Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά στην Αττική: Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Ακό­μα καλύ­τε­ρη μέρα, σε ό,τι αφο­ρά την κατά­στα­ση της πυρ­κα­γιάς στην Αττι­κή, ξημέ­ρω­σε σήμε­ρα, την ώρα που ο εφιάλ­της συνε­χί­ζε­ται και εντο­πί­ζε­ται κυρί­ως στην Εύβοια, ενώ πολύ δύσκο­λη νύχτα ήταν και για την Ηλεία και σε εξέ­λι­ξη είναι ακό­μα τα μεγά­λα μέτω­πα στη Μεσ­ση­νία και την Ανα­το­λι­κή Μάνη.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, δεν υπάρ­χει που­θε­νά μέτω­πο πλέ­ον, παρά μόνο κάποιες εστί­ες που εμφα­νί­ζο­νται κάθε τόσο στην τερά­στια περί­με­τρο, οι οποί­ες αντι­με­τω­πί­ζο­νται από τις δυνά­μεις πυρόσβεσης.

Όμως η φωτιά άφη­σε πίσω της κατα­στρο­φή σε ένα κατα­θλι­πτι­κό τοπίο καμέ­νης γης και στά­χτης. Οι ζημιές στην Αττι­κή παρα­μέ­νουν ανυπολόγιστες!

Εκα­το­ντά­δες είναι τα σπί­τια που κάη­καν ολο­σχε­ρώς ή έχουν σοβα­ρές ζημιές από τις φλό­γες που για πέντε μέρες απο­τέ­φρω­ναν εκτά­σεις, περιου­σί­ες και ζώα σε Βαρυ­μπό­μπη, Θρα­κο­μα­κε­δό­νες, Κρυο­νέ­ρι, Δρο­σο­πη­γή, Αφί­δνες και Αγιο Στέφανο.

Σοβα­ρό το πλήγ­μα που δέχθη­καν επί­σης κατα­στή­μα­τα και επι­χει­ρή­σεις. Αμέ­τρη­τα είναι, έως τώρα, τα αυτο­κί­νη­τα που έχουν καεί.

Οργή και από­γνω­ση μαζί, στους κατοί­κους που σιγά σιγά προ­σπα­θούν μόνοι τους να καθα­ρί­σουν τα σπί­τια τους, να πετά­ξουν καμέ­να έπι­πλα και συσκευ­ές παρέα με την απο­πνι­κτι­κή μυρω­διά του καμέ­νου και με την ανη­συ­χία των αναζωπυρώσεων…

Πολ­λοί δεν έχουν πλέ­ον σπί­τι, φιλο­ξε­νού­νται σε συγ­γε­νείς και φίλους. Επαγ­γελ­μα­τί­ες και εργα­ζό­με­νοι μένουν χωρίς δου­λειά. Τους λεί­πουν ακό­μα και είδη πρώ­της ανά­γκης, όπως νερό, τρο­φή και ρου­χι­σμός. Η αλλη­λεγ­γύη που εκδη­λώ­νε­ται από σωμα­τεία και φορείς ειναι ζωτι­κής σημα­σί­ας αυτές τις ώρες.

Φυσι­κά, απαι­τεί­ται άμε­ση στή­ρι­ξη από το κρά­τος και την τοπι­κή διοί­κη­ση που δυστυ­χώς και σε αυτές τις περι­πτώ­σεις, μετά τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, περισ­σεύ­ουν τα λόγια και οι δεσμεύ­σεις απο­κα­τά­στα­σης από τα έργα…

 

Λόγω της καλύ­τε­ρης κατά­στα­σης, τη νύχτα άνοι­ξαν από την Τρο­χαία οι περισ­σό­τε­ροι δρό­μοι στις περιο­χές της πυρ­κα­γιάς, ώστε να μπο­ρούν ανε­μπό­δι­στα οι άνθρω­ποι που επλή­γη­σαν να κινού­νται προς τα σπί­τια τους, παρα­μέ­νουν όμως κάποιοι κλει­στοί, ενώ έκλει­σαν και νέοι, τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες, στο τμή­μα του Κρυο­νε­ρί­ου και η λεω­φό­ρος Μαρα­θώ­νος προς Καλέντζι.

Οι νέες δια­κο­πές είναι κυρί­ως επει­δή υπάρ­χει έντο­νος καπνός κατά δια­στή­μα­τα και είναι επι­κίν­δυ­νη η διέ­λευ­ση από τους πολί­τες, αλλά και για να ελέγ­χο­νται απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρα οι περιο­χές, σύμ­φω­να με τις εντο­λές της Πολι­τι­κής Προστασίας.

Πηγή: 902.grdrosophgh1 drosophgh2 drosophgh3 drosophgh4 drosopigi 1

 

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο