Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φορείς και Επιτροπές Αγώνα Συντονίζονται και ετοιμάζουν μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη

Την από­φα­ση να δια­δη­λώ­σουν όλοι μαζί στις αρχές Νοέμ­βρη στην Αθή­να, συντο­νί­ζο­ντας τον αγώ­να τους και δυνα­μώ­νο­ντας τη διεκ­δί­κη­ση για τα δίκαια αιτή­μα­τά τους, πήραν φορείς και Επι­τρο­πές Αγώ­να πλη­γέ­ντων από φυσι­κές κατα­στρο­φές από όλη τη χώρα.

Με πρω­το­βου­λία της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να Πυρό­πλη­κτων Βόρειας Εύβοιας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χτες το από­γευ­μα κοι­νή σύσκε­ψη στην Αθή­να, στο Συν­δι­κά­το Οικο­δό­μων, η οποία κατέ­λη­ξε στην από­φα­ση να οργα­νω­θεί συλ­λα­λη­τή­ριο, το Σάβ­βα­το 6 Νοέμ­βρη, στις 12 μ., στο Σύνταγ­μα. Στο πλαί­σιο της κινη­το­ποί­η­σης, οι Επι­τρο­πές και οι φορείς θα επι­δώ­σουν ψήφι­σμα με τα αιτή­μα­τά τους στη Βουλή.

Στο σημα­ντι­κό αυτό βήμα συντο­νι­σμού συμ­με­τέ­χουν η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Ηλεί­ας, η Ενω­τι­κή Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Περι­φέ­ρειας Πελο­πον­νή­σου, η Ενω­ση ΕΒΕ Ελευ­σί­νας — Μάν­δρας, η Επι­τρο­πή Κατοί­κων Βαρυ­μπό­μπης — Θρα­κο­μα­κε­δό­νων, η Επι­τρο­πή Αγώ­να Πυρό­πλη­κτων Γορ­τυ­νί­ας, η Επι­τρο­πή Αγώ­να Πυρό­πλη­κτων Ανα­το­λι­κής Μάνης, η Επι­τρο­πή Αγώ­να Πλημ­μυ­ρο­πα­θών Καμι­νά­δων Καρ­δί­τσας, η Επι­τρο­πή Αγώ­να Πλημ­μυ­ρο­πα­θών Αλιάκ — Μαχα­λά Καρ­δί­τσας, η Επι­τρο­πή Αγώ­να Πλημ­μυ­ρο­πα­θών Ληλα­ντί­ου Εύβοιας, η Επι­τρο­πή Αγώ­να Πλημ­μυ­ρο­πα­θών Καστέ­λας Εύβοιας, η Επι­τρο­πή Αγώ­να Σει­σμό­πλη­κτων Μεσο­χω­ρί­ου Λάρι­σας, η Επι­τρο­πή Αγώ­να Σει­σμό­πλη­κτων Αγί­ων Παρα­σκιών Κρή­της, η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να Αθή­νας για τη Μάνη.

Επί­σης, την υπο­στή­ρι­ξή τους έχουν εκφρά­σει οι σύλ­λο­γοι που έχουν έδρα τον δήμο Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων και συγκε­κρι­μέ­να: Οι σύλ­λο­γοι των χωριών Μακρυ­μάλ­λη, Πλα­τά­να, Αττά­λη, Τριά­δα, Μακρυ­κά­πα, Στε­νή, Στρό­πω­νες και ο Ορει­βα­τι­κός Σύλ­λο­γος Χαλκίδας.

📢  Ο συντονισμένος αγώνας και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας

«Η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να Πυρό­πλη­κτων Βόρειας Εύβοιας πήρε την πρω­το­βου­λία να καλέ­σει φορείς και Επι­τρο­πές Αγώ­να από όλη την Ελλά­δα που έχουν συγκρο­τη­θεί μετά από κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες από διά­φο­ρα φυσι­κά φαι­νό­με­να. Φορείς και Επι­τρο­πές που παλεύ­ου­με διεκ­δι­κώ­ντας να πάρου­με πίσω όσα η φωτιά, η πλημ­μύ­ρα ή ο σει­σμός μάς αφαί­ρε­σαν, αγω­νι­ζό­με­νοι για να ζήσου­με με αξιο­πρέ­πεια στον τόπο μας», σημεί­ω­σε στην ειση­γη­τι­κή ομι­λία ο Στά­θης Λια­γκά­κης, μέλος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής και πρό­ε­δρος του Αγρο­τι­κού Συλ­λό­γου Μαντου­δί­ου — Λίμνης — Αγί­ας Αννας.

«Ζήσα­με και συνε­χί­ζου­με να ζού­με τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες των πυρ­κα­γιών του καλο­και­ριού, που κατέ­στρε­ψαν πάνω από 1,2 εκατ. στρέμ­μα­τα δάσους, καλ­λιέρ­γειες, σπί­τια, υπο­δο­μές, δημιουρ­γώ­ντας ταυ­τό­χρο­να και κιν­δύ­νους πλημ­μυ­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων», τόνι­σε. Οσον αφο­ρά τους κιν­δύ­νους της πλημ­μύ­ρας, στά­θη­κε στις πρό­σφα­τες κατα­στρο­φές που βίω­σαν οι κάτοι­κοι στην ανα­το­λι­κή πλευ­ρά της Βόρειας Εύβοιας, σε Αγία Αννα, Αχλά­δι, Βασι­λι­κά. «Χωρίς ιδιαί­τε­ρης έντα­σης και διάρ­κειας βρο­χό­πτω­ση κιν­δύ­νε­ψαν και εγκλω­βί­στη­καν 200 άνθρω­ποι, χεί­μαρ­ροι μπή­καν μέσα στα σπί­τια, κατα­στρά­φη­κε το παρα­λια­κό μέτω­πο, δρό­μοι και υπο­δο­μές», κατήγ­γει­λε, κάνο­ντας λόγο για «προ­οί­μιο» όσων θα ζήσουν τον φετι­νό χει­μώ­να οι κάτοι­κοι μιας σει­ράς περιο­χών από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη. Αντί­στοι­χη κατά­στα­ση αντι­με­τω­πί­ζουν, όπως εξή­γη­σε, οι κάτοι­κοι της Ελασ­σό­νας και του Αρκα­λο­χω­ρί­ου Κρή­της, που έχα­σαν τα σπί­τια τους από τον σει­σμό και καλού­νται να ξεχει­μω­νιά­σουν σε ιδιαί­τε­ρα αντί­ξο­ες συνθήκες.

«Ξέρου­με καλά πως αυτά που ζού­με θα μπο­ρού­σα­με να τα είχα­με απο­φύ­γει, ή οι συνέ­πειές τους θα μπο­ρού­σαν να είναι πολύ μικρό­τε­ρες, αν πραγ­μα­τι­κά υπήρ­χε η λογι­κή της πρό­λη­ψης και αντί­στοι­χα λήψης ανα­γκαί­ων μέτρων προ­στα­σί­ας από το κρά­τος και τους μηχα­νι­σμούς του, για τη θωρά­κι­ση του λαού, της ζωής και της περιου­σί­ας του, από όλα τα φυσι­κά φαι­νό­με­να», υπο­γράμ­μι­σε. Αντί γι’ αυτό, όμως, δάση, καλ­λιέρ­γειες, σπί­τια και υπο­δο­μές καί­γο­νται αφού τα μέτρα αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, τα μέτρα και τα μέσα πυρό­σβε­σης είναι ανε­παρ­κή, ενώ η απου­σία αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων αφή­νει τις πυρό­πλη­κτες και όχι μόνο περιο­χές εκτε­θει­μέ­νες στον κίν­δυ­νο πλημ­μυ­ρών «που μπο­ρεί να μας οδη­γή­σει να θρη­νή­σου­με συναν­θρώ­πους μας που δεν θρη­νή­σα­με στις πυρ­κα­γιές».

«Αν δεν παλέ­ψου­με με πίστη στο δίκιο μας και ανυ­πο­χώ­ρη­τα απέ­να­ντι σε αυτές τις πολι­τι­κές, δεν θα πάρου­με ούτε τα ψίχου­λα που μας δίνουν», ξεκα­θά­ρι­σε. «Δεν έχου­με, και το έχου­με δηλώ­σει από την πρώ­τη στιγ­μή, καμία εμπι­στο­σύ­νη σε κυβέρ­νη­ση — Περι­φέ­ρεια — δήμους. Ολοι τους υπη­ρε­τούν, ο καθέ­νας από το δικό του πόστο, την ίδια πολι­τι­κή που εμάς μας οδη­γεί στη χει­ρο­τέ­ρευ­ση της κατά­στα­σης, την ίδια ώρα που στην πλά­τη μας εξυ­φαί­νουν μπίζ­νες», προει­δο­ποί­η­σε. Ανα­φε­ρό­με­νος συγκε­κρι­μέ­να στη λεγό­με­νη «επι­τρο­πή ανα­συ­γκρό­τη­σης» της Βόρειας Εύβοιας, κατήγ­γει­λε ότι το περί­φη­μο σχέ­διο προ­βλέ­πει πως «οι μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις θα κάνουν μπίζ­νες στα καμέ­να», μετα­τρέ­πο­ντας την κατα­στρο­φή σε «ευκαι­ρία» για την κερ­δο­φο­ρία τους. Ηδη κάποιες από αυτές τις επι­χει­ρή­σεις έχουν μπει ως «ανά­δο­χοι» στα αντι­δια­βρω­τι­κά έργα.

«Τι προ­βλέ­πει το σχέ­διο ανα­συ­γκρό­τη­σης για τα αιτή­μα­τά μας; ΤΙΠΟΤΑ», δια­μή­νυ­σε και κατήγ­γει­λε ότι αυτό το «πρό­τυ­πο» θέλει η κυβέρ­νη­ση να εφαρ­μό­σει και σε άλλες περιο­χές που αντι­με­τω­πί­ζουν αντί­στοι­χα προ­βλή­μα­τα. «Απέ­να­ντι σε αυτές τις πολι­τι­κές που στην προ­με­τω­πί­δα τους έχουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών, εμείς με την οργά­νω­σή μας στις Επι­τρο­πές Αγώ­να, με άλλους φορείς, ορθώ­νου­με το ανά­στη­μά μας και ανα­με­τριό­μα­στε καθη­με­ρι­νά και ανυ­πο­χώ­ρη­τα βάζο­ντας σε προ­τε­ραιό­τη­τα τις δικές μας ανά­γκες», ξεκα­θά­ρι­σε. Στην κατεύ­θυν­ση αυτή, κάλε­σε σε συντο­νι­σμό φορέ­ων από κάθε περιο­χή της χώρας που βασα­νί­ζε­ται από τα ίδια προ­βλή­μα­τα, με σκο­πό να γίνει πιο μαζι­κός, πιο δυνα­τός και πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός ο αγώ­νας, με επό­με­νο μεγά­λο σταθ­μό το συλ­λα­λη­τή­ριο στην Αθή­να. «Ο συντο­νι­σμέ­νος αγώ­νας μας και η αλλη­λεγ­γύη που έχει δεί­ξει ο λαός μας απο­τε­λούν για μας το πιο ισχυ­ρό όπλο, που μπο­ρεί να επι­βά­λει τις λύσεις που έχου­με ανά­γκη μέσα από ένα κοι­νό πλαί­σιο αιτη­μά­των», κατέ­λη­ξε.

📣  Από τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη

Χαι­ρε­τι­σμό στη σύσκε­ψη απηύ­θυ­νε ο Γιάν­νης Ανα­γνώ­στου, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Αθή­νας, στην αίθου­σα του οποί­ου φιλο­ξε­νή­θη­κε η σύσκε­ψη. Οπως εξή­γη­σε, τα αιτή­μα­τα για μέτρα αντι­σει­σμι­κής, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής και αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας είναι ζητή­μα­τα που το Συν­δι­κά­το έχει στην πρώ­τη γραμ­μή των διεκ­δι­κή­σε­ών του καθώς αφο­ρούν άμε­σα τον κλά­δο των Κατασκευών.

Την ανά­γκη να γίνει κύριο αίτη­μα σωμα­τεί­ων και φορέ­ων η προ­στα­σία από φυσι­κά φαι­νό­με­να τόνι­σε ο Βασί­λης Βρου­λί­της, γραμ­μα­τέ­ας της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Πελο­πον­νή­σου. Οσον αφο­ρά τις απο­ζη­μιώ­σεις κατήγ­γει­λε ιδιαί­τε­ρα τον απο­κλει­σμό όσων δεν θεω­ρού­νται «κατά κύριο επάγ­γελ­μα» αγρό­τες. «Η απά­ντη­ση μπο­ρεί να δοθεί μόνο στον δρό­μο. Δεν υπάρ­χει άλλη διέ­ξο­δος», ανέ­φε­ρε. Στην κατεύ­θυν­ση αυτή ενη­μέ­ρω­σε πως στις 22 Οκτώ­βρη προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται κινη­το­ποί­η­ση στο Γύθειο.

«Ολοι γνω­ρί­ζου­με τα προ­βλή­μα­τα και την κοι­νή κοροϊ­δία», σχο­λί­α­σε ο Βαγ­γέ­λης Γεωρ­γαν­τζής, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τών — Δασερ­γα­τών Εύβοιας. «Αν θέλου­με να κερ­δί­σου­με κάτι, το σίγου­ρο είναι ότι πρέ­πει να παλέ­ψου­με», ξεκαθάρισε.

«Αυτό το κρά­τος ηθε­λη­μέ­να δεν μας προ­στα­τεύ­ει», κατήγ­γει­λε ο Γιάν­νης Τσού­τρας, γραμ­μα­τέ­ας της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Καρ­δί­τσας, και πρό­σθε­σε πως μετά τις πλημ­μύ­ρες στην περιο­χή η κυβέρ­νη­ση έδω­σε «κάποια ψίχου­λα για να μας κλεί­σει το στό­μα». Οι αγρό­τες έμει­ναν χωρίς ουσια­στι­κές απο­ζη­μιώ­σεις, ενώ «ό,τι πήρα­με το πήρα­με μετά από αγώνες».

Σημα­ντι­κό βήμα που πρέ­πει να συνε­χι­στεί χαρα­κτή­ρι­σε την προ­σπά­θεια για κοι­νή δρά­ση ο Χρή­στος Γιαν­νό­που­λος, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Ηλεί­ας και μέλος της Επι­τρο­πής Πυρό­πλη­κτων της περιο­χής. Ανα­τρέ­χο­ντας στην πικρή πεί­ρα αγρο­τών και κατοί­κων που επλή­γη­σαν τα προη­γού­με­να χρό­νια από πυρ­κα­γιές και πλημ­μύ­ρες από τις πενι­χρές και καθυ­στε­ρη­μέ­νες απο­ζη­μιώ­σεις, έθε­σε στο προ­σκή­νιο την ανά­γκη «να προ­χω­ρή­σου­με όλοι μαζί οργανωμένα».

Τους «κόφτες» που συρ­ρί­κνω­σαν σε ψίχου­λα ή και εξα­ΰ­λω­σαν τις απο­ζη­μιώ­σεις για τις πλημ­μύ­ρες υπεν­θύ­μι­σε η Χρι­στί­να Αβρα­μί­δου, από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Πλημ­μυ­ρο­πα­θών Ληλα­ντί­ου — Καστέ­λας Εύβοιας. Κατα­στρο­φές σε κατοι­κί­ες, αγρο­τι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις, οχή­μα­τα, αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα δεν απο­ζη­μιώ­θη­καν μέσα από μια σει­ρά από παρα­θυ­ρά­κια. «Ο συντο­νι­σμός θα μας δώσει ελπί­δα και ανά­τα­ση», ανέφερε.

«Ενω­μέ­νοι είμα­στε πιο δυνα­τοί», είπε η Λίλια Φυτσι­λή, από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Πλημ­μυ­ρο­πα­θών Καμι­νά­δων Καρ­δί­τσας. «Μας έχουν πνί­ξει, μας έχουν κάψει, κιν­δυ­νεύ­ου­με από τον σει­σμό. Δεν μπο­ρού­με να μεί­νου­με με τα χέρια σταυ­ρω­μέ­να», πρό­σθε­σε, καλώ­ντας σε κοι­νό αγώνα.

Στον απο­λο­γι­σμό των 80 καμέ­νων σπι­τιών ανα­φέρ­θη­κε ο Πέτρος Καρά­μπε­λας, από την Επι­τρο­πή Κατοί­κων Βαρυ­μπό­μπης — Θρα­κο­μα­κε­δό­νων. Στην παρέμ­βα­σή του συνό­ψι­σε τις πρω­το­βου­λί­ες της Επι­τρο­πής και την ανά­γκη να συνε­χι­στούν ειδι­κά σε μια περιο­χή που «όταν βρέ­χει πνι­γό­μα­στε», κίν­δυ­νος που μετά τις φωτιές αυξά­νε­ται ακό­μα περισσότερο.

Την επεί­γου­σα ανά­γκη για αυτο­ψί­ες και κατα­γρα­φή των ζημιών έθε­σε ο Ηλί­ας Μπα­κο­μι­χά­λης, από την Επι­τρο­πή Αγώ­να Πυρό­πλη­κτων Ανα­το­λι­κής Μάνης, ενώ την ανά­γκη για διεκ­δί­κη­ση και κοι­νό αγώ­να τόνι­σε ο Νίκος Στα­θά­κος, από τη Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να Αθή­νας για τη Μάνη.

«Ακού­με από οργι­σμέ­νο κόσμο να λέει ότι δεν υπάρ­χει κρά­τος. Το κρά­τος υπάρ­χει, είναι πανί­σχυ­ρο και καλά οργα­νω­μέ­νο. Απλά δεν είναι φτιαγ­μέ­νο για να εξυ­πη­ρε­τεί τις δικές μας ανά­γκες», επι­σή­μα­νε ο Βαγ­γέ­λης Γκί­νης, πρό­ε­δρος της Ενω­σης ΕΒΕ Ελευ­σί­νας — Μάνδρας.

Τον λόγο πήρε επί­σης ο Δημή­τρης Ελευ­θε­ρί­ου, πυρό­πλη­κτος κάτοι­κος της Βαρυ­μπό­μπης, που βρέ­θη­κε αντι­μέ­τω­πος με την πυρ­κα­γιά το 2013 και το 2021. «Ηρθε η ώρα να πάρου­με την κατά­στα­ση στα χέρια μας», ήταν το κάλε­σμα που απηύ­θυ­νε εκφρά­ζο­ντας τη συμ­φω­νία του με την πρό­τα­ση για κοι­νό συλλαλητήριο.

«Συντο­νι­σμέ­νοι όλοι μαζί να κατέ­βου­με σε ένα μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο, να τους δεί­ξου­με ποιοι είμα­στε», είπε ο Μπά­μπης Τσι­βί­κας, μέλος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Βόρειας Εύβοιας.

euboia Plummires 2 euboia Plummires 4

📢  Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση προς τον υπουρ­γό Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών κατέ­θε­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Γιώρ­γος Μαρί­νος για τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες της πλημ­μύ­ρας στη Βόρεια Εύβοια και τα μέτρα προ­στα­σί­ας για τον λαό της περιοχής.

«Μετά τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες της πυρ­κα­γιάς του Αυγού­στου ο λαός της Βόρειας Εύβοιας βιώ­νει τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες της πλημ­μύ­ρας. Για άλλη μια φορά απο­δεί­χθη­κε η γύμνια του κρά­τους όταν πρό­κει­ται για τις λαϊ­κές ανά­γκες.

Η βρο­χό­πτω­ση τα ξημε­ρώ­μα­τα της Κυρια­κής 10/10/2021 στους Δήμους Μαντου­δί­ου — Λίμνης — Αγί­ας Άννας και Ιστιαί­ας — Αιδη­ψού, (Αγ. Άννα, Αχλά­δι, Κοτσι­κιά, Βασι­λι­κά — Ψαρο­πού­λι κ.ά.), έθε­σε σε κίν­δυ­νο ανθρώ­πι­νες ζωές.
Πλημ­μύ­ρι­σαν σπί­τια και άλλες υπο­δο­μές, εγκλω­βί­στη­καν κάτοι­κοι, κατα­στρά­φη­κε μέρος του δικτύ­ου ύδρευ­σης, δια­κό­πη­κε η ηλε­κτρο­δό­τη­ση, έκλει­σαν δρό­μοι, κατα­στρά­φη­κε εξο­πλι­σμός μαγα­ζιών.

Το μέγε­θος της κατα­στρο­φής γίνε­ται ακό­μα πιο ανη­συ­χη­τι­κό αν λάβου­με υπό­ψη ότι η έντα­ση και η διάρ­κεια της βρο­χό­πτω­σης είναι τυπι­κές για την περιο­χή. Δικαιο­λο­γη­μέ­να οι κάτοι­κοι της Βόρειας Εύβοιας ζού­νε μέσα στην αγω­νία για τον χει­μώ­να που είναι μπροστά.
Μάλι­στα, οι κάτοι­κοι, τα Σωμα­τεία, οι Επι­τρο­πές Αγώ­να των πυρό­πλη­κτων προει­δο­ποιού­σαν για τον αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο πλημ­μύ­ρας στην περιο­χή μετά τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές του Αυγού­στου. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν.

Η κυβέρ­νη­ση έχει εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες για­τί παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις δεν πήρε τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να προ­στα­τεύ­σει τη ζωή και την περιου­σία του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Είναι τρα­γι­κή η καθυ­στέ­ρη­ση στα αντι­δια­βρω­τι­κά έργα, στην εκπό­νη­ση και υλο­ποί­η­ση ολο­κλη­ρω­μέ­νου αντι­πλημ­μυ­ρι­κού σχε­δί­ου. Δεν πάρ­θη­καν καν τα ανα­γκαία μέτρα για τη διά­νοι­ξη των εκβο­λών των ρεμάτων.
Ο κίν­δυ­νος είναι μεγά­λος τόσο στη Βόρεια Εύβοια, όσο και στο Ληλά­ντιο Πεδίο, στο Δήμο Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων και σε άλλες περιοχές.

Το παράδειγμα της πολύπαθης Εύβοιας τονίζει ότι οι καταστροφές της πυρκαγιάς το καλοκαίρι και οι πλημμύρες το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει στο βωμό του κέρδους τα αναγκαία μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ερω­τά­ται ο κ. Υπουρ­γός, τι μέτρα προ­τί­θε­ται να λάβει ώστε:

  • Να προ­στα­τευ­τεί η ζωή και η περιου­σία των κατοί­κων της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών.Να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν σε όλες τις πλη­γεί­σες περιο­χές τα ανα­γκαία αντι­δια­βρω­τι­κά έργα.
  • Να υλο­ποι­η­θεί επει­γό­ντως ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωράκισης.
  • Να κατα­γρα­φούν οι ζημιές και να δοθούν απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% άμε­σα στους κατοί­κους, τους κατα­στη­μα­τάρ­χες, τους αγρό­τες της περιο­χής, σε όλους όσοι επλή­γη­σαν, για όλες τις ζημιές, χωρίς τους γνω­στούς όρους που απο­κλεί­ουν μεγά­λο μέρος των πληγέντων.
  • Να απο­κα­τα­στα­θούν άμε­σα το δίκτυο της υδρο­δό­τη­σης και το οδι­κό δίκτυο».

euboia Plummires 7 euboia Plummires 6Το πλαίσιο αιτημάτων

Το πλαί­σιο των αιτη­μά­των όπως κατα­λή­χθη­κε είναι:

  • 🔻 Άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας του λαού από όλες τις φυσι­κές κατα­στρο­φές με έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής, αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας και αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης στο ύψος των ανα­γκών μας και με επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για αυτά, μέσα από έναν ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχε­δια­σμό για όλη την Ελλά­δα. Παράλ­λη­λα με τη στε­λέ­χω­ση σε ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό όλων των υπη­ρε­σιών: Πυρο­σβε­στι­κή, Δασαρ­χεία, Πολε­ο­δο­μία κ.λπ.
  • 🔻 Προ­τε­ραιό­τη­τα σε έργα αντι­δια­βρω­τι­κής και κυρί­ως αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας σε περιο­χές που έχουν κατα­στρα­φεί από τις πρό­σφα­τες, αλλά και τις πυρ­κα­γιές των τελευ­ταί­ων χρό­νων σε όλη τη χώρα.
  • 🔻 Απο­κα­τά­στα­ση ΑΜΕΣΑ όλων των ζημιών που έχου­με υπο­στεί σε υπο­δο­μές, οδι­κούς άξο­νες, αγρο­τι­κούς δρό­μους, ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, ύδρευ­σης, άρδευ­σης κ.λπ. Αμε­σα μέτρα απο­κα­τά­στα­σης όλων των καμέ­νων δασι­κών εκτάσεων.
  • 🔻 Εξα­σφά­λι­ση αξιο­πρε­πούς δια­βί­ω­σης, στέ­γα­σης και δια­τρο­φής σε όλους όσους χάσα­νε τα σπί­τια τους και για το χρο­νι­κό διά­στη­μα που είναι ανα­γκαίο μέχρι την απο­κα­τά­στα­ση των κατοι­κιών τους.
  • 🔻 Απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτί­ες χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, χωρίς κανέ­ναν απο­κλει­σμό πληγέντα.
  • 🔻 Να αλλά­ξει ο κανο­νι­σμός του ΕΛΤΑ ώστε οι αγρο­το­κτη­νο­τρό­φοι να απο­ζη­μιώ­νο­νται στο 100% της ζημιάς, να συμπε­ρι­λη­φθούν όλες οι αιτί­ες ζημιάς και νόσων. Στε­λέ­χω­ση με το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό και χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.
  • 🔻 Ανα­πλή­ρω­ση του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος για όλους τους αγρό­τες, κτη­νο­τρό­φους, επαγ­γελ­μα­τί­ες στις πλη­γεί­σες περιο­χές. Εξα­σφά­λι­ση των ανα­γκαί­ων ζωο­τρο­φών στους κτη­νο­τρό­φους και για όσο διά­στη­μα θα διαρ­κεί η απα­γό­ρευ­ση της βόσκη­σης στις καμέ­νες περιο­χές. Αντί­στοι­χα εξα­σφά­λι­ση μελισ­σο­τρο­φών για τους μελισ­σο­κό­μους. Ειδι­κά για τους ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τές — δασερ­γά­τες εξα­σφά­λι­ση του­λά­χι­στον 15ετούς απα­σχό­λη­σης στην ανα­σύ­στα­ση των δασών, αφού έχουν απο­λέ­σει το αντι­κεί­με­νο εργα­σί­ας τους.
  • 🔻 Στε­λέ­χω­ση με το ανα­γκαίο μόνι­μο προ­σω­πι­κό των Κέντρων Υγεί­ας, σχο­λεί­ων και προ­νοια­κών δομών σε όλες τις πλη­γεί­σες περιο­χές ώστε να καλυ­φθούν οι πάγιες ανά­γκες των κατοί­κων αλλά και αυτές που προ­έ­κυ­ψαν από τις καταστροφές.
  • 🔻 Αφο­ρο­λό­γη­το όριο για τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες στα 12.000 ευρώ. Απαλ­λα­γή πλη­ρω­μών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευ­ση, τηλε­φω­νία, δημο­τι­κά τέλη, δια­γρα­φή χρε­ών σε τρά­πε­ζες και Εφο­ρία για όλους, στις πλη­γεί­σες περιοχές.

Περισ­σό­τε­ρα στο Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο