Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά στην Κορινθία: Δύσκολη ήταν η νύχτα στα Γεράνεια

Δύσκο­λη ήταν η νύχτα στα Γερά­νεια, λόγω της μεγά­λης πυρ­κα­γιάς που ξεκί­νη­σε την Τετάρ­τη από το Σχί­νο Λου­τρα­κί­ου, από καύ­ση κλα­διών σε ελαιώ­να και έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμ­μα­τα, όπως ανέ­φε­ρε το από­γευ­μα της Πέμ­πτης ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι φλό­γες πλέ­ον κατευ­θύ­νο­νται προς τα Μέγα­ρα και ειδι­κό­τε­ρα στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή μετα­ξύ Λια­κω­τού, Κάτω Πευ­κε­νέα, Χάνι Δερ­βέ­νι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Η Πολι­τι­κή Προ­στα­σία έστει­λε και πάλι χθες μήνυ­μα μέσω του 112, συστή­νο­ντας την προ­λη­πτι­κή απο­μά­κρυν­ση των πολι­τών στις παρα­πά­νω περιοχές.

Επί­σης, συνι­στού­σε στους κατοί­κους όλης της περιο­χής να είναι σε εγρή­γορ­ση, ενώ σε πλή­ρη επι­φυ­λα­κή ήταν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις για περαι­τέ­ρω ενί­σχυ­ση αν χρεια­στεί κατά τη διάρ­κεια της νύχτας.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, η πυρ­κα­γιά είναι σε εξέ­λι­ξη και έχει πολ­λές μεγά­λες και ενερ­γές εστί­ες, οι οποί­ες αντι­με­τω­πί­ζο­νται όλες, αλλά το έργο των πυρο­σβε­στών είναι εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λο, λόγω του ότι το δάσος που καί­γε­ται είναι συμπα­γές και αδιαπέραστο.

alepoxori

Σημα­ντι­κό ήταν το γεγο­νός ότι λίγο μετά τις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα η ισχύς των ανέ­μων μειώ­θη­κε. Πριν από τα μεσά­νυ­χτα ανα­ζω­πυ­ρώ­θη­κε μέτω­πο κοντά στο Αλε­πο­χώ­ρι, ωστό­σο στο σημείο έσπευ­σαν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις και δημιούρ­γη­σαν κλοιό, για να μην φτά­σουν στα σπί­τια οι φλόγες.

Ήδη στη μάχη ρίχνο­νται και τα ενα­έ­ρια μέσα έτσι ώστε να περιο­ρι­στούν τα μέτω­πα εξαι­τί­ας των οποί­ων τα Μέγα­ρα βρί­σκο­νται σε πύρι­νο κλοιό. Εκτός από τις εκτά­σεις του παρ­θέ­νου δάσους οι φλό­γες έχουν κατα­στρέ­ψει και σπίτια.

Στην πυρ­κα­γιά στον Σχί­νο Λου­τρα­κί­ου Κοριν­θί­ας επι­χει­ρούν 278 πυρο­σβέ­στες με 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 89 οχή­μα­τα, το ΜΕΤΠΕ και το κινη­τό επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Κινη­το­ποι­ή­θη­καν 8 Α/Φ, 4 PZL, 2 E/Π καθώς & 1 Ε/Π του ΠΣ ως συντο­νι­στι­κό. Συν­δρο­μή από εθε­λο­ντές πυροσβέστες.

Σημειώ­νε­ται ότι το συγκε­κρι­μέ­νο δάσος είναι κυρί­ως ιδιω­τι­κό και δεν έχει υπάρ­ξει ποτέ δια­χεί­ρι­ση για πυρ­κα­γιά, δεν υπάρ­χουν δρό­μοι και είναι πολύ δύσκο­λη η πρό­σβα­ση των πυρο­σβε­στι­κών οχημάτων.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο