Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός. Ο καπιταλισμός είναι ο ιός»: Μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο διορ­γά­νω­σαν στο κέντρο της Αθή­νας Ομο­σπον­διες — Εργα­τι­κά Κέντρα και Συν­δι­κά­τα, μετά από κάλε­σμα του ΠΑΜΕ, προ­κει­μέ­νου η πάλη του λαού να απο­τε­λέ­σει «ανά­σα» για να μην πλη­ρώ­σει ξανά την κρίση.

Στο συλ­λα­λη­τή­ριο συμ­με­τέ­χουν μαζι­κά σωμα­τεία εργα­ζο­μέ­νων, ενώ­σεις αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, συντα­ξιού­χοι, σύλ­λο­γοι γυναι­κών (μέλη της ΟΓΕ), φοι­τη­τι­κοί και σπου­δα­στι­κοί σύλ­λο­γοι που έφτα­σαν στο Σύνταγ­μα με πανό, πικέ­τες και συν­θή­μα­τα, συντε­ταγ­μέ­να από τις καθο­ρι­σμέ­νες μαζι­κές προ­συ­γκε­ντρώ­σεις που προη­γή­θη­καν σε Παλιά Βου­λή και Προπύλαια. 

«Πλη­ρώ­σα­με πολ­λά, δεν θα πλη­ρώ­σου­με ξανά. Να πλη­ρώ­σουν κρά­τος και εργο­δο­σία», είναι το σύν­θη­μα που ανα­γρά­φε­ται στην πλά­τη της κεντρι­κής εξέ­δρας ενώ προ­τάσ­σο­νται τα αιτή­μα­τα για: Να καταρ­γη­θούν οι Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου και όλες οι αντερ­γα­τι­κές δια­τά­ξεις. Εισό­δη­μα για όλους. Επί­δο­μα ανερ­γί­ας σε όλους τους ανέρ­γους χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Να καταρ­γη­θούν οι πλει­στη­ρια­σμοί κύριας κατοι­κί­ας και οι κατα­σχέ­σεις. Κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των. Κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών σε ΜΕΘ και Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγείας.

«Πάρε ανά­σα, σπά­σε τις αλυ­σί­δες της εκμε­τάλ­λευ­σης», ανα­γρά­φουν οι πικέ­τες που κρα­τούν πολ­λά μέλη των σωματείων.

Στο πλαί­σιο του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου γίνο­νται χαι­ρε­τι­σμοί, ενώ παρα­βρί­σκε­ται πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, με επι­κε­φα­λής το ΓΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, ο οποί­ος έκα­νε και δηλώσεις.

Παράλ­λη­λα δια­βά­στη­κε ψήφι­σμα αλλη­λεγ­γύ­ης προς τον αγω­νι­ζό­με­νο λαό της Παλαιστίνης.

pame2

syllalitirio sygkentrosi 76

Οι χαιρετισμοί, η ομιλία του Γ. Στεφανάκη και ο χαιρετισμός του Cliff Smith από τις ΗΠΑ

Ήδη έχει χαι­ρε­τή­σει η Ιωάν­να Μουρ­τζιά­πη, συμ­βα­σιού­χος νοση­λεύ­τρια σε ΜΕΘ, ενώ μίλη­σε και ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης, πρό­ε­δρος του κλα­δι­κού συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού και Ξενο­δο­χεί­ων Ν. Αττι­κής. Επί­σης χαι­ρέ­τη­σαν ο Βασί­λης Παρα­σκευό­που­λος, πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου, ο Μανώ­λης Χαρα­τσής, γραμ­μα­τέ­ας του Συλ­λό­γου Προ­σω­πι­κού ΕΥΔΑΠ, ο Τζό­νυ Ντα­μπά­ζι, μέλος του ΔΣ του Συλ­λό­γου Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Αθή­νας και ο Απο­στό­λης Στερ­γιό­που­λος, ανα­πλ. αντι­πρό­ε­δρος του ΣΕΠΕ «Δημή­τρης Γληνός».

Ξεχω­ρι­στή στιγ­μή του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου απο­τέ­λε­σε ο χαι­ρε­τι­σμός σε απευ­θεί­ας σύν­δε­ση με τις ΗΠΑ, μέσω βιντε­ο­κλή­σης, του Cliff Smith, Προ­έ­δρου του Συν­δι­κά­του Κατα­σκευών Λος Άντζε­λες 36, (Roofers Union Local 36). 

Όπως τόνι­σε ο Γ. Στε­φα­νά­κης, «εδώ και μέρες σε όλη την Ελλά­δα χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, στην Υγεία, στον επι­σι­τι­σμό – του­ρι­σμό, εμπο­ρο­ϋ­πάλ­λη­λοι, καλ­λι­τέ­χνες, οι εργά­τες της ΛΑΡΚΟ, εκπαι­δευ­τι­κοί και πολ­λοί άλλοι ακό­μα είμα­στε σε κινη­το­ποι­ή­σεις. Είμα­στε στο δρό­μο και παλεύ­ου­με στους κλά­δους μας για τα δίκαια αιτή­μα­τα μας. Παλεύ­ου­με καθη­με­ρι­νά, για να μην πλη­ρώ­σου­με εμείς ξανά. Για­τί πάνε να μας φορ­τώ­σουν άλλη μια κρί­ση, όπως το έκα­ναν το 2010. Με τον συντο­νι­σμό μας, με τη κοι­νή δρά­ση κόντρα στη πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων και της εργο­δο­σί­ας, γινό­μα­στε πιο δυνα­τοί, γινό­μα­στε όλο και περισ­σό­τε­ροι, για­τί ένας κλά­δος μόνος του δε μπο­ρεί. Για­τί όλοι οι κλά­δοι μαζί, στη γραμ­μή του συμ­βι­βα­σμού, της κοι­νω­νι­κής συναί­νε­σης, δε μπορούν.Τώρα, όλοι οι εργα­ζό­με­νοι, όλα τα σωμα­τεία, όλες οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, πρέ­πει να πάρουν τις απο­φά­σεις τους. Να επι­λέ­ξουν το δρό­μο που θα δια­λέ­ξουν από δω και πέρα. Το βασι­κό δίλημ­μα είναι ένα, ή θα συμ­βι­βα­στού­με με την πολι­τι­κή που μας εξα­θλιώ­νει, με το σύστη­μα που κυριο­λε­κτι­κά μας κόβει την ανά­σα, ή θα οργα­νώ­σου­με την αντε­πί­θε­ση μας». .

Η συγκέ­ντρω­ση συνε­χί­στη­κε με τρα­γού­δια του αγώ­να, από μέλη του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλλόγου.

syllalitirio sygkentrosi 84

syllalitirio sygkentrosi 86

Πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Η πορεία στην συνέ­χεια κατευ­θύν­θη­κε προς την πρε­σβεία των ΗΠΑ, σε ένδει­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης στον αμε­ρι­κά­νι­κο λαό και τις κινη­το­ποι­ή­σεις που γίνο­νται αυτό το διάστημα.

Ανά­με­σα στους δια­δη­λω­τές στην πορεία παρα­βρί­σκε­ται και ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Μαρουάν Του­μπά­σι, πρέ­σβης της Παλα­στι­νια­κής Αρχής στην Ελλάδα.

«Πάρε ανά­σα, σπά­σε τις αλυ­σί­δες της εκμε­τάλ­λευ­σης», ανα­γρά­φουν στην ελλη­νι­κή και αγγλι­κή γλώσ­σα οι πικέ­τες που κρα­τούν μέλη των σωματείων.

Tο ίδιο ανα­γρά­φε­ται σε πανό του ΠΑΜΕ το οποίο είναι δεμέ­νο με λευ­κά μπα­λό­νια, ενώ συμ­βο­λι­κά μέλη των σωμα­τεί­ων έχουν δεμέ­να τα χέρια τους με αλυσίδες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο