Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φονική πλημμύρα στην Πολίχνη: Απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων

Σε ανα­κοί­νω­σή της για τη φονι­κή πλημ­μύ­ρα στην Πολί­χνη, η ΤΕ της Δυτι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΚΚΕ σημειώ­νει τα παρακάτω:

«Ο λαός της Πολί­χνης βίω­σε για ακό­μα μια φορά τις οδυ­νη­ρές συνέ­πειες από τις ελλεί­ψεις αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και υπο­δο­μών στην περιο­χή με απο­λο­γι­σμό ένα νεκρό και δεκά­δες ζημιές σε λαϊ­κές περιου­σί­ες. Ένα ολι­γό­λε­πτο έντο­νο και­ρι­κό φαι­νό­με­νο βρο­χό­πτω­σης ήταν ικα­νό να απο­κα­λύ­ψει με το χει­ρό­τε­ρο τρό­πο την παρα­πά­νω πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Ως ΚΚΕ εκφρά­ζου­με τα θερ­μά συλ­λυ­πη­τή­ριά μας στην οικο­γέ­νεια του θύμα­τος της κακο­και­ρί­ας και τη συμπα­ρά­στα­σή μας σε όσους επλήγησαν.

Η τρα­γι­κή αυτή κατά­στα­ση δεν είναι απο­τέ­λε­σμα της “κλι­μα­τι­κής αλλα­γής”, ούτε μπο­ρεί να απο­δί­δε­ται απο­κλει­στι­κά στα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να. Είναι απόρ­ροια της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής όλων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρό­ντι­σαν να θωρα­κί­σουν με σύγ­χρο­να αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα και υπο­δο­μές ευά­λω­τες σε πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να περιο­χές, όπως αυτές της Δυτι­κής Θεσσαλονίκης.

Μερί­διο ευθύ­νης ανα­λο­γεί και στα στε­λέ­χη τους στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση, σε Περι­φέ­ρεια και Δήμους, που προ­ω­θούν την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, ιεραρ­χώ­ντας έργα και υπο­δο­μές με κρι­τή­ριο τις ανά­γκες του μεγά­λου κεφα­λαί­ου και όχι την ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και την προ­στα­σία των ανθρώ­πι­νης ζωής και του περιβάλλοντος.

Αυτό επι­βε­βαιώ­νει η αδια­φο­ρία που επι­δει­κνύ­ουν για την ανθρώ­πι­νη ζωή και τις λαϊ­κές περιου­σί­ες σε μια περιο­χή, όπως αυτή της Πολί­χνης και της ευρύ­τε­ρης περιο­χής στην οποία συγκε­ντρώ­νο­νται δεκά­δες ρέμα­τα που δεν έχουν διευ­θε­τη­θεί ή έχουν υπο­γειο­ποι­η­θεί παρα­νό­μως, ενώ άλλα παρα­μέ­νουν ακό­μα αχαρ­το­γρά­φη­τα, χωρίς να υπάρ­χει και διά­θε­ση διε­νέρ­γειας κάποιας μελέ­της και κατα­γρα­φής. Την ίδια στιγ­μή, η πρό­σφα­τη υλο­τό­μη­ση δασι­κών εκτά­σε­ων στο περια­στι­κό δάσος του Σέιχ Σου εξαι­τί­ας του φλοιο­φά­γου εντό­μου, χωρίς την υλο­ποί­η­ση έργων αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας πλημ­μυ­ρών, αύξη­σε τον κίν­δυ­νο εμφά­νι­σης πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων. Το πρό­σφα­το τρα­γι­κό συμ­βάν ενι­σχύ­θη­κε και από το παρα­πά­νω γεγονός.

Η ζωή μας και οι περιου­σί­ες μας δεν είναι “κόστος”. Εδώ και τώρα να υλο­ποι­η­θούν έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προστασίας!

Η αρνη­τι­κή πεί­ρα των κατοί­κων της περιο­χής έρχε­ται να απο­κα­λύ­ψει τα μεγά­λα ψέμα­τα και τα παχιά λόγια που ντύ­νουν τα αστι­κά επι­τε­λεία τον σχε­δια­σμό για τη δήθεν “πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη” στην περιο­χή της δυτι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης. Ιδιαί­τε­ρα, μπρο­στά στην ημέ­ρα περι­βάλ­λο­ντος, κυβέρ­νη­ση, περι­φέ­ρεια και δημο­τι­κές διοι­κή­σεις δια­φή­μι­σαν τις “πρά­σι­νες” πολι­τι­κές τους, τα “πρά­σι­να” έργα και υπο­δο­μές που προ­ω­θούν ανά τόπους. Στα παρα­πά­νω έργα δεν χωρούν υπο­δο­μές ανα­γκαί­ες για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων κοι­νω­νι­κών ανα­γκών, όπως έργα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, κατα­σκευή ασφα­λούς, επαρ­κούς και σύγ­χρο­νης σχο­λι­κής στέ­γης και μονά­δων υγεί­ας, δημιουρ­γία ελεύ­θε­ρων και κοι­νό­χρη­στων χώρων πρα­σί­νου, αθλη­τι­σμού, πολι­τι­σμού κ.ά..

Βασι­κά αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα για την προ­στα­σία του πολε­ο­δο­μι­κού συγκρο­τή­μα­τος Θεσ­σα­λο­νί­κης, που περι­γρά­φο­νταν στο Γενι­κό Ρυθ­μι­στι­κό Σχέ­διο αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας και απο­χέ­τευ­σης ομβρί­ων Ν. Θεσ­σα­λο­νί­κης (Master Plan) παρα­μέ­νουν στα χαρ­τιά του­λά­χι­στον από το 2003. Σε αυτά συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται η διευ­θέ­τη­ση των ρεμά­των της Πολί­χνης, και του Ωραιο­κά­στρου. Τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα θεω­ρού­νται “μη επι­λέ­ξι­μα”, καθώς δεν παρου­σιά­ζουν επεν­δυ­τι­κό και επι­χει­ρη­μα­τι­κό ενδια­φέ­ρον, δεν εξα­σφα­λί­ζουν κέρ­δη για το μεγά­λο κεφά­λαιο. Για το λόγο αυτό και η ΕΕ δεν επι­λέ­γει να χρη­μα­το­δο­τή­σει με πόρους τέτοια έργα και υπο­δο­μές ανα­γκαία για τον λαό, τη στιγ­μή που όλοι αυτοί οι πακτω­λοί χρη­μά­των προ­κύ­πτουν από την άγρια φορο­λο­γία και τον ιδρώ­τα των ευρω­παϊ­κών λαών. Η χρη­μα­το­δό­τη­ση της διευ­θέ­τη­σης των ρεμά­των της περιο­χής Ωραιο­κά­στρου, που θα θωρα­κί­σει και περιο­χές των δήμων Παύ­λου Μελά και Ευό­σμου — Κορ­δε­λιού εγκρί­θη­κε με καθυ­στέ­ρη­ση του­λά­χι­στον 15 χρό­νων. Η έντα­ξη μόνο αυτού του αντι­πλημ­μυ­ρι­κού έργου στο Ταμείο Ανά­καμ­ψης δεν προ­σφέ­ρε­ται για πανη­γυ­ρι­σμούς. Αυτοί έχουν από χρό­νια πνι­γεί από τις δια­χρο­νι­κές, εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες της ΕΕ, των κυβερ­νή­σε­ων και των διοι­κή­σε­ων των δήμων και της Περιφέρειας.

Το ΚΚΕ δια­χρο­νι­κά θέτει σε προ­τε­ραιό­τη­τα το ζήτη­μα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, καθώς αφο­ρά άμε­σα την προ­στα­σία της ζωής των λαϊ­κών οικο­γε­νειών. Με παρεμ­βά­σεις, τοπο­θε­τή­σεις και ανά­πτυ­ξη πολι­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας γύρω από τέτοια ζητή­μα­τα, το ΚΚΕ και τα μέλη του μπή­καν μπρο­στά στην απο­κά­λυ­ψη των τρα­γι­κών ελλεί­ψε­ων του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, στην ανά­δει­ξη των δια­χρο­νι­κών ευθυ­νών των αστι­κών κομ­μά­των και συνο­λι­κά των κρι­τη­ρί­ων με τα οποία υλο­ποιεί­ται ο αστι­κός σχε­δια­σμός, που δεν είναι άλλα από τη δια­σφά­λι­ση όλο και μεγα­λύ­τε­ρης κερ­δο­φο­ρί­ας και αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας για τους ομί­λους και τις μεγά­λες επιχειρήσεις.

Να μην επι­τρέ­ψου­με να παί­ζουν άλλο με την ίδια τη ζωή μας. Οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα όχι μόνο δεν έχουν τίπο­τα να κερ­δί­σουν από αυτή την πολι­τι­κή, αλλά αντί­θε­τα κιν­δυ­νεύ­ουν να χάσουν και ό,τι τους έχει απομείνει

Ως ΚΚΕ καλού­με τον λαό να αγω­νι­στεί για σχε­δια­σμό και υλο­ποί­η­ση, με πλή­ρη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, σε κεντρι­κό, περι­φε­ρεια­κό και τοπι­κό επί­πε­δο, έργων υπο­δο­μής και μηχα­νι­σμών δημό­σιας προ­στα­σί­ας από πλημ­μύ­ρες, πυρ­κα­γιές, σει­σμούς, βιο­μη­χα­νι­κά ατυ­χή­μα­τα, με στε­λέ­χω­ση με μόνι­μο προ­σω­πι­κό πλή­ρους απα­σχό­λη­σης και εξο­πλι­σμό, κόντρα στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται δια­χρο­νι­κά από όλες τις κυβερ­νή­σεις και τις περιφέρειες.

Άμε­σα να παρέμ­βουν συντο­νι­σμέ­να κυβέρ­νη­ση, Περι­φέ­ρεια, δήμος, με την κινη­το­ποί­η­ση όλων των αρμό­διων υπη­ρε­σιών για την κατα­γρα­φή και την απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών στις λαϊ­κές περιουσίες.

Να παρ­θούν όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα οικο­νο­μι­κής ανα­κού­φι­σης των κατοί­κων των περιο­χών που πλή­γη­καν με βάση τις εκτι­μώ­με­νες συνέ­πειες και να δοθούν άμε­σα απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% των ζημιών.

Να ξεκι­νή­σουν άμε­σα οι μελέ­τες και η υλο­ποί­η­ση, η επι­τά­χυν­ση εκεί που ξεκί­νη­σε η κατα­σκευή, όλων των απα­ραί­τη­των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο