Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΦΩΤΑΨΙΑ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!: 10η «Λυρική Παμβώτις» στα Ιωάννινα

Γρά­φει η Μαρ­γα­ρί­τα Φρο­νι­μά­δη-Ματά­τση* //

10η  «Λυρι­κή Παμ­βώ­τις»  στα Ιωάν­νι­να! «Το Δέντρο της ποί­η­σης που φυτεύ­τη­κε  πέρυ­σι, η Στή­λη της ποί­η­σης που στή­θη­κε φέτος , το μαγευ­τι­κό Νησί των Ιωαν­νί­νων, που  στέ­κει πάντα εκεί, σμα­ρά­γδι στη λίμνη και μας καρ­τε­ρεί, όλοι εμείς που στις 27 Αυγού­στου 2016, τιμή­σα­με το θεσμό, σε φωτα­ψία»! Έτσι ποι­η­τι­κά και εύστο­χα, μας τοπο­θέ­τη­σε στο κάδρο του, καλω­σο­ρί­ζο­ντάς μας,  η πρό­ε­δρος της οργα­νω­τι­κής Επι­τρο­πής, ποι­ή­τρια Γιώ­τα Παρ­θε­νί­ου! Παρό­ντες   πολ­λοί και εκλε­κτοί  προ­σκε­κλη­μέ­νοι μετα­ξύ των οποί­ων, ο  Δήμαρ­χος του Δήμου Ιωαν­νι­τών κ. Θωμάς Μπέ­γκας, εκπρό­σω­ποι αρχών και πολι­τι­στι­κών φορέ­ων, φίλοι της ποι­ή­σε­ως, ποι­ή­τριες και ποιητές.

luriki-pamvotis1

Τιμώ­με­να πρό­σω­πα και υψη­λοί καλε­σμέ­νοι: η δια­κε­κρι­μέ­νη Ισπα­νί­δα ποι­ή­τρια Αου­ρό­ρα Λού­κε,  η Ρου­μά­να συγ­γρα­φέ­ας-ποι­ή­τρια Μόνι­κα Σαβου­λέ­σκου- Βου­δού­ρη, ο Παλαι­στί­νιος  ποι­η­τής-για­τρός Χάλεντ  Καμπά­νι, ο διε­θνούς κύρους γλύ­πτης Παπα­γιάν­νης Θεό­δω­ρος  και  ο Διευ­θυ­ντής της Τρά­πε­ζας Ηπεί­ρου, μονί­μου χορη­γού της «Λυρι­κής Παμβώτιδας».

luriki-pamvotis3

Το Νησί των Ιωαν­νί­νων, οι Οργα­νω­τι­κοί φορείς, όλοι  όσοι βρε­θή­κα­με εκεί, ζήσα­με κάτι που «χαρά­χτη­κε ανε­ξί­τη­λα και θα λει­τουρ­γεί πλέ­ον ως ορό­ση­μο» για το θεσμό. Η «Λυρι­κή Παμ­βώ­τις», Συνά­ντη­ση ποι­η­τών- Βρα­διά ποί­η­σης πήρε άλλες δια­στά­σεις, διευ­ρύν­θη­κε. Πέρυ­σι ο Πρό­ε­δρος του Πνευ­μα­τι­κού Κέντρου Δήμου Ιωαν­νι­τών κ. Κώστας Γκό­γκος, είχε αναγ­γεί­λει τη Διε­θνο­ποί­η­ση του θεσμού. Φέτος στην Eπέτειο των δέκα χρό­νων ακού­στη­κε για πρώ­τη φορά ποί­η­ση από άλλες χώρες της Μεσο­γεί­ου, της αρχαιό­τε­ρης λεκά­νης συνά­ντη­σης πολι­τι­σμών, στη γλώσ­σα τους, με την ιδιαί­τε­ρη μελω­δι­κό­τη­τα και φωνη­τι­κή κάθε γλώσ­σας, Ισπα­νι­κά, Ρου­μα­νι­κά, Αρα­βι­κά, Ελληνικά.

luriki-pamvotis5

Έγι­ναν τα απο­κα­λυ­πτή­ρια της  «Στή­λης της ποί­η­σης», που φιλο­τέ­χνη­σε και δώρι­σε στο νησί ο γλύ­πτης Θ. Παπα­γιάν­νης, ένα λιτό και δωρι­κό έργο από μάρ­μα­ρο. Τέλος,  προ­τά­θη­κε  η ανα­κή­ρυ­ξη του Νησιού από το Δήμο Ιωαν­νι­τών και την Περι­φέ­ρεια Ηπεί­ρου, ως του «μονα­δι­κού Λιμναί­ου Νησιού , που θα στε­γά­ζει την ποί­η­ση, τους ποι­η­τές του κόσμου  και τους φίλους της ποι­ή­σε­ως, εσα­εί» για­τί « η ποί­η­σις ως Τέχνη του λόγου ανθί­στα­ται στην παγκό­σμια κρί­ση των ηθι­κών αξιών, στην οικο­νο­μι­κή κρί­ση που μας επέ­βαλ­λαν. Ανθί­στα­ται στη φρε­νί­τι­δα, τη μισαλ­λο­δο­ξία εκεί­νων που βομ­βαρ­δί­ζουν αμά­χους, που ισο­πε­δώ­νουν πόλεις και αρχαί­ους πολι­τι­σμούς που  σπέρ­νουν το θάνα­το και οδη­γούν στην από­γνω­ση και την προ­σφυ­γιά. Ανθί­στα­ται στις πολε­μι­κές συρ­ρά­ξεις εκεί­νων που χωρίς όνει­δος τις πυροδοτούν».

luriki-pamvotis4

Θερ­μές  ευχα­ρι­στί­ες επι­φυ­λά­χτη­καν προς όλους τους συντε­λε­στές της επι­τυ­χί­ας της 10ης Λυρι­κής Παμ­βώ­τι­δος. Στον συντο­νι­στή κ. Μιχα­ήλ Αρά­πο­γλου, στα μέλη της επι­τρο­πής αξιο­λό­γη­σης του Πανελ­λή­νιου δια­γω­νι­σμού ποί­η­σης, με επι­κε­φα­λής τον  κ. Από­στο­λο Μπε­νά­τση, καθη­γη­τή του Πανε­πι­στη­μί­ου Ιωαν­νί­νων. Στη χορο­γρά­φο και χορεύ­τρια Διο­νυ­σία Φει­δο­πού­λου, στον ηθο­ποιό Βασί­λη Σιά­φη, στους νεα­ρούς ταλα­ντού­χους μου­σι­κούς  Πανα­γιώ­τη Σεντε­λέ και  Ηλία Αρά­πο­γλου. Στις ποι­ή­τριες και ποι­η­τές  που συμ­με­τεί­χαν είτε με ποί­η­σή τους ‚είτε με την παρου­σία τους, στους ποι­η­τές που συμ­με­τεί­χαν στο Δια­γω­νι­σμό και στους βρα­βευ­θέ­ντες, στους παρι­στα­μέ­νους Καλ­λι­τέ­χνες και  ειδι­κά στους χορηγούς.

luriki-pamvotis2

Κλεί­νου­με με την  κοι­νή ομο­λο­γία  πως η «Λυρι­κή Παμ­βώ­τις» δεν θα μπο­ρού­σε να υπάρ­ξει χωρίς τη στή­ρι­ξη της Περι­φέ­ρειας Ηπεί­ρου και  του Πνευ­μα­τι­κού Κέντρου του Δήμου Ιωαν­νι­τών. Χωρίς το Νησί σμα­ρά­γδι και χωρίς την ψυχή της: την ποι­ή­τρια Γιώ­τα Παρ­θε­νί­ου στην οποία αξί­ζουν τα πιο πολ­λά και τα πιο θερ­μά συγχαρητήρια!!

* Αρχι­τέ­κτων-ποι­ή­τρια

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο