Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική — Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Έξι νεκροί, δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες, ξερι­ζω­μέ­να δέντρα, ανα­πο­δο­γυ­ρι­σμέ­να αυτο­κί­νη­τα, ανυ­πο­λό­γι­στες υλι­κές ζημιές, δρό­μοι που μετα­τρά­πη­καν σε χει­μάρ­ρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγ­μής τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός των ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που πλήτ­τουν από χθες βρά­δυ τη Χαλ­κι­δι­κή. «Η κατά­στα­ση ήταν τρα­γι­κή, αυτό φαί­νε­ται κι από τα συμ­βά­ντα που πέρα­σαν από το Κέντρο Υγεί­ας. Ήταν μια κατά­στα­ση πρω­το­φα­νής για την περιο­χή μας, δεν την έχου­με ξανα­ζή­σει», δήλω­σε ο διευ­θυ­ντής του Κέντρου Υγεί­ας Νέων Μου­δα­νιών, Αθα­νά­σιος Καλτσάς.

«Έγι­ναν τερά­στιες κατα­στρο­φές, απο­κολ­λή­θη­καν διά­φο­ρα αντι­κεί­με­να, ανα­πο­δο­γύ­ρι­σαν αυτο­κί­νη­τα, πλημ­μύ­ρι­σε η περιο­χή μας, με απο­τέ­λε­σμα να έχου­με έξι νεκρούς και 55–60 τραυ­μα­τί­ες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρα­σαν από το συγκε­κρι­μέ­νο Κέντρο Υγεί­ας», εξή­γη­σε ο κ. Καλ­τσάς. Κάποιοι από τους τραυ­μα­τί­ες επέ­στρε­ψαν στη βάση τους, αφού τους παρα­σχέ­θη­καν οι πρώ­τες βοή­θειες, άλλοι δια­κο­μί­στη­καν στο νοσο­κο­μείο του Πολυ­γύ­ρου και σε νοσο­κο­μεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης με κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κές κακώ­σεις και κατάγ­μα­τα άνω και κάτω άκρων.

«Είμα­στε σε ανα­μο­νή, λόγω της νύχτας. Τα ξημε­ρώ­μα­τα εκτι­μώ πως θα έχου­με κάποια ακό­μη περι­στα­τι­κά», προ­έ­βλε­ψε ο κ. Καλ­τσάς, επι­ση­μαί­νο­ντας πως τα πιο σοβα­ρά τραύ­μα­τα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώ­πους που έχουν υπο­στεί κρα­νιο­ε­γκε­φα­λι­κές κακώ­σεις. Το πρώ­το περι­στα­τι­κό έφτα­σε στο Κέντρο Υγεί­ας Μου­δα­νιών περί τις 21:50· τα περισ­σό­τε­ρα συμ­βά­ντα αφο­ρού­σαν του­ρί­στες που παρα­θε­ρί­ζουν στην περιο­χή. Το προ­σω­πι­κό του Κέντρου Υγεί­ας Μου­δα­νιών βρί­σκε­ται επί ποδός, όπως και οι δυνά­μεις της Πολι­τι­κής Προστασίας.

Ανήλικο αγόρι το έκτο θύμα

Ένα ανή­λι­κο αγό­ρι έγι­νε το έκτο θύμα των πολύ­νε­κρων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων που έπλη­ξαν τις προη­γού­με­νες ώρες την Χαλκιδική.

Όπως επι­βε­βαί­ω­σε η Πυρο­σβε­στι­κή, πρό­κει­ται για 8χρονο παι­δί από τη Ρου­μα­νία, που βρι­σκό­ταν στην ταβέρ­να στα Νέα Πλά­για όπου έπε­σε το στέ­γα­στρο, κατα­πλα­κώ­νο­ντας θαμώ­νες του κατα­στή­μα­τος. Εκεί τραυ­μα­τί­στη­κε επί­σης θανά­σι­μα 54χρονη γυναί­κα, επί­σης από τη Ρου­μα­νία, ενώ μέχρι στιγ­μής, δεν έχει κατα­στεί δυνα­τό να επι­βε­βαιω­θεί από την Πυρο­σβε­στι­κή εάν τα δύο θύμα­τα είχαν συγγένεια.

Τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να στοί­χι­σαν επί­σης τη ζωή σε ζευ­γά­ρι ηλι­κιω­μέ­νων από την Τσε­χία, που παρα­θέ­ρι­ζαν με τρο­χό­σπι­το στη Σωζό­πο­λη όπου το όχη­μα φαί­νε­ται πως ανα­τρά­πη­κε από σφο­δρούς ανέ­μους. Μαζί τους παρα­θέ­ρι­ζε ο γιος τους, που τραυ­μα­τί­στη­κε και δια­κο­μί­στη­κε σε νοσο­κο­μείο, καθώς και ο εγγο­νός τους ‑κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες είναι 18 ετών- που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υπο­στεί σοκ.

Ακό­μη δύο θάνα­τοι κατα­γρά­φη­καν στην Νέα Ποτί­δαια, όπου δέν­δρο κατα­πλά­κω­σε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περί­που δύο ετών, που διέ­με­ναν σε ξενο­δο­χεια­κή μονά­δα της περιοχής.

Την ίδια ώρα, έρευ­νες διε­ξά­γει το Λιμε­νι­κό Σώμα στην θαλάσ­σια περιο­χή της Καλ­λι­κρά­τειας για τον εντο­πι­σμό 62χρουνου ψαρά. Όπως έγι­νε γνω­στό, είχε πάει με την ξύλι­νη βάρ­κα του γύρω στις 18.00 για ψάρε­μα· έκτο­τε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Πηγές προ­σκεί­με­νες στην Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία και στο ΕΚΑΒ ανα­φέ­ρουν δεκά­δες περι­πτώ­σεις τραυ­μα­τιών που δια­κο­μί­στη­καν με ασθε­νο­φό­ρα ή μετέ­βη­σαν με ιδιω­τι­κά οχή­μα­τα σε νοσο­κο­μεία της Χαλ­κι­δι­κής και της Θεσ­σα­λο­νί­κης, όπου εισή­χθη­σαν και νοσηλεύονται.

Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε η Πυρο­σβε­στι­κή λίγο μετά τη 01.00, ανα­φέ­ρε­ται ότι ως εκεί­νη την ώρα είχαν γίνει τριά­ντα δια­σώ­σεις από κατοι­κί­ες και οχή­μα­τα και εκα­το­ντά­δες κοπές δέντρων, απο­μα­κρύν­σεις αντι­κει­μέ­νων από το οδό­στρω­μα και αντλή­σεις υδά­των από σπί­τια και καταστήματα.

Το μέγε­θος των προ­βλη­μά­των στο οδι­κό δίκτυο του νομού ανα­μέ­νε­ται να απο­κα­λυ­φθεί με το φως της ημέρας.

Αρκε­τές περιο­χές του νομού βυθί­στη­καν στο σκο­τά­δι, εξέ­λι­ξη η οποία δυσχε­ραί­νει την πρό­σβα­ση των σωστι­κών μέσων στα σημεία που επλή­γη­σαν από την κακοκαιρία.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης κηρύ­χθη­κε η ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Χαλ­κι­δι­κής λόγω της φονι­κής κακοκαιρίας.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός βρί­σκε­ται σε διαρ­κή επι­κοι­νω­νία με τους συναρ­μό­διους υπουρ­γούς, οι οποί­οι τον ενη­με­ρώ­νουν για την εξέ­λι­ξη των ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και τις προ­σπά­θειες που κατα­βά­λουν οι δια­σώ­στες. Ο κ. Κυριά­κος Μητσο­τά­κης έδω­σε εντο­λή κυβερ­νη­τι­κό κλι­μά­κιο να μετα­βεί το ταχύ­τε­ρο στην περιοχή.

Στη Χαλ­κι­δι­κή μετέ­βη ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μιχά­λης Χρυσοχοϊδης

xalkidiki3

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη εσπευσμένα στη Χαλκιδική.

Παράλ­λη­λα ο Νίκος Χαρ­δα­λιάς, ο οποί­ος πρό­κει­ται να ανα­λά­βει τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, βρί­σκε­ται σε διαρ­κή επι­κοι­νω­νία με τον εκτε­λε­στι­κό γραμ­μα­τέα της περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας Νίκο Ιωάν­νου και το γενι­κό διευ­θυ­ντή Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας κ. Χαρά­λα­μπο Στερ­γιά­δη, προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει — άτυ­πος ακό­μη — συντο­νι­σμός των υπηρεσιών.

Αυτή τη στιγ­μή υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρα από 40 συνερ­γεία σε όλο τον νομό Χαλ­κι­δι­κής τα οποία προ­σπα­θούν να βοη­θή­σουν τους πολί­τες, καθώς υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για εκλωβισμένους

Έχουν ήδη ενερ­γο­ποι­η­θεί όλες οι εθε­λο­ντι­κές ομά­δες του νομού και έχουν ειδο­ποι­η­θεί οι μηχα­νι­κοί της περι­φέ­ρειας να ξεκι­νή­σουν από τις 05.30 τη δια­δι­κα­σία κατα­γρα­φής των ζημιών σε σπί­τια, αλλά και σε δημό­σιες υπο­δο­μές. Παράλ­λη­λα επί ποδός είναι συνερ­γεία της ΔΕΗ λόγω των προ­βλη­μά­των στον ηλε­κτρο­φω­τι­σμό στις περιο­χές που επλή­γη­σαν περισσότερο.

Έκτα­κτη κυβερ­νη­τι­κή σύσκε­ψη πραγ­μα­το­ποιεί­ται από νωρίς το πρωί στο δημαρ­χείο Ν. Μου­δα­νιών υπό τον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μ. Χρυσοχοϊδη.

xalkidiki2

Κινητοποίηση των αρχών της περιφέρειας

Η Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας επι­σή­μα­νε σε ανα­κοί­νω­σή της ότι «η Διεύ­θυν­ση Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας προει­δο­ποιεί τους πολί­τες και επι­σκέ­πτες ειδι­κά στη Χαλ­κι­δι­κή, τόσο στη Σιθω­νία, όσο και στην Κασ­σάν­δρα, ότι τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να των τελευ­ταί­ων ωρών θα συνε­χι­στούν και τις επό­με­νες ώρες», σημείωσε.

«Γι’ αυτό συνι­στά περιο­ρι­σμό στις μετα­κι­νή­σεις των πολι­τών, παρα­μο­νή σε ασφα­λείς χώρους και τήρη­ση των οδη­γιών των στε­λε­χών της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, της Πυρο­σβε­στι­κής, της Αστυ­νο­μί­ας και των υπαλ­λή­λων των Δήμων, μέχρι να κοπά­σουν τα φαι­νό­με­να οριστικά».

Σαρά­ντα μηχα­νή­μα­τα της Διεύ­θυν­σης Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας καθα­ρί­ζουν το οδι­κό δίκτυο και προ­σπα­θούν να το δια­τη­ρή­σουν προ­σβά­σι­μο στην Πιε­ρία, την Ημα­θία, τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, αλλά κυρί­ως στη Χαλ­κι­δι­κή, που έχει υπο­στεί το μεγα­λύ­τε­ρο πλήγ­μα, εξη­γεί η Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακεδονίας.

Εξάλ­λου, περισ­σό­τε­ρα από 100 στε­λέ­χη του προ­σω­πι­κού της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας συν­δρά­μουν το έργο της Πυρο­σβε­στι­κής, της Αστυ­νο­μί­ας και των άλλων αρχών και προ­σπα­θούν να περιο­ρί­σουν τις επι­πτώ­σεις από τα εξαι­ρε­τι­κά έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να, προ­σφέ­ρο­ντας βοή­θεια στους πολί­τες σε όλες τις πλη­γεί­σες περιοχές.

xalkidiki

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο