Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά πλοίο Euroferry Olympia: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για τους 12 αγνοούμενους — Συνελήφθη ο πλοίαρχος και 2 μηχανικοί

Κορυ­φώ­νε­ται η αγω­νία για τους 12 αγνο­ού­με­νους του φλε­γό­με­νου πλοί­ου «Euroferry Olympia», ενώ όσο περ­νούν οι ώρες οι ελπί­δες λιγο­στεύ­ουν. Ταυ­τό­χρο­να πάλι οι κυβερ­νώ­ντες κάνουν λόγο για αυστη­ρούς ελέγ­χους, 8 χρό­νια μετά την τρα­γω­δία του Norman Atlantic…

Συνε­λή­φθη­σαν, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο πλοί­αρ­χος και οι δύο μηχα­νι­κοί του φλε­γό­με­νου πλοί­ου «Euroferry Olympia» και οδη­γή­θη­καν ενώ­πιον του εισαγ­γε­λέα, ο οποί­ος με τη σει­ρά του διέ­τα­ξε κατε­πεί­γου­σα προ­κα­ταρ­κτι­κή εξέταση.

Την ίδια ώρα, υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες κατα­βάλ­λουν οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης, προ­κει­μέ­νου να σβή­σουν τις εστί­ες φωτιάς που εξα­κο­λου­θούν να μαί­νο­νται, αλλά και να μειω­θούν οι θερ­μο­κρα­σί­ες σε φλε­γό­με­να μέρη του πλοίου.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, για να υπάρ­ξει νέα επι­χεί­ρη­ση από στε­λέ­χη της ΕΜΑΚ και την ειδι­κή ομά­δα διά­σω­σης για τον εντο­πι­σμό των 12 αγνο­ου­μέ­νων, μετα­ξύ των οποί­ων και 3 Έλλη­νες, θα πρέ­πει να μειω­θούν οι καπνοί αλλά και οι θερ­μο­κρα­σί­ες που έχουν ανα­πτυ­χθεί σε πολ­λά μέρη του πλοί­ου και ξεπερ­νούν αυτή τη στιγ­μή σε πολ­λά σημεία τους 500 βαθ­μούς Κελσίου.

Το «Euroferry Olympia» έχει ήδη προσ­δε­θεί από ρυμουλ­κό και δεν κιν­δυ­νεύ­ει πλέ­ον να παρα­συρ­θεί και να προ­σα­ρά­ξει στα αβα­θή ή να προ­σκρού­σει επά­νω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Η κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς στο πλοίο επι­χει­ρεί­ται από τα ρυμουλ­κά καθώς και τα πυρο­σβε­στι­κά πλοιάρια.

Δίπλα στο φλε­γό­με­νο πλοίο βρί­σκο­νται η φρε­γά­τα Ύδρα του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, πυρο­σβε­στι­κό πλοίο, ναυα­γο­σω­στι­κό σκά­φος δύο πλω­τά και ένα αντιρ­ρυ­πα­ντι­κό σκά­φος του λιμε­νι­κού σώμα­τος, έξι ρυμουλ­κά, δύο παρα­πλέ­ο­ντα πλοία ενώ πετούν εναλ­λάξ ένα ελι­κό­πτε­ρο του Λιμε­νι­κού, ένα της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας και ένα του Πολε­μι­κού Ναυτικού.

Στο μετα­ξύ έμπει­ρη ναυα­γο­σω­στι­κή ομά­δα (απο­τε­λού­με­νη από 14 άτο­μα), των ναυα­γο­σω­στι­κών εται­ρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, βρί­σκε­ται ήδη στην περιο­χή προ­κει­μέ­νου να διε­ξα­χθούν οι εργα­σί­ες με τον καλύ­τε­ρο και ασφα­λέ­στε­ρο τρόπο.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες μόλις ολο­κλη­ρω­θεί η επι­χεί­ρη­ση εντο­πι­σμού των αγνο­ου­μέ­νων καθώς και η κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς, ειδι­κά συνερ­γεία θα προ­βούν σε απά­ντλη­ση όλων των πετρε­λαιοει­δών ποσο­τή­των από το πλοίο για να εξου­δε­τε­ρω­θεί ο κίν­δυ­νος της θαλάσ­σιας ρύπανσης.

Σε δεύ­τε­ρο χρό­νο το πλοίο θα ρυμουλ­κη­θεί σε ασφα­λή λιμέ­να σύμ­φω­να με τις οδη­γί­ες της πλοιο­κτή­τριας εται­ρεί­ας και μετά από συνεν­νό­η­ση με τις Αρχές.

Στο μετα­ξύ κλι­μά­κιο της «Ελλη­νι­κής Υπη­ρε­σί­ας Διε­ρεύ­νη­σης Ναυ­τι­κών Ατυ­χη­μά­των (ΕΛΥΔΝΑ)» έχει ήδη μετα­βεί στην Κέρ­κυ­ρα, στο πλαί­σιο των αρμο­διο­τή­των της σύμ­φω­να με το κοι­νο­τι­κό και εθνι­κό δίκαιο, για να διε­ξά­γει τεχνι­κή διε­ρεύ­νη­ση για τον εντο­πι­σμό των αιτιών και συν­θη­κών που οδή­γη­σαν στην πρό­κλη­ση του ναυ­τι­κού ατυ­χή­μα­τος της πυρ­κα­γιάς, σε συνερ­γα­σία με την ομό­τι­μη ιτα­λι­κή Αρχή DIGIFEMA. (DIGIFEMA : Direzione Generale Investigazioni Ferroviarie e Marittime).

Με εντο­λή του υπουρ­γού Ναυ­τι­λί­ας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής Γιάν­νη Πλα­κιω­τά­κη οι οικο­γέ­νειες των τριών Ελλή­νων αγνο­ου­μέ­νων, με τη συνο­δεία αξιω­μα­τι­κού του Λιμε­νι­κού- Ψυχο­λό­γου και με μέρι­μνα του υπουρ­γεί­ου, έχουν μετα­βεί στην Κέρκυρα.

Ο επί­ση­μος αριθ­μός των αγνο­ου­μέ­νων αυξή­θη­κε χθες από 11 σε 12 καθώς το ένα από τα δύο άτο­μα που απε­γκλω­βί­στη­καν από το γκα­ράζ του πλοί­ου από άνδρες της ΕΜΑΚ δεν ήταν στην επί­ση­μη λίστα των επι­βα­τών. Πρό­κει­ται για έναν Αφγα­νό πρό­σφυ­γα. Έως σήμε­ρα έχουν δια­σω­θεί 280 άτο­μα στα οποία συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και δύο μετα­νά­στες που δεν υπήρ­χαν στην επί­ση­μη λίστα επιβατών.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο