Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φταίει το κακό το ριζικό μας⁉️ «Ζορμπάς» …«Βικτώρια» ή «Γηρυόνης», με το λαό να πληρώνει με νεκρούς, τραυματίες, εγκλωβισμένους, διαλυμένα σπίτια και υποδομές;

Μπο­ρεί η σημε­ρι­νή και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις να προ­σπα­θούν να κρυ­φτούν πίσω από τα «ακραία φαι­νό­με­να» και την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, οι ευθύ­νες τους όμως για την έκθε­ση της ζωής και της περιου­σί­ας του λαού σε κίν­δυ­νο είναι αδιαμ­φι­σβή­τη­τες και εγκλη­μα­τι­κές.

Ατέχνως click🌀🔥💧 ΚΙΝΕΤΑ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 💥 Κατα­στρο­φές εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής που αφή­νει στο περι­θώ­ριο την προ­στα­σία του λαού

Και ο λόγος είναι ότι οι λαϊ­κές ανά­γκες για σχε­δια­σμέ­νη και ουσια­στι­κή προ­στα­σία από τα φυσι­κά φαι­νό­με­να και τις κατα­στρο­φές δεν χωρά­νε στα «ανα­πτυ­ξια­κά πλά­να» του κεφα­λαί­ου και των κυβερ­νή­σε­ων, στους κρα­τι­κούς και ευρω­παϊ­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, που έχουν για προ­τε­ραιό­τη­τα τη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων.

Ως πότε;

Η Ιστο­ρία επα­να­λαμ­βά­νε­ται… Πότε ως «Ζορ­μπάς», πότε ως «Βικτώ­ρια», πότε ως «Γηρυό­νης», πότε απλά ως …Μάν­δρα. Νεκροί, τραυ­μα­τί­ες, εγκλω­βι­σμέ­νοι, δια­λυ­μέ­να σπί­τια και υπο­δο­μές. Ως πότε ο λαός θα μετρά­ει τέτοιες απώ­λειες και καταστροφές;

Σε κάθε κατα­στρο­φή από τη βρο­χή, οι αιτί­ες είναι οι ίδιες: Ελλει­ψη αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων και πολύ περισ­σό­τε­ρο ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας ανά περιο­χή και πανελ­λα­δι­κά. Κανέ­να σχέ­διο πρό­λη­ψης, ή σχέ­διο για τη βοή­θεια των κατοί­κων, ελλεί­ψεις σε μέσα και προ­σω­πι­κό για την αντι­με­τώ­πι­ση της καταστροφής.

Στην περί­πτω­ση μάλι­στα της Κινέ­τας, η προ­χτε­σι­νή λαί­λα­πα ισο­δυ­να­μεί με προ­α­ναγ­γελ­θέν έγκλη­μα, με τη σφρα­γί­δα του κρά­τους. Η φωτιά πριν από ενά­μι­ση χρό­νο στα Γερά­νια Ορη απο­ψί­λω­σε το βου­νό και όλοι προει­δο­ποιού­σαν για τον κίν­δυ­νο πλημ­μυ­ρών που δεν άργη­σαν να έρθουν. Καμιά ουσια­στι­κή αντι­πλημ­μυ­ρι­κή παρέμ­βα­ση δεν έγι­νε μετά την πυρ­κα­γιά, πέρα από ορι­σμέ­νες απο­σπα­σμα­τι­κές εργα­σί­ες, που απο­δεί­χτη­καν «στα­γό­να στον ωκεανό».

Και μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρ­νη­ση πανη­γυ­ρί­ζει με θρά­σος ότι «πετύ­χα­με να μην πνι­γεί κανείς αυτήν τη φορά»! Κάπως έτσι οριο­θε­τεί ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός την πολι­τι­κή προ­στα­σία στην αντι­με­τώ­πι­ση τέτοιων φαι­νο­μέ­νων. Για­τί σε άλλους τομείς, όταν είναι να στη­ρί­ξει τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, το κρά­τος δου­λεύ­ει ρολόι…

Για του λόγου το αλη­θές: Δεν έχει περά­σει πολύς και­ρός από τότε που η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ παρου­σί­α­σε το νέο πλαί­σιο πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας από τις πλημ­μύ­ρες. Τόσο ο τρό­πος εκτί­μη­σης του κιν­δύ­νου, τα μέτρα πρό­λη­ψης, όσο και τα μέτρα δια­χεί­ρι­σης, δια­πνέ­ο­νται συνο­λι­κά από την κραυ­γα­λέα αδια­φο­ρία για τις συν­θή­κες ζωής του λαού.

Επι­χει­ρεί­ται να εμφα­νι­στούν οι πλημ­μύ­ρες — και μάλι­στα οι αιφ­νί­διες — ως φαι­νό­με­να ανα­πό­φευ­κτα. Επι­χει­ρεί­ται να συν­δε­θεί ο όρος «ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να» ακό­μη και με την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και να ανα­δει­χτούν ως απο­κλει­στι­κές αιτί­ες για τις καταστροφές.

Φταίει το κακό το ριζικό μας «Ζορμπάς» «Βικτώρια» «Γηρυόνης»

Κάπως έτσι, το κρά­τος παρου­σιά­ζε­ται μοι­ραία ανή­μπο­ρο να αντι­δρά­σει μπρο­στά στην έντα­ση των φαι­νο­μέ­νων και ενι­σχύ­ε­ται η λογι­κή της ατο­μι­κής ευθύ­νης στην αντι­με­τώ­πι­ση των καταστροφών.

το κακό το ριζικό μας «Ζορμπάς» «Βικτώρια» «Γηρυόνης» 1

Τι κρύ­βε­ται όμως πίσω απ’ όλα αυτά; Ότι η πρό­λη­ψη ενός πλημ­μυ­ρι­κού φαι­νο­μέ­νου απαι­τεί την ολο­κλη­ρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση του συνό­λου της λεκά­νης απορ­ρο­ής, που όμως η καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία στη γη αποκλείει.

✔️  Επι­πλέ­ον, η δια­χεί­ρι­ση των δασών και των ορει­νών όγκων, με στό­χο την απο­φυ­γή πλημ­μυ­ρών, είναι μια δρα­στη­ριό­τη­τα με μικρό οικο­νο­μι­κό ενδια­φέ­ρον για το μεγά­λο κεφά­λαιο και γι’ αυτό ουσια­στι­κά έχει αφε­θεί στην τύχη της.

✔️  Ενώ σε ό,τι αφο­ρά τον αστι­κό αντι­πλημ­μυ­ρι­κό σχε­δια­σμό, αυτός περι­στρέ­φε­ται γύρω από εκεί­νο το κομ­μά­τι που μπο­ρεί να εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­θεί άμε­σα, δηλα­δή τα μεγά­λα έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας. Ακό­μα όμως κι αυτά υλο­ποιού­νται με λάθος σχε­δια­σμό και τρό­πο, σχε­διά­ζο­νται και κατα­σκευά­ζο­νται τμη­μα­τι­κά, με κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία των κατα­σκευα­στι­κών ομίλων.

Από τις ίδιες τις εξε­λί­ξεις επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι για τις επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες κατα­στρο­φές δεν φταί­ει «η κακιά η ώρα». Κι ότι όποια πέτρα κι αν σηκώ­σεις, θα βρεις από κάτω τον ίδιο ένο­χο: Το κυνή­γι του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, που συν­θλί­βει τις ανά­γκες του λαού.

Τώρα, μετά την κατα­στρο­φή, αυτό που επεί­γει είναι να εκφρα­στεί η αλλη­λεγ­γύη στους πλη­γέ­ντες, να υπάρ­ξει οργα­νω­μέ­νος αγώ­νας και πίε­ση για άμε­ση στή­ρι­ξη και απο­κα­τά­στα­ση με απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% των ζημιών.

Να δυνα­μώ­σει η πάλη για όλα τα ανα­γκαία μέτρα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής θωρά­κι­σης των περιο­χών με την απα­ραί­τη­τη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση και ολο­κλη­ρω­μέ­νο επι­στη­μο­νι­κό σχε­δια­σμό, με κρι­τή­ρια την ασφά­λεια, την προ­στα­σία του λαού και του περιβάλλοντος.

Στον αγώ­να αυτόν, οι θέσεις και οι στό­χοι πάλης του ΚΚΕ, όπως παρου­σιά­στη­καν και πριν από λίγες μέρες στην εκδή­λω­ση της ΚΟ Αττι­κής για την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία, είναι πραγ­μα­τι­κό εφόδιο.

Το ΚΚΕ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Να παρ­θούν τώρα μέτρα απο­κα­τά­στα­σης και προ­στα­σί­ας των λαϊ­κών νοικοκυριών

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο