Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φρανσουά Μιτεράν: Έδωσε τα διαπιστευτήρια της σοσιαλδημοκρατίας στο μεγάλο κεφάλαιο

Στις 26 Οκτω­βρί­ου 1916 γεν­νή­θη­κε  ο  Γάλ­λος πολι­τι­κός Φραν­σουά Μιτε­ράν. Ηταν διδά­κτο­ρας Πανε­πι­στη­μί­ου στο Δίκαιο και πτυ­χιού­χος γαλ­λι­κής φιλολογίας

Ο Μιτε­ράν, επι­κε­φα­λής του Γαλ­λι­κού Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος, διεκ­δί­κη­σε την Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τί­ας από τη δεκα­ε­τία του ’60. Ωστό­σο, εκλέ­γε­ται Πρό­ε­δρος το 1981 και έμει­νε στη θέση αυτή μέχρι το 1995.

Θεω­ρεί­ται ένας από τους αρχι­τέ­κτο­νες της στρο­φής της ευρω­παϊ­κής σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας προς την κατεύ­θυν­ση του νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού. Εγκα­τα­λεί­πο­ντας και τα τελευ­ταία προ­σχή­μα­τα των Σοσια­λι­στών για την άσκη­ση κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής, ο Μιτε­ράν έδω­σε τα δια­πι­στευ­τή­ρια της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στο μεγά­λο κεφά­λαιο εφαρ­μό­ζο­ντας πολι­τι­κές σκλη­ρής λιτό­τη­τας. Ετσι, τα σοσια­λι­στι­κά και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά κόμ­μα­τα της Ευρώ­πης έγι­ναν οι προ­νο­μια­κοί δια­χει­ρι­στές του συστή­μα­τος, παρα­γκω­νί­ζο­ντας τις παρα­δο­σια­κές συντη­ρη­τι­κές πολι­τι­κές δυνάμεις.

Ο Φρ. Μιτε­ράν ήταν ακό­μη από τους πρω­τερ­γά­τες της Συν­θή­κης του Μάα­στριχτ, που προσ­διό­ρι­σε την πορεία της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης τα τελευ­ταία χρόνια.

Σύμ­φω­να με σχε­τι­κά πρό­σφα­τες απο­κα­λύ­ψεις, ο ρόλος του κατά τη διάρ­κεια της γερ­μα­νι­κής κατο­χής είναι αμφι­λε­γό­με­νος και κατη­γο­ρή­θη­κε για συνερ­γα­σία με το καθε­στώς του Βισί. Σύμ­φω­να, πάντα, με την επί­ση­μη εκδο­χή του παρελ­θό­ντος του, το 1940 συνε­λή­φθη αιχ­μά­λω­τος και οδη­γή­θη­κε στη Γερ­μα­νία, από όπου δρα­πέ­τευ­σε το 1941. Εργά­σθη­κε στην επι­τρο­πή κρα­του­μέ­νων του καθε­στώ­τος Βισί και το 1943 εντά­χθη­κε στις γραμ­μές της γαλ­λι­κής αντί­στα­σης. Η εκδο­χή αυτή, που ο ίδιος ο Μιτε­ράν καλ­λιέρ­γη­σε, αμφι­σβη­τή­θη­κε έντο­να μετά τη δημο­σί­ευ­ση ενός βιβλί­ου το 1994, του οποί­ου ο συγ­γρα­φέ­ας, επι­κα­λού­με­νος μαρ­τυ­ρί­ες και στοι­χεία της επο­χής, υπο­στή­ρι­ζε ότι ο Μιτε­ράν γνώ­ρι­ζε για τις παρα­δώ­σεις Εβραί­ων στους Γερ­μα­νούς και για το θάνα­το που τους περί­με­νε επί καθε­στώ­τος Βισί. Ο ίδιος παρα­δέ­χτη­κε ότι υπη­ρέ­τη­σε το καθε­στώς, αλλά το έκα­νε για να βοη­θή­σει την Αντίσταση.

Ο  Φραν­σουά Μιτε­ράν πέθα­νε στις 8 Ιανουα­ρί­ου 1996.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο