάφος με μετανάστες — Αγνοούνται δεκάδες

   Σε εξέ­λι­ξη είναι, από τα ξημε­ρώ­μα­τα, ευρεία επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης τυχόν αγνο­ού­με­νων μετα­να­στών στη θαλάσ­σια περιο­χή νότια της Φολέ­γαν­δρου, μετά τη βύθι­ση πλα­στι­κού σκά­φους, στο οποίο επέ­βαι­νε άγνω­στος αριθ­μός ανθρώ­πων. Πλω­τό σκά­φος του λιμε­νι­κού εντό­πι­σε στη θαλάσ­σια περιο­χή 12 μετα­νά­στες καλά στην υγεία τους να επι­βαί­νουν σε μικρή βοη­θη­τι­κή λέμβο.

Όλοι τους περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από πλή­ρω­μα σκά­φους του λιμε­νι­κού και μετα­φέρ­θη­καν στη Σαντο­ρί­νη. Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες των δια­σω­θέ­ντων, στο πλα­στι­κό σκά­φος που επέβαι­ναν του­λά­χι­στον 32 άτο­μα, παρου­σί­α­σε μηχα­νι­κή βλά­βη εισ­ροή υδά­των και βυθί­στη­κε. Σημειώ­νε­ται ότι μόνο δύο (02) εκ των δώδε­κα (12) δια­σω­θέ­ντων έφε­ραν σωσί­βιο, ενώ το σκά­φος τους δεν φαί­νε­ται να διέ­θε­τε σωστι­κό εξο­πλι­σμό. Στη θαλάσ­σια περιο­χή των ερευ­νών, οι οποί­ες βρί­σκο­νται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη, επι­κρα­τούν βόρειοι άνε­μοι εντά­σε­ως 4 μποφόρ

Ο υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάν­νης Πλα­κιω­τά­κης αμέ­σως μόλις ενη­με­ρώ­θη­κε για το συμ­βάν, έδω­σε εντο­λή να δια­τε­θεί κάθε πρό­σφο­ρο μέσο στην περιο­χή για την επιχείρηση

    Οι έρευ­νες στη θαλάσ­σια περιο­χή συνε­χί­ζο­νται από ένα πλω­τό ανοι­χτής θαλάσ­σης του λιμε­νι­κού και τρία πλω­τά, ένα ελι­κό­πτε­ρο του πολε­μι­κού ναυ­τι­κού και ένα της πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας, αερο­σκά­φος c‑130, πέντε παρα­πλέ­ο­ντα πλοία και ιδιω­τι­κά σκάφη.

Το χρονικό

Σύμ­φω­να με την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση από το Λιμε­νι­κό η αρχι­κή ενη­μέ­ρω­ση έγι­νε όταν αλλο­δα­πός τηλε­φώ­νη­σε στο 112 στις 19:30 χθες το βρά­δυ και δήλω­σε ότι το σκά­φος με αλλο­δα­πούς στο οποίο επι­βαί­νει αντι­με­τω­πί­ζει μηχα­νι­κή βλάβη.

Μετά τις 21:30 υπήρ­ξε νεό­τε­ρη ενη­μέ­ρω­ση ότι το σκά­φος βάζει νερό. Τότε, σύμ­φω­να πάντα με την ενη­μέ­ρω­ση από το Λ.Σ. δόθη­κε εντο­λή σε ενα­έ­ρια μέσα να κάνουν ανα­ζη­τή­σεις στην περιο­χή προς επι­βε­βαί­ω­ση της τηλε­φω­νι­κής μαρ­τυ­ρί­ας στο 112.

Τελι­κά, στη 1:00 μετά τα μεσά­νυ­χτα, 5.5 ώρες μετά την αρχι­κή ενη­μέ­ρω­ση του Λιμε­νι­κού εντο­πί­στη­κε βάρ­κα με 12 μετα­νά­στες 9 ναυ­τι­κά μίλια νότια της Φολε­γάν­δρου, σε θαλάσ­σια περιο­χή δια­φο­ρε­τι­κή από αυτή που αρχι­κά είχε ξεκι­νή­σει η επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διάσωσης.

Οι 12 δια­σω­θέ­ντες μετα­νά­στες βρέ­θη­καν σε φου­σκω­τή βοη­θη­τι­κή βάρ­κα του σκά­φους, το οποίο σύμ­φω­να με τις μαρ­τυ­ρί­ες των δια­σω­θέ­ντων βυθίστηκε.

Πρό­κει­ται για μετα­νά­στες από το Ιράκ, ο ένας εκ των οποί­ων μιλού­σε Αγγλι­κά. Φέρε­ται να είπε ότι στο σκά­φος επέ­βαι­ναν συνο­λι­κά 50 άτο­μα. Όπως τονί­ζε­ται, δεν υπάρ­χει αισιο­δο­ξία για τον εντο­πι­σμό επι­ζώ­ντων πλην των 12 που έχουν μετα­φερ­θεί στη Σαντορίνη.

Θεω­ρεί­ται βέβαιο ότι το σκά­φος είχε απο­πλεύ­σει από την Τουρ­κία και είχε προ­ο­ρι­σμό την Ιταλία. 

Πάνω από 100 πλοία ταξίδεψαν από Τουρκία προς Ιταλία το 2021

Σημειώ­νε­ται πως πάνω από 100 είναι τα πλοία με μετα­νά­στες που από την αρχή του έτους έχουν ταξι­δέ­ψει από την Τουρ­κία στην Ιτα­λία, δια­σχί­ζο­ντας το Αιγαίο και τη θαλάσ­σια περιο­χή νότια της Κρή­της. Οι μετα­νά­στες που έχουν κατα­φέ­ρει να ταξι­δέ­ψουν απευ­θεί­ας από την Τουρ­κία στην Ιτα­λία με πλω­τά μέσα ξεπερ­νούν από τις αρχές του έτους τους 7.000.

Στις αρχές Σεπτεμ­βρί­ου στην ίδια θαλάσ­σια περιο­χή το Λ.Σ. είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει επι­χεί­ρη­ση για τη διά­σω­ση 80 μετα­να­στών που επέ­βαι­ναν σε ιστιο­πλοϊ­κό σκά­φος, με προ­ο­ρι­σμό την Ιταλία.

Πηγές: ΑΠΕ / Καθημερινή

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο