Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα: Αρκετές φωτιές σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα- Σαμος, Κύθηρα, Καλάβρυτα…

Φωτιά τώρα:  Καλύ­τε­ρη εικό­να παρου­σιά­ζει η πυρ­κα­γιά στη Σάμο, που εκδη­λώ­θη­κε χθες σε δύσβα­τη περιο­χή. Εξα­κο­λου­θεί να καί­ει σε δύσβα­το σημείο, αλλά σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή τέθη­κε πλέ­ον υπό μερι­κό έλεγ­χο και δεν απει­λεί κατοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Στην επι­χεί­ρη­ση κατά­σβε­σης συμ­με­τέ­χουν 31 πυρο­σβέ­στες με 13 οχή­μα­τα και 38 άτο­μα της ΕΜΑΚ και εθε­λο­ντές, ενώ από αέρος επι­χει­ρούν δύο ελι­κό­πτε­ρα που ξεκί­νη­σαν τις ρίψεις με το πρώ­το φως της ημέρας.

Σύμ­φω­να με τις τοπι­κές αρχές, στη διάρ­κεια της νύχτας επέ­στρε­ψαν στα ξενο­δο­χεία τους, οι 700 περί­που του­ρί­στες που είχαν μετα­φερ­θεί νωρίς το βρά­δυ, στο γυμνα­στή­ριο του νησιού για προ­λη­πτι­κούς λόγους.

Στο πλευ­ρό των κατοί­κων από την πρώ­τη στιγ­μή βρέ­θη­καν κλι­μά­κιο της ΤΕ του ΚΚΕ και δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» με επι­κε­φα­λής τον δημο­τι­κό σύμ­βου­λο Κώστα Τζίχα.

Επα­νει­λημ­μέ­να το ΚΚΕ και η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» έχουν καταγ­γεί­λει την ανυ­παρ­ξία μέτρων πρό­λη­ψης και τις δρα­μα­τι­κές ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό και μέσα δασο­πυ­ρό­σβε­σης, σε ένα πευ­κό­φυ­το νησί όπως η Σάμος, το οποίο έχει θρη­νή­σει θύμα­τα από τις πυρκαγιές.

Φωτιά σε δύσβατη δασική περιοχή στα Καλάβρυτα — Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι

Πυρ­κα­γιά σε δύσβα­τη δασι­κή περιο­χή στο Μου­ρί­κι Καλα­βρύ­των βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, χωρίς ωστό­σο να απει­λεί κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές. Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία τις προ­σπά­θειες δυσχε­ραί­νει αφε­νός το ανά­γλυ­φο της περιο­χής, αλλά και οι και­ρι­κές συν­θή­κες, με κύριο χαρα­κτη­ρι­στι­κό τους ισχυ­ρούς ανέμους.

kalavruta

@kalavrytapress.gr

Σύμ­φω­να με το kalavrytapress.gr, η φωτιά τεί­νει να πάρει ανε­ξέ­λεγ­κτες διαστάσεις.

Ισχυ­ρές δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής απο­τε­λού­με­νες από 24 πυρο­σβέ­στες με 10 οχή­μα­τα, καθώς και πεζο­πό­ρο τμή­μα 15 ανδρών προ­σπα­θούν να ελέγ­ξουν την φωτιά.

Από αέρος συν­δρά­μουν τις προ­σπά­θειές του δύο αερο­σκά­φη «Κανα­ντέρ», δύο αερο­σκά­φη «Πεζε­τέλ», καθώς και ένα πυρο­σβε­στι­κό ελικόπτερο.

Πυρκαγιές σε άλλες περιοχές

Σε εξέ­λι­ξη είναι και η πυρ­κα­γιά στα Κύθη­ρα στην περιο­χή Παλαιό­πο­λη, η οπαία νωρίς το από­γευ­μα οριο­θε­τή­θη­κε από την Πυρο­σβε­στι­κή και προ­σω­ρι­νά απο­χώ­ρη­σαν τα ενα­έ­ρια μέσα (δύο ελι­κό­πτε­ρα και δύο αερο­σκά­φη) που συμ­με­τεί­χαν στην προ­σα­πά­θεια κατά­σβε­σής της. Συνε­χί­ζουν την προ­σπά­θεια συνο­λι­κά 40 πυρο­σβέ­στες, 19 οχή­μα­τα, 2 ομά­δες πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος, 1 υδρο­φό­ρα και 2 χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα ΟΤΑ. Οι ενι­σχυ­μέ­νοι άνε­μοι που πνέ­ουν στο νησί, δυσχε­ραί­νουν το έργο της κατάσβεσης.

Μικρό­τε­ρης έκτα­σης πυρ­κα­γιές καί­νε επί­σης σε Φλώ­ρι­να και Ιωάν­νι­να ενώ έχουν αντι­με­τω­πι­στεί οι πυρ­κα­γιές σε Ηλεία και Μεσ­ση­νία  και η πυρ­κα­γιά στη Νέα Κίο Αργολίδας.

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται και πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Πυρ­γε­τού της Λάρι­σας, η οποία καί­ει ελαιό­δε­ντρα και δασι­κή έκταση.

Στο σημείο επι­χει­ρούν για την κατά­σβε­ση της φωτιάς 24 πυρο­σβέ­στες με έξι οχή­μα­τα και ένα πεζο­πό­ρο τμήμα.

Συνο­λι­κά, από χθες το από­γευ­μα έως αργά το βρά­δυ είχαν εκδη­λω­θεί 56 δασι­κές πυρ­κα­γιές σε όλη την Ελλά­δα.

Συνο­λι­κά επι­χεί­ρη­σαν 693 πυρο­σβέ­στες, 273 οχή­μα­τα, 21 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και περιο­δι­κά όλα τα ενα­έ­ρια μέσα δασο­πυ­ρό­σβε­σης. Επί­σης, συν­δρο­μή παρεί­χαν 88 εθε­λο­ντές με 27 εθε­λο­ντι­κά οχή­μα­τα, 4 μηχα­νή­μα­τα έργου και 13 υδρο­φό­ρες των περι­φε­ρειών και των ΟΤΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο