Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φονική καταδίωξη στο Πέραμα: Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν εν ψυχρώ πάνω μας

Μια εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή εκδο­χή για το αιμα­τη­ρό περι­στα­τι­κό στο Πέρα­μα δίνουν οι δύο νεα­ροί που βρί­σκο­νταν μέσα στο αμά­ξι της κατα­δί­ω­ξης, κατά την οποία έπε­σε νεκρός από αστυ­νο­μι­κά πυρά ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης.

Ο 16χρονος τραυ­μα­τί­ας και ο 14χρονος που δηλώ­νει οδη­γός του οχή­μα­τος, σε συνέ­ντευ­ξή τους στην εφη­με­ρί­δα Documento, καταγ­γέλ­λουν ότι οι άνδρες της ΔΙΑΣ πυρο­βό­λη­σαν ενα­ντί­ον τους εν ψυχρώ, ενώ εκεί­νοι είχαν ήταν έτοι­μοι να παραδοθούν.

Και οι δύο ανα­φέ­ρουν ότι οι αστυ­νο­μι­κοί είχαν κατέ­βει από τις μηχα­νές τους και πυρο­βο­λού­σαν ασύ­στο­λα προς το μέρος τους, ενώ καταγ­γέλ­λουν ότι ένας εξ αυτών πέτα­ξε τη μηχα­νή του μέσα σε ένα μαγαζί.

Ειδι­κό­τε­ρα, ο 14χρονος, ο οποί­ος δηλώ­νει οδη­γός του λευ­κού Hyundai (ζήτη­σε και θα υπο­βλη­θεί σε τεστ DNA την Τετάρ­τη προ­κει­μέ­νου να απο­δεί­ξει την παρου­σία του μέσα στο αμά­ξι) σημειώ­νει ότι «Δεν φορού­σα­με κου­κού­λα, ούτε σκου­φί, τίπο­τα. Μας κατα­δί­ω­ξαν μέχρι το Πέρα­μα. Οι δύο ήταν συνέ­χεια πίσω μας. Μόλις φτά­σα­με στο Πέρα­μα συνα­ντή­σα­με το λεω­φο­ρείο μού­ρη με μού­ρη. Δεν μπο­ρού­σα­με να φύγου­με. Σηκώ­σα­με τα χέρια ψηλά μέσα στο αμά­ξι, λέγα­με με τα παι­διά ό,τι και να γίνει να παρα­δο­θού­με θα φάμε λίγο ξύλο και μετά θα φύγου­με. Εμέ­να από τον φόβο μού έφυ­γε λίγο το φρέ­νο αλλά μετά το πάτη­σα πάλι. Δεν πήρα όμως καμία μηχα­νή από κάτω. Ακού­μπη­σα λίγο τη ρόδα και σταμάτησα».

Σε άλλο σημείο της συνέ­ντευ­ξής του καταγ­γέλ­λει «Οι αστυ­νο­μι­κοί μπο­ρού­σαν να ρίξουν στις ζάντες για να μη φύγου­με. Αυτοί πυρο­βό­λη­σαν εν ψυχρώ πάνω μας. Είδα τον Νίκο νεκρό και τον Στ. τραυ­μα­τι­σμέ­νο. Έπε­σε ο Νίκος πάνω μου και κατά­λα­βα ότι είναι νεκρός. Προ­σπα­θού­σα να φύγω για να σωθώ κι εγώ πήρα δύο μηχα­νές από κάτω, αλλά χωρίς ανα­βά­τες» και προ­σθέ­τει «σκέ­φτη­κα εκεί­νη την ώρα ότι θα σκο­τώ­σουν κι εμέ­να για να μην υπάρ­χουν απο­δει­κτι­κά στοι­χεία. Όλοι οι αστυ­νο­μι­κοί ήταν από τη δεξιά πλευ­ρά του αυτο­κι­νή­του και πυρο­βο­λού­σαν. Εγώ άνοι­ξα την πόρ­τα του οδη­γού και κρύ­φτη­κα μπρο­στά από τη ζάντα που είναι το φτε­ρό. Εκεί μόλις πήγαν να αλλά­ξουν γεμι­στή­ρες βρή­κα ευκαι­ρία και έφυ­γα. Πρό­λα­βα να στρί­ψω στο στε­νό. Τότε μια σφαί­ρα χτύ­πη­σε σε έναν τοί­χο. Ξυστά από εμέ­να. Ήταν για εμέ­να, δηλα­δή, αλλά έπε­σε στον τοί­χο για­τί πρό­λα­βα να στρίψω».

Από την πλευ­ρά του ο 16χρονος τραυ­μα­τί­ας τονί­ζει στο Documento «ο οδη­γός είναι ο 14χρονος και συνο­δη­γός ήταν ο Σαμπά­νης. Μας είχαν κυκλώ­σει. Μόλις πήγα­με να παρα­δο­θού­με δεν προ­λά­βα­με να ανοί­ξου­με την πόρ­τα για να παρα­δο­θού­με και εγώ πυρο­βο­λή­θη­κα. Και λέω στους φίλους μου “παι­διά με πυρο­βό­λη­σαν”. Μετά δεν προ­λά­βα­με να κατέ­βου­με, πυρο­βο­λή­θη­κε και ο άλλος και ο τρί­τος έτρε­ξε και έφυ­γε. “Αμα κάτσω κι εγώ” είπε ο Β. “θα πυρο­βο­λη­θώ, καλύ­τε­ρα να φύγω”. Έφα­γα μια σφαί­ρα στην πλά­τη και δύο στην κοι­λιά. Τρεις σύνο­λο. Μου έβγα­λαν την σπλή­να και δεν ξέρω πότε θα βγω από το νοσοκομείο».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, ενώ οι επτά κατη­γο­ρού­με­νοι αστυ­νο­μι­κοί έχουν αφε­θεί ελεύ­θε­ροι και έχουν τύχει προ­κλη­τι­κής στή­ρι­ξης από υπουρ­γούς, ο υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη ανα­μέ­νε­ται να προ­βεί αύριο σε ανα­κοι­νώ­σεις σχε­τι­κά με «σχέ­διο μέτρων και κατευ­θύν­σε­ων για την ουσια­στι­κή βελ­τί­ω­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας της Ελλη­νι­κής Αστυνομίας».

Σύμ­φω­να με τα όσα έχουν γίνει γνω­στά μέχρι στιγ­μής, το πόρι­σμα αδειά­ζει πλή­ρως την ΕΛ.ΑΣ., καθώς κατα­γρά­φει σωρεία λαθών από τους αστυ­νο­μι­κούς κατά τη διάρ­κεια του αιμα­τη­ρού περιστατικού.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το γεγο­νός ότι, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του ΣΚΑΪ, οι 32 από τις 36 σφαί­ρες, που έπε­σαν, έφυ­γαν από τα όπλα τριών από τους επτά αστυ­νο­μι­κούς. Επί­σης, υπάρ­χουν ανα­φο­ρές για δυσλει­τουρ­γί­ες του Κέντρου Επι­χει­ρή­σε­ων Άμε­σης Δρά­σης με ανα­φο­ρές να κάνουν λόγο για αλλα­γές σε πρόσωπα.

Πηγή: efsyn.gr

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο