Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Φωτιά και λαύρα» φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης (46% αύξηση) και το φυσικό αέριο (διπλάσια τιμή)

«Φωτιά και λαύ­ρα» φέτος το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης το οποίο οι κατα­να­λω­τές θα πλη­ρώ­σουν κατά 45% ακρι­βό­τε­ρα. Τα πράγ­μα­τα είναι ακό­μη πιο δύσκο­λα για τα νοι­κο­κυ­ριά που ζεσταί­νο­νται με φυσι­κό αέριο, το οποίο δια­μορ­φώ­νε­ται στην έναρ­ξη της χει­με­ρι­νής περιό­δου σε διπλά­σια επί­πε­δα από την αντί­στοι­χη περυ­σι­νή και για πρώ­τη φορά υψη­λό­τε­ρα από την τιμή του πετρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης. Συγκε­κρι­μέ­να, από 4,5 λεπτά η θερ­μι­κή κιλο­βα­τώ­ρα πέρυ­σι, η τιμή του φυσι­κού αερί­ου έφτα­σε τον Οκτώ­βριο στα 8 λεπτά, καθι­στώ­ντας το κατά 2,5% ακρι­βό­τε­ρο από το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης, το οποίο θα κάνει «πρεμιέρα»σήμερα στην τιμή του 1,17 ευρώ το λίτρο, δηλα­δή κατά 46% ακρι­βό­τε­ρο σε σχέ­ση με την έναρ­ξη της περυ­σι­νής περιόδου.

Όσον αφο­ρά το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης ‑ξεκι­νά­ει σήμε­ρα η διά­θε­σή του- για 1.000 λίτρα πετρε­λαί­ου,  κάποιος πλή­ρω­νε πέρυ­σι 800 ευρώ (0,8 ευρώ το λίτρο) και φέτος για την ίδια ποσό­τη­τα θα πλη­ρώ­σει 1.170 ευρώ, επι­πλέ­ον κόστος 370 ευρώ.

Πολύ βαθύ­τε­ρα στην τσέ­πη θα χρεια­στεί να βάλουν το χέρι οι κατα­να­λω­τές στην περι­φέ­ρεια και στα νησιά, όπου η τιμή δια­μορ­φώ­νε­ται αντί­στοι­χα στο 1,25 ευρώ και το 1,35 ευρώ το λίτρο αντί­στοι­χα.

Σύμ­φω­να με κάποιους πρώ­τους υπολογισμούς:

- Δια­μέ­ρι­σμα 90 τ.μ. στην Αθή­να, που τον χει­μώ­να κατα­να­λώ­νει περί­που 600 λίτρα πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης , θα πλη­ρώ­σει φέτος 660 έως 690 ευρώ, από 470 ευρώ πέρυσι.

- Μονο­κα­τοι­κία στη Βόρεια Ελλά­δα, που κατα­να­λώ­νει δύο τόνους πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης , θα πλη­ρώ­σει φέτος 2.200 έως 2.300 ευρώ, από 1.560 ευρώ πέρυσι.

Την ίδια στιγ­μή, η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να «χρυ­σώ­σει το χάπι» και την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή ανα­κοί­νω­σε νέα εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια για το επί­δο­μα θέρ­μαν­σης , που δια­μορ­φώ­νο­νται για τον άγα­μο σε 14.000 ευρώ (από 12.000) και σε περί­πτω­ση οικο­γέ­νειας σε 20.000 ευρώ, που θα προ­σαυ­ξά­νο­νται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παι­δί. Θυμί­ζου­με ότι ο Ειδι­κός Φόρος Κατα­νά­λω­σης (ΕΦΚ) στο πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης , από 21 ευρώ το χιλιό­λι­τρο το 2010, φτά­νει σήμε­ρα στα 280 ευρώ το χιλιό­λι­τρο, στα οποία προ­στί­θε­ται και ο ΦΠΑ! Ως «αντάλ­λαγ­μα» λοι­πόν δίνο­νται τα ψίχου­λα του επι­δό­μα­τος θέρ­μαν­σης , μόνο για ένα ορι­σμέ­νο τμή­μα του λαού που πλη­ρώ­νει στο πολ­λα­πλά­σιο από την άλλη τσέ­πη με τη φοροληστεία.

Για τους υπό­λοι­πους χτες ο πρω­θυ­πουρ­γός παρέ­πεμ­ψε στις δόσεις… δια­φη­μί­ζο­ντας την πρα­κτι­κή των μεγά­λων εται­ρειών διύ­λι­σης που βλέ­πο­ντας την πολύ περιο­ρι­σμέ­νη ζήτη­ση υιο­θέ­τη­σαν για ένα μήνα (15/10–15/11) των δόσε­ων.  «Θεω­ρώ ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κό και θα το υιο­θε­τή­σου­με και εμείς: Τη δυνα­τό­τη­τα να μπο­ρέ­σουν οι συμπο­λί­τες μας, οι οποί­οι θα δουν ενδε­χο­μέ­νως μια από­το­μη αύξη­ση στο κόστος θέρ­μαν­σης, να απο­πλη­ρώ­σουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους εντός εύλο­γου χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος, μέσω ενός συστή­μα­τος ρυθ­μί­σε­ων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγά­λη η οικο­νο­μι­κή επι­βά­ρυν­ση κατά τη διάρ­κεια του χει­μώ­να»!!! είπε χτες ο Κυρ. Μητσο­τά­κης μετά τη συνά­ντη­σή του με τον Μαρ. Σχοινά.

Ετσι, το κόστος του φετι­νού επι­δό­μα­τος θέρ­μαν­σης (αφο­ρά πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης , φυσι­κό αέριο, υγρα­έ­ριο, καυ­σό­ξυ­λα και πέλετ) υπο­λο­γί­ζε­ται στα 168 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ. πέρυ­σι). Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, στο κέντρο της Αθή­νας για οικο­γέ­νεια με δύο παι­διά το επί­δο­μα θα ανέλ­θει από 114 ευρώ πέρυ­σι σε 181 ευρώ φέτος, ενώ στο κέντρο της Θεσ­σα­λο­νί­κης για οικο­γέ­νεια με δύο παι­διά θα ανέλ­θει από 188 ευρώ πέρυ­σι σε 299 ευρώ φέτος. Τα κρι­τή­ρια αξί­ας ακί­νη­της περιου­σί­ας ορί­ζο­νται στα 180.000 ευρώ για τον άγα­μο (από 130.000) και στα 300.000 ευρώ (από 250.000) για τους έγγαμους.

Αξί­ζει να σημειώ­σου­με ότι μόλις πριν λίγες μέρες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από κοι­νού απέρ­ρι­ψαν την τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε το ΚΚΕ και με την οποία ζητού­σε την κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ και των Ειδι­κών Φόρων Κατα­νά­λω­σης στα καύ­σι­μα, καθώς και στις υπη­ρε­σί­ες παρο­χής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, ύδρευ­σης και τηλε­πι­κοι­νω­νιών. Μέτρο που θα ανα­κού­φι­ζε σε μεγά­λο βαθ­μό τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, που δει­νο­πα­θούν από τις αυξή­σεις στις τιμές του πετρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης και του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο