Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Φωνές κοινωνικής αντίστασης στη λογοτεχνία της Νότιας Αμερικής», της Άννεκε Ιωαννάτου

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στη νοτιο­α­με­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο υπάρ­χει μια ισχυ­ρή παρου­σία μυθι­στο­ρη­μά­των που ανά­γο­νται σε δικτα­το­ρι­κές και επα­να­στα­τι­κές κατα­στά­σεις. Καθό­λου περί­ερ­γο, για­τί η βασα­νι­σμέ­νη ιστο­ρία των χωρών αυτών απο­τε­λεί­ται από μια ατέ­λειω­τη σει­ρά πρα­ξι­κο­πη­μά­των από την επο­χή της «ανε­ξαρ­τη­σί­ας» από τις αποι­κιο­κρα­τι­κές δυνά­μεις. Σημαί­νει ότι πολ­λά έχουν γρα­φτεί σε κλί­μα εκφο­βι­σμού ή δεν έχουν γρα­φτεί εξαι­τί­ας του κλί­μα­τος εκφο­βι­σμού. Στο δοκί­μιο γίνε­ται μια προ­σπά­θεια να ανα­δει­χθεί «η κοι­νή γόνι­μη φλέ­βα την οποία μοι­ρά­ζο­νται και ανα­πτύσ­σουν μαζί» οι συγ­γρα­φείς πάνω στον άξο­να κοι­νω­νι­κή αντίσταση/διαμαρτυρία/μαρτυρία από τον 16ο μέχρι τις αρχές του 21ου αιώ­να. Παρ’ όλες τις μεγά­λες δια­φο­ρές μετα­ξύ τους παρου­σιά­ζουν αρκε­τά κοι­νά σημεία στην πάλη τους να μην είναι «αποι­κί­ες στη λογο­τε­χνία». Στην επι­λο­γή αυτή εισά­γο­νται και λίγες περι­πτώ­σεις που δεν είναι λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής κατα­γω­γής, αλλά η υπό­θε­ση την οποία πραγ­μα­τεύ­ο­νται δια­δρα­μα­τί­ζε­ται εκεί και θεμα­τι­κά ανή­κει εκεί.

Περί­λη­ψη

Στην εισα­γω­γή η συγ­γρα­φέ­ας ενη­με­ρώ­νει τον ανα­γνώ­στη για τους λόγους για τους οποί­ους επέ­λε­ξε το θέμα.

Ακο­λου­θούν στο πρώ­το κεφά­λαιο λίγα λόγια για τη δομή του δοκι­μί­ου και στο δεύ­τε­ρο ρίχνε­ται μια σύντο­μη ματιά στην ιστο­ρία της λογο­τε­χνί­ας της δικτατορίας.

Το τρί­το κεφά­λαιο ξεκι­νά­ει με έναν κατά­λο­γο των επι­λεγ­μέ­νων συγ­γρα­φέ­ων της λογο­τε­χνί­ας της δικτα­το­ρί­ας, της επα­νά­στα­σης και της (δια)μαρτυρίας χωρι­σμέ­νο στις ανά­λο­γες ενό­τη­τες. Μαρ­τυ­ρία και δια­μαρ­τυ­ρία σε μία λέξη, για­τί η μαρ­τυ­ρία κακώς κει­μέ­νων είναι στην ουσία και δια­μαρ­τυ­ρία, όπως προκύπτει.

Το επό­με­νο κεφά­λαιο περι­λαμ­βά­νει μια ανα­λυ­τι­κή κρι­τι­κή παρου­σί­α­ση του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού έργου των δύο συγ­γρα­φέ­ων που θεω­ρού­νται πρό­δρο­μοι του είδους λογο­τε­χνία της δικτα­το­ρί­ας και περι­γρά­φε­ται ποιές ιστο­ρι­κές συν­θή­κες γέν­νη­σαν το είδος αυτό.

Η ενό­τη­τα λογο­τε­χνία της επα­νά­στα­σης περι­λαμ­βά­νει μια σύντο­μη ιστο­ρι­κή δια­δρο­μή για τη χώρα η οποία ξεκί­νη­σε το είδος αυτό στη λογο­τε­χνία: το Μεξι­κό με αφορ­μή τη Μεξι­κα­νι­κή Επα­νά­στα­ση του 1910.

Το δοκί­μιο κλεί­νει με την παρου­σί­α­ση συγ­γρα­φέ­ων που το έργο τους εκφρά­ζουν αντί­στα­ση, δια­μαρ­τυ­ρία ή/και μαρτυρία.

Λεπτο­μέ­ρειες έκδοσης

Εκδό­της: Εκδό­σεις Ατέχνως
Χρο­νο­λο­γία έκδο­σης: Απρί­λιος 2023
Συγ­γρα­φέ­ας:  Άννε­κε Ιωαν­νά­του – Visée
Σελι­δο­ποί­η­ση: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθ­μός σελί­δων: 130
Δια­στά­σεις: 14Χ21
ISBN: 978–618-5685–24‑9
Τιμή 12  (Συμπε­ρι­λαμ­βά­νει ΦΠΑ)

Βιο­γρα­φι­κό:

Η Anneke Visée-Ιωαν­νά­του γεν­νή­θη­κε στην Ολλαν­δία, όπου πήρε το Doctoraal κλα­σι­κής και νεο­ελ­λη­νι­κής φιλο­λο­γί­ας και συγκρι­τι­κής γλωσ­σο­λο­γί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο της Ουτρέ­χτης. Από το 1976 ζει στην Ελλά­δα. Πέρα από επαγ­γελ­μα­τι­κή μετα­φρα­στι­κή δου­λειά μετά­φρα­σε από τα γερ­μα­νι­κά στα ελλη­νι­κά το Η εξέ­γερ­ση του Σπάρ­τα­κου του Ρίγκο­μπερτ Γκί­ντερ, καθώς και το Αντι—Ντίρινγκ του Φρί­ντριχ Ενγκελς, από τα ελλη­νι­κά στα ολλαν­δι­κά το Χρο­νι­κό των τριών Ημε­ρών της Κοστού­λας Μητρο­πού­λου και από τα ολλαν­δι­κά στα ελλη­νι­κά το Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβε­λα­αρ του Μουλ­τα­τού­λι. Από τον Απρί­λη του 1996 ήταν παρα­γω­γός ραδιο­φω­νι­κής εκπο­μπής για το βιβλίο στον «902 Αρι­στε­ρά στα FM» και από τον Απρί­λη του 2007 μιας τηλε­ο­πτι­κής εκπο­μπής για το βιβλίο στον ίδιο σταθ­μό. Εδώ και πολ­λά χρό­νια έχει εντρυ­φή­σει ιστο­ρι­κά-φιλο­λο­γι­κά στη λογο­τε­χνία της Νότιας Αμε­ρι­κής και ιδιαί­τε­ρα της Λατι­νι­κής. Εχει δημο­σιεύ­σει πολυά­ριθ­μα άρθρα και δοκί­μια σε ξένα και ελλη­νι­κά έντυ­πα και ηλε­κτρο­νι­κά περιο­δι­κά και εφη­με­ρί­δες. Εδώ και χρό­νια συμ­με­τέ­χει με ειση­γή­σεις σε φιλο­λο­γι­κά συνέ­δρια στην Ελλά­δα και στο εξωτερικό.

Διά­θε­ση – Διανομή:
Κεντρι­κή διά­θε­ση: Τσι­γα­ρί­δας ΑΕ — 210.2717521

Επί­σης:

Αθή­να: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ — Ε.ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ Χαρι­λά­ου Τρι­κού­πη 11 Α (Χον­δρι­κή – Λιανική)

Συμ­με­τρία Α.Ε Δια­κί­νη­ση — Εμπο­ρία & Έκδο­ση Βιβλί­ων — Ζαλόγ­γου 6, Εξάρ­χεια – τηλ. 211 104 1943

Κεντρι­κή διά­θε­ση για την Κύπρο: Βιβλιο­πω­λείο Περι­διά­βα­ση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπο­ρεί­τε να το παραγ­γεί­λε­τε και να το παρα­λά­βε­τε στο χώρο που θα μας υποδείξετε.

Παραγ­γε­λί­ες είτε:
με
email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του site
ekdoseis-atexnos.gr
τηλε­φω­νι­κά 📱 6979795057

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο