Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα: Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Εύβοια — Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Φωτιά τώρα: Πολ­λά και επι­κίν­δυ­να τα πύρι­να μέτω­πα που έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν και σήμε­ρα Τρί­τη οι πυρο­σβέ­στες σε διά­φο­ρες περιο­χές της χώρας, με το μεγα­λύ­τε­ρο μέτω­πο να βρί­σκε­ται στην Εύβοια όπου κατα­καί­ει Πευ­κο­δά­σος Natura που είναι κατα­φύ­γιο άγριας ζωής.

attiki

Η αιθα­λο­μί­χλη και η μυρω­διά της φωτιάς έφτα­σαν μέχρι την Αττι­κή ενώ οι καπνοί απο­πνι­κτι­κή ατμό­σφαι­ρα έχουν δημιουρ­γή­σει και στην πόλη της Χαλκίδας.

Εκτός, όμως, από το νέφος καπνού που έχει σκε­πά­σει την πόλη, οι δρό­μοι έχουν γεμί­σει στά­χτες. Οπου κι αν περ­πα­τή­σεις, βλέ­πεις στά­χτες να έχουν επι­κά­τσει στους δρό­μους και τα αυτοκίνητα.

xalkida

Στην Εύβοια αυτή την ώρα το πύρι­νο μέτω­πο εξα­πλώ­νε­ται βορειο­δυ­τι­κά αυτή την ώρα. Οι κάτοι­κοι είναι σε επι­φυ­λα­κή, βοη­θούν τους πυρο­σβέ­στες δίνο­ντας εμφια­λω­μέ­να μπου­κά­λια με νερό, ενώ κλι­μά­κια του ΕΚΑΒ βοη­θούν τις ευπα­θείς ομά­δες που έχουν ανά­γκη στα χωριά.

evoia11

Το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στη φορά αλλά και στην έντα­ση του ανέ­μου έχουν όλοι οι επι­τε­λείς που βρί­σκο­νται στην φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας.

Υπάρ­χουν πολύ ισχυ­ροί άνε­μοι, μετά τις 9 το βρά­δυ ανα­μέ­νε­ται να πέσει η έντα­ση τους, επι­σή­μα­νε στον ΣΚΑΪ ο εκπρό­σω­πος της Πυρο­σβε­στι­κής Βασί­λης Βαθρα­κο­γιάν­νης. Μετά από εισή­γη­ση του επι­κε­φα­λής των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων έχει γίνει ενη­μέ­ρω­ση στους κατοί­κους αν χρεια­στεί να γίνει προ­λη­πτι­κά εκκέ­νω­ση στα χωριά Σταυ­ρός, Κοντο­δε­σπό­τι και ίσως να γινει προ­λη­πτι­κά και η εκκέ­νω­ση του χωριού Μακρυ­μάλ­λη. Συνο­λι­κά 200 κάτοι­κοι σε Σταυ­ρό και Κοντο­δε­σπό­τι βρί­σκο­νται σε επιφύλακη.

Πριν από λίγο η πυρο­σβε­στι­κή ανα­κοί­νω­σε ότι ενι­σχύ­ο­νται οι δυνά­μεις που επι­χει­ρούν για την κατά­σβε­ση της φωτιάς. Συνο­λι­κά επι­χει­ρούν 189 πυρο­σβέ­στες με 66 οχή­μα­τα, επτά ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, έξι αερο­σκά­φη και πέντε ελι­κό­πτε­ρα. Επί­σης συν­δρά­μουν δέκα υδρο­φό­ρες της περι­φέ­ρειας και των ΟΤΑ.

Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Διρ­φύ­ων Μεσ­σα­πί­ων Γιώρ­γο Ψαθά η «φωτιά εξερ­ρά­γη λίγο μετά τις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα από ένα σημείο εύκο­λα προ­σβά­σι­μο στον καθέ­να» όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά «αφού η αρχι­κή εστία της φωτιάς ξεκί­νη­σε πολύ κοντά σε δημό­σιο δρό­μο», όπως σημειώ­νει, αφή­νο­ντας ακό­μη υπό­νοιες και για εμπρησμό.

evoia2

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον καπνό από τη φωτιά στην Εύβοια

Τη λήψη μέτρων για την απο­φυ­γή εισπνο­ής καπνού, λόγω της φωτιάς που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη στην Εύβοια, συστή­νει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

athina3

Συγκε­κρι­μέ­να:

• Στη περί­πτω­ση συν­θη­κών που ευνο­ούν την έντο­νη έκθε­ση σε καπνό, συστή­νε­ται, η απο­μά­κρυν­ση από τη περιο­χή, εφό­σον είναι εφι­κτό, για όσο διά­στη­μα το φαι­νό­με­νο παρα­μέ­νει έντονο.

• Σε περί­πτω­ση που δεν είναι εφι­κτή η απο­μά­κρυν­ση από τη περιο­χή, παρα­μεί­νε­τε όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο σε κλει­στούς χώρους, με σωστές συν­θή­κες κλι­μα­τι­σμού και δια­τη­ρεί­στε τον εσω­τε­ρι­κό αέρα όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο καθα­ρό, με την απο­φυ­γή του καπνί­σμα­τος στους κλει­στούς χώρους και την χρή­ση σκού­πας τόσο ηλε­κτρι­κής όσο και συμβατικής.

• Σε περί­πτω­ση απου­σί­ας καπνού εξω­τε­ρι­κά αερί­ζου­με τους εσω­τε­ρι­κούς χώρους για ανα­νέ­ω­ση του αέρα ανοί­γο­ντας τα
παράθυρα.

athina4

Οδη­γί­ες προ­στα­σί­ας από την εισπνοή καπνού σε περί­πτω­ση πυρκαγιάς

• Απο­φύ­γε­τε τις εξω­τε­ρι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες για όσο διά­στη­μα υπάρ­χει καπνός.

• Απο­φύ­γε­τε την σωμα­τι­κή καταπόνηση.

• Κατα­να­λώ­στε άφθο­νες ποσό­τη­τες πόσι­μου νερού και υγρών, ειδι­κά κατά τα δια­στή­μα­τα έντο­νης παρου­σί­ας καπνού.

• Σε περί­πτω­ση εμφά­νι­σης συμ­πτω­μά­των από το ανα­πνευ­στι­κό ή καρ­διαγ­γεια­κό σύστη­μα που μπο­ρεί να σχε­τί­ζο­νται με υπερ­βο­λι­κή έκθε­ση σε καπνό, όπως επί­μο­νος βήχας, δυσκο­λία ή/και συριγ­μός στην ανα­πνοή, σφί­ξι­μο ή πόνος στο στή­θος, ταχυ­καρ­δία, ναυ­τία, ασυ­νή­θι­στη κόπω­ση ή ζάλη, ζητή­στε άμε­σα ιατρι­κή βοήθεια.

Σε γενι­κές γραμ­μές, η έκθε­ση στον καπνό ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σει ερε­θι­σμό των ματιών και του ανα­πνευ­στι­κού συστή­μα­τος, καθώς και επι­δεί­νω­ση τυχόν ανα­πνευ­στι­κών και καρ­διο­λο­γι­κών νοσημάτων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο