Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φονικός σεισμός 7,8 στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας — Περισσότεροι από 120 οι νεκροί

Σει­σμός ισχύ­ος 7,8 βαθ­μών έπλη­ξε τα ξημε­ρώ­μα­τα τη νότια Τουρ­κία και τη βόρεια Συρία, στοι­χί­ζο­ντας τη ζωή σε σχε­δόν 100 ανθρώ­πους στις δύο χώρες και προ­κα­λώ­ντας τερά­στιες και εκτε­τα­μέ­νες υλι­κές ζημιές, με βάση τους ως τώρα ‑ακό­μη προ­σω­ρι­νούς- απο­λο­γι­σμούς στις δυο πλευ­ρές των συνόρων.

Του­λά­χι­στον 237 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν σε διά­φο­ρες συρια­κές πόλεις, σύμ­φω­να με τις αρχές και κρα­τι­κά ΜΜΕ, ενώ του­λά­χι­στον 76 άνθρω­ποι είναι νεκροί στην Τουρ­κία, σύμ­φω­να με την τουρ­κι­κή υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών AFAD. (Ο αριθ­μός των θυμά­των αλλά­ζει συνεχώς)

Το αμε­ρι­κα­νι­κό σει­σμο­λο­γι­κό ινστι­τού­το (USGS) ανέ­φε­ρε πως η σει­σμι­κή δόνη­ση κατα­γρά­φτη­κε στις 04:17 (τοπι­κή ώρα· 03:17 ώρα Ελλά­δας) και υπο­λό­γι­σε πως το εστια­κό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Το επί­κε­ντρό του βρι­σκό­ταν στην περι­φέ­ρεια Παζάρ­τζικ, στην επαρ­χία Καχραν­μαρ­μα­ράς (νοτιο­α­να­το­λι­κά), περί­που 60 χλμ. από τα σύνο­ρα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Ο σημε­ρι­νός σει­σμός είναι ο ισχυ­ρό­τε­ρος που έχει κατα­γρα­φεί στην Τουρ­κία έπει­τα από αυτόν της 17ης Αυγού­στου 1999, ο οποί­ος είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 17.000 ανθρώ­πους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων περί­που χιλί­ων κατοί­κων της Κωνσταντινούπολης.

Του­λά­χι­στον 23 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι 420 τραυ­μα­τί­στη­καν μόνο στην επαρ­χία Μαλά­τια, δήλω­σε πριν από λίγο ο κυβερ­νή­της της στο τουρ­κι­κό κρα­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο TRT.

Ο κυβερ­νή­της της επαρ­χί­ας Σαν­λιούρ­φα, σε δηλώ­σεις του στο κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Anadolu, έκα­νε λόγο για 17 νεκρούς και 30 τραυ­μα­τί­ες στη δική του επαρχία.

Άλλοι του­λά­χι­στον έξι άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν στην επαρ­χία Ντι­γιάρ­μπα­κιρ, σύμ­φω­να με τον κυβερ­νή­τη της.

Σύμ­φω­να με την AFAD, την τουρ­κι­κή υπη­ρε­σία αντι­με­τώ­πι­σης κατα­στρο­φών, ο σει­σμός είχε ισχύ 7,4 βαθ­μών και μικρό εστια­κό βάθος, μόλις 7 χιλιόμετρα.

Ο σει­σμός και οι αρκε­τές μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις που ακο­λού­θη­σαν έγι­ναν αισθη­τές ως τον Λίβα­νο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέ­δω­σαν αντα­πο­κρι­τές του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου. Ο κύριος σει­σμός είχε μεγά­λη διάρ­κεια, κρά­τη­σε σχε­δόν ένα λεπτό, σύμ­φω­να με αντα­πο­κρι­τή του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

Βίντεο που μετα­φορ­τώ­θη­καν σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης εικο­νί­ζουν κατε­στραμ­μέ­να κτί­ρια σε διά­φο­ρες πόλεις της νοτιο­α­να­το­λι­κής Τουρκίας.
Αντα­πο­κρι­τής του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου στη Ντι­γιάρ­μπα­κιρ, μεγά­λη πόλη της νοτιο­α­να­το­λι­κής Τουρ­κί­ας, είδε κτί­ριο να έχει καταρ­ρεύ­σει ολο­σχε­ρώς και σωστι­κά συνερ­γεία να προ­σπα­θούν να απε­γκλω­βί­σουν ανθρώ­πους από τα συντρίμμια.

Μέσω Twitter, τούρ­κοι πολί­τες μοι­ρά­ζο­νται ονό­μα­τα και τοπο­θε­σί­ες ανθρώ­πων που έχουν παγι­δευ­τεί κάτω από τα χαλάσματα.

Ο δήμαρ­χος της πόλης των Αδά­νων, ο Ζεϊ­ντάν Καρα­λάρ, δήλω­σε πως δύο πολυ­κα­τοι­κί­ες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν κατα­στρα­φεί, σύμ­φω­να με το TRT.

Κτί­ρια κατα­στρά­φη­καν επί­σης στις πόλεις Αντι­για­μάν, Ντι­γιάρ­μπα­κιρ και Μαλά­τια, σύμ­φω­να με το ιδιω­τι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο NTV, κάτι που εγεί­ρει φόβους ότι ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των θα είναι ακό­μη βαρύτερος.

Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομά­δες μας βρί­σκο­νται σε συνα­γερ­μό. Εκπέμ­ψα­με συνα­γερ­μό τέταρ­του επι­πέ­δου», δήλω­σε ο τούρ­κος υπουρ­γός Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού, προ­σθέ­το­ντας πως η κυβέρ­νη­ση της χώρας του απευ­θύ­νει έκκλη­ση «για διε­θνή βοήθεια».

Ο κυβερ­νή­της της επαρ­χί­ας Γκα­ζιά­ντεπ συνέ­στη­σε στους κατοί­κους να μεί­νουν έξω, μέχρι νεοτέρας.

Σωστι­κά συνερ­γεία και η τουρ­κι­κή πολι­τι­κή προ­στα­σία, καθώς και σύροι πυρο­σβέ­στες, διε­ξά­γουν επι­χει­ρή­σεις για να βγά­λουν επι­ζή­σα­ντες από κτί­ρια που έχουν καταρ­ρεύ­σει, σύμ­φω­να με μέσα ενημέρωσης.

Στην Τουρ­κία η σει­σμι­κό­τη­τα συγκα­τα­λέ­γε­ται στις υψη­λό­τε­ρες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμ­βρί­ου, σει­σμός 6,1 βαθ­μών στο βορειο­δυ­τι­κό τμή­μα της χώρας προ­κά­λε­σε περί­που πενή­ντα τραυ­μα­τι­σμούς και περιο­ρι­σμέ­νες υλι­κές ζημιές, κατά τις αρχές.

Τον Ιανουά­ριο του 2020, σει­σμός μεγέ­θους 6,7 βαθ­μών έπλη­ξε τις επαρ­χί­ες Ελα­ζίγ και Μαλά­τια, στοι­χί­ζο­ντας τη ζωή σε 40 και πλέ­ον ανθρώπους.
Τον Οκτώ­βριο της ίδιας χρο­νιάς, σει­σμός μεγέ­θους 7 βαθ­μών στοί­χι­σε τη ζωή σε 114 ανθρώ­πους και τραυ­μά­τι­σε άλλους 1.000 και πλέ­ον στα τουρ­κι­κά παρά­λια στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης τη Κύπρου για τον ισχυρό σεισμό

Ανα­κοί­νω­ση για τον ισχυ­ρό σει­σμό που σημειώ­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα στην Τουρ­κία και έγι­νε έντο­να αισθη­τός στην Κύπρο εξέ­δω­σε το Τμή­μα Γεω­λο­γι­κής Επι­σκό­πη­σης της Κύπρου. Στην ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρε­ται ότι:

Το Τμή­μα Γεω­λο­γι­κής Επι­σκό­πη­σης ανα­κοι­νώ­νει ότι την Δευ­τέ­ρα 06 Φεβρουα­ρί­ου 2023 και τοπι­κή ώρα 03:17 κατα­γρά­φη­κε από τους σει­σμο­λο­γι­κούς σταθ­μούς του Τμή­μα­τος η πολύ ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση που έγι­νε στην περιο­χή του Γκα­ζα­ντιέπ (κοντά στα σύνο­ρα με τη Συρία) με μέγε­θος ροπής Μw=7.8.

Ο σει­σμός έγι­νε έντο­να αισθη­τός σε από­στα­ση σχε­δόν 600 χιλιο­μέ­τρων από το επί­κε­ντρο του (Τουρ­κία, Ιράκ, Γεωρ­γία, Ισρα­ήλ, Συρία, Λίβα­νος, Αίγυ­πτος, και Κύπρος). Στην Κύπρο έγι­νε έντο­να αισθη­τός σε ολό­κλη­ρο το νησί. ·

Τον ισχυ­ρό σει­σμό ακο­λού­θη­σαν ισχυ­ρός σει­σμός στις 03:28 (Mw=6.7), πέντε σει­σμοί με μεγέ­θη μεγα­λύ­τε­ρα από 5 και πλή­θος σει­σμών με μικρό­τε­ρα μεγέ­θη. Το φαι­νό­με­νο βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη και παρα­κο­λου­θεί­ται από το Σει­σμο­λο­γι­κό Κέντρο του Τμή­μα­τος Γεω­λο­γι­κής Επισκόπησης.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο