Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φυλάκιση για τα μέλη του μεγαλύτερου κυκλώματος δουλείας στη Βρετανία, με εκατοντάδες θύματα

Έπει­θαν τα θύμα­τά τους να έρθουν από την Πολω­νία δελε­ά­ζο­ντάς τα με μια καλο­πλη­ρω­μέ­νη θέση εργα­σί­ας: τα μέλη της συμ­μο­ρί­ας που ηγεί­το του μεγα­λύ­τε­ρου ποτέ κυκλώ­μα­τος σύγ­χρο­νης δου­λεί­ας στη Βρε­τα­νία κατα­δι­κά­στη­καν σήμε­ρα σε ποι­νές κάθειρ­ξης από 3 έως 11 χρόνια.

«Πρό­κει­ται για τη μεγα­λύ­τε­ρη υπό­θε­ση δου­λεί­ας που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί στη Βρε­τα­νία» έγρα­ψε στο Twitter η αστυ­νο­μία του Ουέστ Μίντλαντς, μιας περιο­χής στην κεντρι­κή Αγγλία την οποία λυμαι­νό­ταν η συμ­μο­ρία, με του­λά­χι­στον 400 θύματα.

Το ένα από τα μέλη «κυκλο­φο­ρού­σε με μια Μπέ­ντλεϊ», την ώρα που τα θύμα­τά του έπρε­πε «να εργα­στούν για ένα κομ­μά­τι ψωμί σε κέντρα ανα­κύ­κλω­σης» ή σε «αγρο­κτή­μα­τα», σημειώ­νουν οι αστυ­νο­μι­κές αρχές.

Τρία μέλη του δικτύ­ου κατα­δι­κά­στη­καν σήμε­ρα σε τρία χρό­νια, εξί­μι­σι χρό­νια και ένδε­κα χρό­νια κάθειρ­ξης από το δικα­στή­ριο του Μπέρ­μιγ­χαμ. Έπει­τα από μια πρώ­τη δίκη τον Φεβρουά­ριο, άλλα πέντε μέλη του κυκλώ­μα­τος κατα­δι­κά­στη­καν σε ποι­νές κάθειρ­ξης μετα­ξύ 4 και 11 ετών.

Οι οκτώ κατα­δι­κα­σθέ­ντες, πέντε άνδρες και τρεις γυναί­κες, όλοι τους με κατα­γω­γή από την Πολω­νία, κρί­θη­καν ένο­χοι για σύγ­χρο­νη δου­λεία και ξέπλυ­μα μαύ­ρου χρήματος.

Το δίκτυο εξαρ­θρώ­θη­κε χάρη στην επέμ­βα­ση της οργά­νω­σης Hope for Justice, που ειδι­κεύ­ε­ται στη μάχη ενα­ντί­ον της σύγ­χρο­νης δου­λεί­ας κι η οποία ανα­κά­λυ­ψε τη δρά­ση του, κατό­πιν ειδο­ποί­η­σε την αστυνομία.

Η συμ­μο­ρία προ­σέλ­κυε τα θύμα­τά της, ηλι­κί­ας 17–60 ετών, υπο­σχό­με­νη δου­λειές με καλό μισθό στη Βρετανία.

Ωστό­σο, μόλις έφθα­ναν στη χώρα, βρί­σκο­νταν αντι­μέ­τω­ποι με άθλιες συν­θή­κες στέ­γα­σης και έπε­φταν θύμα­τα εκμε­τάλ­λευ­σης, με μισθούς που δεν περ­νού­σαν σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις τα 50 σεντ ανά ημέ­ρα. Όσοι προ­σπά­θη­σαν να φύγουν, τους επι­τί­θε­ντο και τους απειλούσαν.

«Ορι­σμέ­νοι άστε­γοι στη Βρε­τα­νία ζού­σαν καλύ­τε­ρα σε σύγκρι­ση με εμέ­να, όταν έφθα­σα εδώ» περιέ­γρα­ψε ένα από τα θύμα­τα ενώ­πιον του δικαστηρίου.

Σύμ­φω­να με την αστυ­νο­μία, «ορι­σμέ­να (θύμα­τα) ανα­γκά­ζο­νταν να κοι­μού­νται σε στρώ­μα­τα στους δρό­μους, άλλα να πλέ­νο­νται σε κανάλια».

«Η συμ­μο­ρία ήλεγ­χε τους τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς τους, τους έκλε­βε τους μισθούς και απο­κό­μι­σε 2 εκα­τομ­μύ­ρια λίρες (2,2 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ) εκμε­ταλ­λευό­με­νη την ανά­γκη τους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο