Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωκίδα: Με εισαγγελική εντολή αφαιρέθηκε μαρμάρινη πλάκα για το λαϊκό αγωνιστή Νίκο Τριανταφύλλου

Η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Φωκί­δας του ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει την αφαί­ρε­ση της μαρ­μά­ρι­νης πλά­κας που στή­θη­κε στην πλα­τεία απέ­να­ντι από το Δημο­τι­κό Σχο­λείο Ευπα­λί­ου Δωρί­δας προς τιμήν του ηρω­ι­κού στε­λέ­χους του ΚΚΕ και συνταγ­μα­τάρ­χη του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας, Νίκου Τριανταφύλλου.

Τα απο­κα­λυ­πτή­ρια πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν την Κυρια­κή 29 Ιού­λη σε εκδή­λω­ση που διορ­γά­νω­σε η ΚΟ Φωκί­δας στο πλαί­σιο του εορ­τα­σμού των 100 χρό­νων του ΚΚΕ, στον τόπο όπου γεν­νή­θη­κε και μεγά­λω­σε ο Νίκος Τρια­ντα­φύλ­λου, με τη συμ­με­το­χή πλή­θους κόσμου.

Παρά τη σύμ­φω­νη γνώ­μη του Τοπι­κού Συμ­βου­λί­ου του Ευπα­λί­ου για την τοπο­θέ­τη­ση της μαρ­μά­ρι­νης πλά­κας, ο Δήμος Δωρί­δας προ­χώ­ρη­σε στην αφαί­ρε­σή της κατό­πιν εισαγ­γε­λι­κής παρέμ­βα­σης, ύστε­ρα από καταγ­γε­λία που έγι­νε στο τοπι­κό Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα. Εντύ­πω­ση προ­κα­λεί η ταχύ­τη­τα με την οποία κινή­θη­καν η αστυ­νο­μι­κή, η εισαγ­γε­λι­κή αλλά και η δημο­τι­κή αρχή αφαι­ρώ­ντας την πλά­κα, μόλις δυο μέρες μετά το στή­σι­μά της από την ΚΟ Φωκί­δας του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Φωκί­δας του ΚΚΕ σημειώ­νει ότι «τέτοιες πρά­ξεις δεί­χνουν το φόβο απέ­να­ντι στο παρά­δειγ­μα λαϊ­κών αγω­νι­στών, όπως ο Νίκος Τρια­ντα­φύλ­λου. Πρό­κει­ται για ένα μαχη­τή που πολέ­μη­σε με αυτα­πάρ­νη­ση τόσο στο Αλβα­νι­κό Μέτω­πο ενά­ντια στην ιτα­λι­κή εισβο­λή όσο και ενά­ντια στην τρι­πλή κατο­χή μέσα από τις γραμ­μές του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ.

Ο Νίκος Τρια­ντα­φύλ­λου δεν το έβα­λε κάτω ούτε αμέ­σως μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση, μαχό­με­νος αυτή τη φορά ενά­ντια στην αγγλο­α­με­ρι­κα­νι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση και τη λευ­κή τρο­μο­κρα­τία, ενώ λίγο αργό­τε­ρα εντά­χθη­κε στις τάξεις του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας πολε­μώ­ντας ενά­ντια στις αντι­δρα­στι­κές δυνά­μεις που προ­σπά­θη­σαν να καθυ­πο­τά­ξουν το λαϊ­κό επα­να­στα­τι­κό κίνημα.

Ο Νίκος Τρια­ντα­φύλ­λου εμπνέ­ει σήμε­ρα χιλιά­δες αγω­νι­στές για την ανι­διο­τέ­λεια, τον ατρό­μη­το αγώ­να ενά­ντια στον αντί­πα­λο, την πίστη στα ιδα­νι­κά για μια ανώ­τε­ρη κοι­νω­νία που θα καταρ­γεί την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, το σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό. Το παρά­δειγ­μά του δεν σβή­νε­ται και δεν δια­γρά­φε­ται. Αυτό το παρά­δειγ­μα ανθρώ­που-λαϊ­κού αγω­νι­στή είναι που τρο­μά­ζει όσους με το έναν ή τον άλλο τρό­πο, φανε­ρά ή κρυ­φά προ­χώ­ρη­σαν στη “βεβή­λω­ση” της μαρ­μά­ρι­νης πλά­κας. Ξεχνούν όμως ότι ο λαός δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σει να τιμά τον Νίκο Τρια­ντα­φύλ­λου. Το Κόμ­μα μας θα εντεί­νει τη δρά­ση του ώστε ιδιαί­τε­ρα η νέα γενιά να γνω­ρί­σει τη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία, τις θυσί­ες και τη δρά­ση αγω­νι­στών όπως ο Ν. Τρια­ντα­φύλ­λου που σε όλη του τη ζωή ακο­λού­θη­σε το δύσκο­λο — ασυμ­βί­βα­στο, αλλά δίκαιο αγώ­να ενά­ντια στην εκμετάλλευση.

Γι’ αυτό καλού­με το λαό της περιο­χής να κατα­δι­κά­σει αυτές τις απα­ρά­δε­κτες ενέρ­γειες και να γυρί­σει την πλά­τη σε όσους στρέ­φο­νται ενά­ντια στα συμ­φέ­ρο­ντά του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο