Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά στον Έβρο: Καίγεται ο Δρυμός της Δαδιάς — Αγωνιώδης προσπάθεια να προστατευτούν δεκάδες είδη σπάνιων πουλιών(ΒΙΝΤΕΟ)

Τιτά­νια είναι η προ­σπά­θεια των δυνά­με­ων πυρό­σβε­σης για την διά­σω­ση του «βασί­λειου» των αρπα­κτι­κών στην Δαδιά του Έβρου, όπου έχει ξεσπά­σει μια μεγά­λη πυρ­κα­γιά, για την οποία αστυ­νο­μι­κοί ερευ­νούν πώς ξεκίνησε. 

Με το πρώ­το φως της ημέ­ρας ξεκί­νη­σαν οι ενα­έ­ριες ρίψεις νερού, για την κατά­σβε­ση της φωτιάς στην περιο­χή της Λευ­κί­μης Σου­φλί­ου Έβρου, που κατα­καί­ει πυκνές δασι­κές εκτά­σεις του Εθνι­κού Δρυ­μού Δαδιάς, αγγί­ζο­ντας τον πυρή­να του, έναν από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους βιό­το­πους στην Ευρώπη.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, το πρωί της Παρα­σκευ­ής στο μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν συνο­λι­κά 129 πυρο­σβέ­στες με 8 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 34 οχή­μα­τα. Τις προ­σπά­θειες τους συν­δρά­μουν υδρο­φό­ρες των ΟΤΑ και μηχα­νή­μα­τα έργου.

Ρίψεις νερού από αέρος κάνουν 6 αερο­πλά­να και 2 ελικόπτερα.

Εικό­νες από τον ιστό­το­πο e‑evros.gr, από τις βρα­δι­νές επι­χει­ρή­σεις, απο­τυ­πώ­νουν την αγω­νιώ­δη προ­σπά­θεια των ανδρών της Πυρο­σβε­στι­κής , να μην αγγί­ξουν οι φλό­γες την «καρ­διά» του Εθνι­κού Δρυ­μού Δαδιάς, όπου φωλιά­ζουν δεκά­δες είδη σπά­νιων αρπα­κτι­κών πουλιών.

Στη διάρ­κεια της νύχτας, οι προ­σπά­θειες των επί­γειων δυνά­με­ων ήταν υπε­ράν­θρω­πες, παρά τις αντί­ξο­ες συν­θή­κες τόσο λόγω του απρο­σπέ­λα­στου του εδά­φους, σε πολ­λά σημεία του πυκνού δάσους του Εθνι­κού Δρυ­μού, όσο και των ισχυ­ρών ανέ­μων 4 — 5 μπο­φόρ που έπνε­αν στην περιοχή.

Αργά το βρά­δυ της Πέμ­πτης κατέ­φτα­σαν στο σημείο επι­πλέ­ον ενι­σχύ­σεις, απο­τε­λού­με­νες από τέσ­σε­ρις ομά­δες πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος της 1ης ΕΜΑΚ και 2 ομά­δες από της 2η ΕΜΑΚ, σύμ­φω­να με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρω­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος.

 Η πυρ­κα­γιά ξέσπα­σε το μεση­μέ­ρι της Πέμ­πτης κοντά στο Πεδίο Βολής του χωριού Λευ­κίμ­μη και από την πρώ­τη στιγ­μή οι προ­σπά­θειες της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας, επι­κε­ντρώ­θη­καν στο να μη φτά­σουν οι φλό­γες στο δάσος της Δαδιάς κάτι όπως που δεν απο­φεύ­χθη­κε λόγω των ισχυ­ρών ανέμων.

Ανα­φο­ρές για εκρή­ξεις και για πυρο­σβέ­στες που κιν­δύ­νευ­σαν δια­ψεύ­στη­καν από αρμό­διους τοπι­κούς φορείς, την ίδια ώρα που βρί­σκο­νται σ’ εξέ­λι­ξη και έρευ­νες για τα αίτια της μεγά­λης πυρκαγιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=GWr1Alc1ByI&feature=emb_logo σ

 Το Εθνι­κό Πάρ­κο Δαδιάς, είναι μια από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές σε εθνι­κό, ευρω­παϊ­κό και διε­θνές επί­πε­δο. Είναι μία από τις πρώ­τες περιο­χές στην Ελλά­δα που τέθη­καν σε καθε­στώς προ­στα­σί­ας, καθώς εδώ συμ­βιώ­νουν και ευδο­κι­μούν συγκε­ντρω­μέ­να πολ­λά είδη της χλω­ρί­δας και της πανί­δας της Βαλ­κα­νι­κής χερ­σο­νή­σου, της Ευρώ­πης και της Ασίας.

Το μωσαϊ­κό τοπί­ων που δια­μορ­φώ­νε­ται από δάση πεύ­κης και δρυός, τα οποία δια­κό­πτο­νται από ξέφω­τα, βοσκο­τό­πια και καλ­λιερ­γού­με­νες εκτά­σεις απο­τε­λεί το ιδα­νι­κό περι­βάλ­λον για τ’ αρπα­κτι­κά που­λιά. Η συνο­λι­κή έκτα­ση της περιο­χής που έχει εντα­χθεί στο δίκτυο NATURA είναι 43.000 εκτά­ρια. Φιλο­ξε­νεί 200 είδη αρπα­κτι­κών, 65 είδη θηλα­στι­κών, πολ­λά από τα οποία είναι απειλούμενα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο