Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φτώχεια και συσσίτια στη Γερμανία; Αστειεύεστε…!!!

Ενα χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα του πώς οι εργα­ζό­με­νοι πλη­ρώ­νουν για τη στή­ρι­ξη του κεφα­λαί­ου και σε συν­θή­κες καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης και σε κρί­ση απο­τε­λεί η Γερ­μα­νία, η μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μία της ΕΕ. Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, ένα σημα­ντι­κό μέρος των συντα­ξιού­χων δεν μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­ζουν ούτε τα βασι­κά αγα­θά και κατα­φεύ­γουν στα συσ­σί­τια των κοι­νω­νι­κών δομών, καθώς οι συντά­ξεις τους είναι πολύ χαμη­λές. Και αυτό μόνο περί­ερ­γο δεν είναι αφού η επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα ασφα­λι­σμέ­νων και συντα­ξιού­χων, που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη εδώ και δεκα­ε­τί­ες, είναι στρα­τη­γι­κή επι­λο­γή του κεφα­λαί­ου και των κομ­μά­των του και αφο­ρά όλες τις χώρες της ΕΕ. Δηλα­δή, δεν απο­τε­λεί «ελλη­νι­κό φαι­νό­με­νο» εξαι­τί­ας της κρί­σης, όπως ήθε­λαν να μας πεί­σουν οι κυβερ­νή­σεις και τα αστι­κά επι­τε­λεία στη χώρα μας, για να δικαιο­λο­γή­σουν τις αλλε­πάλ­λη­λες αντια­σφα­λι­στι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις. Κι αν τα θύμα­τα αυτής της επί­θε­σης είναι γνω­στά, το ίδιο ισχύ­ει και για τους ωφε­λη­μέ­νους, που είναι βέβαια το κεφά­λαιο, καθώς απαλ­λάσ­σε­ται από τις ευθύ­νες του στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, το κρά­τος, που εξοι­κο­νο­μεί πόρους για τη στή­ρι­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας του και, ιδιαί­τε­ρα, οι επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται ή θα δρα­στη­ριο­ποι­η­θούν στον τομέα της ιδιω­τι­κής ασφά­λι­σης. Είναι και αυτό ένα συμπέ­ρα­σμα χρή­σι­μο στον αγώ­να που δίνουν αυτό το διά­στη­μα συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων και των συντα­ξιού­χων για σύγ­χρο­να ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα και συντά­ξεις, ενά­ντια στο νέο γύρο της επί­θε­σης στο Ασφαλιστικό.

Θεσπίζεται η «βασική σύνταξη» φτώχειας

Στη θέσπι­ση της λεγό­με­νης «βασι­κής σύντα­ξης» (Grundrente) για τους πολύ φτω­χούς συντα­ξιού­χους που έχουν εργα­στεί του­λά­χι­στον 35 χρό­νια κατέ­λη­ξε τη Δευ­τέ­ρα η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση μεγά­λου συνα­σπι­σμού Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τών / Χρι­στια­νο­κοι­νω­νι­στών (CDU/CSU) και Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών (SPD), μπρο­στά στις ανη­συ­χη­τι­κές δια­στά­σεις που παίρ­νει η «φτώ­χεια στα γηρα­τειά» στην ισχυ­ρή καπι­τα­λι­στι­κή χώρα.

Ωστό­σο ο γρα­φειο­κρα­τι­κός λαβύ­ριν­θος, οι αυστη­ρές προ­ϋ­πο­θέ­σεις, οι πολ­λές «κατη­γο­ρί­ες» και «υπο­κα­τη­γο­ρί­ες» των δικαιού­χων, αλλά και τα πενι­χρά ποσά που προ­βλέ­πο­νται ως συμπλή­ρω­μα στην κανο­νι­κή σύντα­ξη, οδη­γούν την πλειο­ψη­φία των ανα­λυ­τών στη βεβαιό­τη­τα ότι η «βασι­κή σύντα­ξη» δεν επαρ­κεί για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή κατα­πο­λέ­μη­ση της φτώ­χειας των ηλικιωμένων.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι μόλις 1,2 — 1,5 εκατ. ηλι­κιω­μέ­νοι με πολύ χαμη­λές συντά­ξεις θα επω­φε­λη­θούν από αυτό το μέτρο, όπως εκτι­μούν η CDU/CSU και το SPD, το κόστος ανα­μέ­νε­ται να αγγί­ξει τα 1,5 δισ. ευρώ και θα κατα­βλη­θεί από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και όχι από τις εισφο­ρές. Το μέτρο θα αρχί­σει να εφαρ­μό­ζε­ται από το 2021.

Σήμε­ρα σχε­δόν το 17% των συντα­ξιού­χων στη Γερ­μα­νία είναι βυθι­σμέ­νοι στη φτώ­χεια ή απει­λού­νται από αυτήν, και υπο­λο­γί­ζε­ται πως μέχρι το 2039 το ποσο­στό αυτό θα ανέλ­θει σε 21,6% (πάνω από 1 στους 4). Χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται οι χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι που ζουν λίγο πάνω από το όριο της φτώ­χειας. Σύμ­φω­να με υπο­λο­γι­σμούς κοι­νω­νι­κών επι­στη­μό­νων, με το μέτρο της «βασι­κής σύντα­ξης» οι φτω­χοί συντα­ξιού­χοι μέχρι το 2039 θα ανέρ­χο­νται στο 18,4% των συνταξιούχων.

Συμπλη­ρω­μα­τι­κή «βασι­κή σύντα­ξη» θα δικαιού­ται — σε γενι­κές γραμ­μές — όποιος μετά από του­λά­χι­στον 35 χρό­νια ασφα­λι­σμέ­νης εργα­σί­ας έχει μηνιαίο εισό­δη­μα μικρό­τε­ρο από 1.250 ευρώ το μήνα (μει­κτά) και 1.950 ευρώ για ένα ζευ­γά­ρι συντα­ξιού­χων. Το μέγι­στο ποσό θα είναι γύρω στα 404 ευρώ το μήνα στα δυτι­κά κρα­τί­δια και στα 390 ευρώ στα ανα­το­λι­κά. Το όριο της φτώ­χειας στη Γερ­μα­νία είναι περί­που 950 ευρώ σύμ­φω­να με το κόστος ζωής στη χώρα.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

germany astegoi

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο