Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φτωχικό και φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι — Απλησίαστες και οι φθηνές λύσεις

Χρι­στού­γεν­να και ένας ακό­μη πονο­κέ­φα­λος για τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, μαζί με όσα έχουν να πλη­ρώ­σουν αυτές τις ημέ­ρες και τις ανά­γκες που πρέ­πει να καλύ­ψουν και το χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο τρα­πέ­ζι. Για πολ­λές οικο­γέ­νειες ακό­μη και οι φθη­νές λύσεις (κατε­ψυγ­μέ­να και προ­σφο­ρές) είναι απλη­σί­α­στες. Η φτώ­χεια θέλει καλο­πέ­ρα­ση μα με τους 600 τόσους μνη­μο­νια­κούς νόμους που έφε­ραν ανερ­γία, τσά­κι­σμα μισθών και συντά­ξε­ων, φέτος ακό­μη περισ­σό­τε­ρες οικο­γέ­νειες θα δυσκο­λευ­τούν να στρώ­σουν γιορ­τι­νό τραπέζι.

Από 95 έως 100 ευρώ δια­μορ­φώ­νε­ται το κόστος για το χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο τρα­πέ­ζι, σύμ­φω­να με τις τιμο­λη­ψί­ες της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Εμπο­ρί­ου και Προ­στα­σί­ας Κατα­να­λω­τή, η οποία επι­ση­μαί­νει ότι υπάρ­χουν μεγά­λες δια­κυ­μάν­σεις στις τιμές και την ποιό­τη­τα των προ­ϊ­ό­ντων και οι κατα­να­λω­τές έχουν συμ­φέ­ρον να επι­λέ­ξουν με προ­σο­χή τις αγο­ρές τους.

Σε σχέ­ση με πέρυ­σι χαμη­λό­τε­ρες είναι οι τιμές στα χοι­ρι­νά κρέ­α­τα καθώς και στις γαλο­πού­λας εισα­γω­γής, ενώ ακρι­βό­τε­ρη είναι η ντό­πια γαλο­πού­λα, όπως και η κατε­ψυγ­μέ­νη. Χαμη­λό­τε­ρες τιμές κατα­γρά­φο­νται στα γλυ­κά και τις πρώ­τες ύλες ζαχα­ρο­πλα­στι­κής, ενώ ακρι­βό­τε­ρα είναι τα οπω­ρο­κη­πευ­τι­κά και οι πατάτες.

Οι δημό­σιες τιμο­λη­ψί­ες έγι­ναν από τις 13 έως 18 Δεκεμ­βρί­ου σε κατα­στή­μα­τα πώλη­σης τρο­φί­μων (κεντρι­κές αγο­ρές λια­νι­κής, σού­περ μάρ­κετ, λαϊ­κές αγο­ρές, καθώς και κεντρι­κά και συνοι­κια­κά κρε­ο­πω­λεία, ζαχα­ρο­πλα­στεία και αρτο­ποιεία) της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής καθώς και σε επτά πόλεις της χώρας (Δρά­μα, Κομο­τη­νή, Ιωάν­νι­να, Πάτρα, Ηρά­κλειο, Μυτι­λή­νη, Χίος).

Όπως τονί­ζει το υπουρ­γείο, υπάρ­χουν μεγά­λες δια­κυ­μάν­σεις στις τιμές και στην ποιό­τη­τα των προ­σφε­ρό­με­νων αγα­θών και ο κατα­να­λω­τής που θα επι­λέ­ξει με προ­σο­χή τις αγο­ρές του, μπο­ρεί να ωφε­λη­θεί σημα­ντι­κά. Συγκε­κρι­μέ­να, οι κατα­να­λω­τές που θα επι­λέ­ξουν τα προ­ϊ­ό­ντα τους σε τιμές που κυμαί­νο­νται κοντά στον μέσο όρο μπο­ρούν να ωφε­λη­θούν έως και 75 ευρώ, ενώ εάν επι­λέ­ξουν τις φθη­νό­τε­ρες επι­λο­γές (όπως ενδει­κτι­κά κοκό­ρι, γαλο­πού­λα κατε­ψυγ­μέ­νη, κομ­μά­τια χοι­ρι­νού, προ­σφο­ρές στα λοι­πά είδη) το όφε­λος μπο­ρεί να ξεπε­ρά­σει τα 100 ευρώ. Δεν υπάρ­χει μεγά­λη δια­φο­ρά στο συνο­λι­κό κόστος των δύο τυπι­κών καλα­θιών (με που­λε­ρι­κά ή χοι­ρι­νό). Το κόστος για το τυπι­κό καλά­θι με που­λε­ρι­κά ανέρ­χε­ται κατά μέσο όρο σε 96,65 ευρώ, ενώ για το τυπι­κό καλά­θι με χοι­ρι­νό ανέρ­χε­ται σε 99,33 ευρώ. Στα ενδει­κτι­κά καλά­θια περι­λαμ­βά­νο­νται τόσο είδη και ποσό­τη­τες για την παρα­σκευή παρα­δο­σια­κών γλυ­κών όσο και γλυ­κά έτοι­μα προς κατα­νά­λω­ση (κου­ρα­μπιέ­δες, μελο­μα­κά­ρο­να, βασι­λό­πι­τα). Σύμ­φω­να με τους υπο­λο­γι­σμούς και λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη παρα­δο­σια­κές συντα­γές, το όφε­λος ανέρ­χε­ται σε 8,36 ευρώ ανά κιλό κου­ρα­μπιέ­δων, μελο­μα­κά­ρο­νων και βασι­λό­πι­τας, εάν αυτά τα γλυ­κά παρα­σκευα­στούν από το ίδιο το νοικοκυριό.

Για τις τιμές των καυ­σί­μων σημειώ­νε­ται ότι το τελευ­ταίο διά­στη­μα παρα­τη­ρεί­ται μία ελα­φρά πτώ­ση. Στην ιστο­σε­λί­δα www.fuelprices.gr, οι κατα­να­λω­τές μπο­ρούν να ενη­με­ρώ­νο­νται καθη­με­ρι­νά για τις τιμές των καυ­σί­μων και τα πρα­τή­ρια που τα δια­θέ­τουν σε κάθε περιο­χή της χώρας.

Όσοι κατα­να­λω­τές θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς για τις μετα­κι­νή­σεις τους θα πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν ότι σε κυλι­κεία, ανα­ψυ­κτή­ρια, μπαρ, καφέ μπαρ, εστια­τό­ρια και άλλα κατα­στή­μα­τα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, αυτό­μα­τους πωλη­τές κ.λπ. που βρί­σκο­νται ‑εκτός των άλλων- και εντός αερο­λι­μέ­νων της χώρας, εντός επι­βα­τι­κών πλοί­ων πάσης φύσε­ως, εντός επι­βα­τι­κών αμα­ξο­στοι­χιών ΟΣΕ και εντός σιδη­ρο­δρο­μι­κών σταθ­μών και σταθ­μών υπε­ρα­στι­κών λεω­φο­ρεί­ων, θα πρέ­πει να ισχύ­ουν ανώ­τα­τες τιμές πώλη­σης για συγκε­κρι­μέ­να προ­ϊ­ό­ντα (εμφια­λω­μέ­νο νερό, καφέ­δες, τοστ κ.ά.) που δια­τί­θε­νται υποχρεωτικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο