Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά στην Εύβοια: Οροθετημένη αλλά επικίνδυνη η φωτιά

Ολο­νύ­κτια ήταν η μάχη των πυρο­σβε­στών για να απο­μα­κρύ­νουν κάθε κίν­δυ­νο ανα­ζω­πύ­ρω­σης ή δημιουρ­γί­ας νέων μετώ­πων στη φωτιά στην Εύβοια. Μέσα στη νύχτα, με τη βοή­θεια των χαμη­λής έντα­σης ανέ­μων, οι πυρο­σβέ­στες μπό­ρε­σαν να οριο­θε­τή­σουν τη φωτιά μέσα στη χαρά­δρα πριν το χωριό Πλα­τα­νιά και το ξημέ­ρω­μα της σημε­ρι­νής ημέ­ρας δίνει μια πολύ καλύ­τε­ρη εικό­να, καθώς δεν υπάρ­χει αυτή την ώρα ενερ­γό μέτω­πο. Οι πυρο­σβέ­στες δεν κρύ­βουν την αγω­νία τους για τον κίν­δυ­νο των ανα­ζω­πυ­ρώ­σε­ων γι’ αυτό έχουν τοπο­θε­τη­θεί σε ευαί­σθη­τα σημεία, ενώ παράλ­λη­λα σαρώ­νουν όλο το μέτω­πο για να σβή­σουν και τις τελευ­ταί­ες «λαμπά­δες». Βρί­σκο­νται σε πλή­ρη ανά­πτυ­ξη, καθώς έχουν οριο­θε­τή­σει όλο το εύρος της πυρ­κα­γιάς, ενώ όλη τη νύχτα στη μάχη βρι­σκό­ταν 390 πυρο­σβέ­στες με 101 οχή­μα­τα και 172 άτο­μα πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής, όπως επί­σης και επτά ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των του στρατού.

Την ίδια στιγ­μή τα χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα μέσα στη νύχτα προ­σπα­θού­σαν να δια­μορ­φώ­σουν σημεία με ζώνες πυρα­σφά­λειας, έτσι ώστε να απο­τρέ­ψουν κάθε πιθα­νό­τη­τα ανα­ζω­πύ­ρω­σης ή επέ­κτα­σης, αλλά και κάθε κίν­δυ­νο για τα χωριά.

Με το πρώ­το φως της ημέ­ρας ξεκί­νη­σαν και πάλι οι ενα­έ­ριες ρίψεις νερού από 6 αερο­σκά­φη και 3 ελι­κό­πτε­ρα, ενώ από την πλευ­ρά της ηγε­σί­ας του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος κατα­βάλ­λε­ται προ­σπά­θεια να ανα­νε­ω­θεί το κατα­πο­νη­μέ­νο για πολ­λές ώρες προ­σω­πι­κό των επί­γειων δυνά­με­ων στη συγκε­κρι­μέ­νη περιοχή.

Φωτιά Εύβοια Καταστροφές

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις η φωτιά έχει κάψει 24.000 στρέμ­μα­τα γης από τα οποία περισ­σό­τε­ρα από 10.000 στρέμ­μα­τα είναι συμπα­γές πευκοδάσος.

Οι κάτοι­κοι της περιο­χής έχουν ήδη επι­στρέ­ψει στα σπί­τια τους και μετρούν τις πλη­γές τους, ενώ παράλ­λη­λα δεν λεί­πουν και τα μέτρα προ­στα­σί­ας περι­με­τρι­κά των χωριών, καθώς η οποια­δή­πο­τε ανα­ζω­πύ­ρω­ση που θα μπο­ρού­σε να ξεφύ­γει από τον έλεγ­χο δημιουρ­γεί προβλήματα.

Αν και επί­ση­μα δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί κάτι από την πλευ­ρά της πυρο­σβε­στι­κής σε σχέ­ση με την έναρ­ξη της φωτιάς, ήδη οι αξιω­μα­τι­κοί του ανα­κρι­τι­κού τμή­μα­τος της πυρο­σβε­στι­κής που βρί­σκο­νται από την πρώ­τη ώρα στην περιο­χή έχουν συλ­λέ­ξει δεκά­δες κατα­θέ­σεις και ερευ­νούν κάθε λεπτομέρεια.

Σύμ­φω­να με τα όσα έχουν γίνει γνω­στά, η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε σε 3 σημεία με μικρή δια­φο­ρά χρό­νου σε μια από­στα­ση 1500 περί­που μέτρων από το χωριό Μακρυ­μάλ­λη. Να σημειω­θεί ότι τόσο οι τοπι­κές αρχές όσο και οι κάτοι­κοι της περιο­χής έχουν βεβαία την πεποί­θη­ση ότι ξεκί­νη­σε από ανθρώ­πι­να χέρια.

Φωτιά Εύβοια Καταστροφές

  Σχεδόν βέβαιος ο εμπρησμός — Τα σενάριο, οι ύποπτοι

Φωτιά Έυβοια: Απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα πως προ­έ­κυ­ψε η μεγά­λη κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά στην Εύβοια, που κατέ­κα­ψε περισ­σό­τε­ρα από 25.000 στρέμ­μα­τα, ανα­ζη­τούν οι Αρχές.

Οι ενέρ­γειες και οι έρευ­νες της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού στρέ­φο­νται πλέ­ον με μεγά­λη σιγου­ριά στον εμπρη­σμό του δάσους που έφε­ρε και την τερά­στια οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή στην περιο­χή. Και αυτό διό­τι η μεγά­λη πυρ­κα­γιά ξεκί­νη­σε στις 03:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα την περα­σμέ­νη Τρί­τη, 1,5 χλμ έξω από το χωριό Μακρυμάλλη.

Το γεγο­νός ότι εντο­πί­στη­καν στοι­χεία που δεί­χνουν τρείς δια­φο­ρε­τι­κές εστί­ες συγκλί­νουν σε αυτή την εκδο­χή, κάτι που αφή­νει και ο δήμαρ­χος Διρ­φύ­ων Μεσ­σα­πί­ων, Γιώρ­γος Ψαθάς.

Οι τρεις εστί­ες απέ­χουν ελά­χι­στα μετα­ξύ τους, περί­που 200 μέτρα η κάθε μία. Οι αρχές εντο­πί­ζουν ευρή­μα­τα που υπο­δει­κνύ­ουν εμπρη­σμό και στα 3 σημεία που εκδη­λώ­θη­καν οι φωτιές. Πρό­κει­ται για υλι­κά καύ­σης όπως στου­πιά, πλα­στι­κά μέρη μπι­το­νιών  τα οποία ενδε­χο­μέ­νως είχαν εύφλε­κτο υγρό, συσ­σω­ρευ­μέ­νη καύ­σι­μη ύλη όπως κλα­διά και ξύλα ενώ εντο­πί­στη­καν και κάποια φια­λί­δια υγρα­ε­ρί­ου τα οποία ωστό­σο δεν έχει διευ­κρι­νι­στεί αν όντως σχε­τί­ζο­νται με την εκδή­λω­ση της μεγά­λης πυρκαγιάς.

Περισ­σό­τε­ροι από 30 κάτοι­κοι έχουν κατα­θέ­σει ήδη στα κλι­μά­κια της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού της Πυρο­σβε­στι­κής και σε κάποιες εξ’ αυτών έχουν επι­κε­ντρω­θεί οι Αρχές.

Φωτιά Εύβοια Καταστροφές

Οι κινή­σεις ενός οχή­μα­τος στο δρό­μο που ξεκί­νη­σε η φωτιά έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί «ύπο­πτες».

Πάντως έχουν ήδη ανα­λυ­θεί και μελε­τη­θεί εκτε­νώς τρεις κατα­θέ­σεις που θεω­ρούν στην Πυρο­σβε­στι­κή ότι αφο­ρούν υπό­πτους. Οι ύπο­πτοι αυτοί είναι κάτοι­κοι της περιο­χής και έχουν ήδη εξε­τα­στεί από τις Αρχές και τώρα επι­χει­ρεί­ται από τα στε­λέ­χη να συν­θέ­σουν το παζλ για να φτά­σουν στον τελι­κό συμπέρασμα.

Η πρώ­τη αφο­ρά στον περ­σι­νό εμπρη­στή της Εύβοιας, έναν 33χρονο με σοβα­ρά ψυχο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα ο οποί­ος συνε­λή­φθη στις 26 του περα­σμέ­νου Αυγού­στου, προ­φυ­λα­κί­στη­κε και αν και κατα­δι­κά­στη­κε σε τρία χρό­νια φυλά­κι­σης, απο­φυ­λα­κί­στη­κε στις αρχές του φετι­νού καλοκαιριού.

Φωτιά Εύβοια Καταστροφές

Πέρυ­σι από τις 2 Ιου­νί­ου μέχρι και τις 12 Αυγού­στου είχε βάλει εννέα πυρ­κα­γιές στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή των Ψαχνών, του Σταυ­ρού, του Κοντο­δε­σπό­τι και του Μακρυ­μάλ­λη. Τα κίνη­τρα του, δεν εξυ­πη­ρε­τού­σαν συμ­φέ­ρο­ντα αλλά ψυχο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα του 33χρονου που όπως είπε έβα­ζε φωτιές για να τιμω­ρή­σει τους συγ­χω­ρια­νούς του.

Οι άλλες δύο περι­πτώ­σεις που εξε­τά­ζο­νται αφο­ρούν σε δύο κατοί­κους της περιο­χής που αν και έπε­σαν σε κάποιες αντι­φά­σεις εντού­τοις παρου­σί­α­σαν άλλοθι.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο