Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα — Νέα Στύρα Εύβοιας: «Η κατάσταση παραμένει εφιαλτική»

Μήνυ­μα από το 112 της γενι­κής γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας έλα­βαν όσοι πολί­τες βρί­σκο­νται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Νιμπο­ρειού Ευβοί­ας ώστε να απο­μα­κρυν­θούν τώρα προς Μαρ­μά­ρι — Κάρυ­στο για προ­λη­πτι­κούς λόγους λόγω της δασι­κής πυρ­κα­γιάς που έχει ξεσπά­σει στην περιο­χή. Συγκε­κρι­μέ­να το 112 έστει­λε το παρα­κά­τω μήνυμα:
«Αν βρί­σκε­στε στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή Νιμπο­ρειού Ευβοί­ας απο­μα­κρυν­θεί­τε τώρα προς Μαρ­μά­ρι- Κάρυ­στο για προ­λη­πτι­κούς λόγους. Δασι­κή πυρ­κα­γιά στην περιο­χή. Οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies. »

Η φωτιά ξεκί­νη­σε από άγνω­στη αιτία. Δια­τά­χθη­κε η εκκέ­νω­ση του οικι­σμού Νημπο­ριό για λόγους ασφα­λεί­ας. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, η φωτιά πήρε μεγά­λες δια­στά­σεις και επε­κτά­θη­κε πολύ γρή­γο­ρα σε δασι­κή έκτα­ση πολύ κοντά στον οικι­σμό βοη­θού­με­νη από τους πολύ ισχυ­ρούς ανέμους.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της Πυρο­σβε­στι­κής στην περιο­χή επι­χει­ρούν 64 πυρο­σβέ­στες με 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 23 οχή­μα­τα. Από αέρος είναι 5 ελι­κό­πτε­ρα από τα οποία το ένα συντο­νί­ζει και 5 αερο­σκά­φη από τα οποία τα 4 είναι Canadair ενώ μετέ­χει και το BERIEV-200.

nea stura 1

Πηγή: Facebook Γιώρ­γος Καρ­γιο­λά­κης (George Kargiolakis)

Η φωτιά ξέσπα­σε από άγνω­στη αιτία στις 13:15 το μεση­μέ­ρι και αμέ­σως βοη­θού­με­νη από του ισχυ­ρούς ανέ­μους πήρε διαστάσεις.

«Η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει εφιαλ­τι­κή παρά τη μάχη που δίνου­με από τον αέρα και το έδα­φος, το μέτω­πο είναι μεγά­λο. Στην περιο­χή πνέ­ουν άνε­μοι 6 και 7 μπο­φόρ και βεβαί­ως στις ψηλό­τε­ρες περιο­χές μπο­ρεί και 10 μπο­φόρ», δηλώ­νει στο Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο ο δήμαρ­χος Καρύ­στου Λευ­τέ­ρης Ραβιό­λος που προ­σπα­θεί μαζί με την Περι­φέ­ρεια αλλά και την Πυρο­σβε­στι­κή να συντο­νί­σει τις δυνάμεις.

Όπως υπο­γραμ­μί­ζει, «το μέτω­πο βρί­σκε­ται σε από­στα­ση λιγό­τε­ρο από τα χίλια μέτρα από το χωριό Νιμπο­ρειό που έχει εκκε­νω­θεί προ­λη­πτι­κά ενώ προη­γού­με­να εκκε­νώ­θη­κε ο οικι­σμός Καγκα­δαί­οι καθώς η φωτιά πέρα­σε κοντά στον οικισμό».

Μέσα σε μία ρεμα­τιά επι­χει­ρούν οι εθε­λο­ντές δασο­πυ­ρο­σβέ­στες από τα Στύ­ρα και προ­σπα­θούν να περιο­ρί­σουν την φωτιά να μην περά­σει τον κεντρι­κό δρό­μο καθώς πνέ­ουν στην περιο­χή πολύ ισχυ­ροί άνεμοι.

nea stura 3

Πηγή: Facebook Γιώρ­γος Καρ­γιο­λά­κης (George Kargiolakis)

«Δίνου­με μάχη μέσα σε μία ρεμα­τιά να ανα­κό­ψου­με ένα επι­κίν­δυ­νο μέτω­πο» δηλώ­νει ο Γιώρ­γος Χου­λιά­ρας που είναι μετα­ξύ των εθε­λο­ντών από τα Στύ­ρα που έχουν σπεύ­σει στο μέτω­πο της φωτιάς. Μαζί τους επι­χει­ρούν σε διά­φο­ρα σημεία και εθε­λο­ντές και από τις γει­το­νι­κές περιο­χές αλλά και την Κάρυστο.

«Γίνε­ται επι­χεί­ρη­ση από εδά­φους και αέρος για να τεθεί υπό έλεγ­χο και να μην προ­σεγ­γί­σει κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή. Οι ισχυ­ροί άνε­μοι δυσχε­ραί­νουν το έργο μας», τόνι­σε ο Περι­φε­ρεια­κός Διοι­κη­τής των Πυρο­σβε­στι­κών Δυνά­με­ων κ. Ν. Μπάλτσης.

«Εργα­ζό­μα­στε για να απο­τρέ­ψου­με την επέ­κτα­ση της φωτιάς προς τον οικι­σμό Νημπο­ριό που έχει εκκε­νω­θεί προ­λη­πτι­κά», δήλω­σε ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης της Εύβοιας, Γιώρ­γος Κελαϊδίτης.

«Στην αρχή η φωτιά κινή­θη­κε επι­κίν­δυ­να και προς τα Νέα Στύ­ρα. Φοβη­θή­κα­με αλλά πολύ γρή­γο­ρα έφτα­σαν πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις οι οποί­ες απο­μά­κρυ­ναν κάθε κίν­δυ­νο. Αυτή την ώρα δεν υπάρ­χει μέτω­πο προς τα Νέα Στύ­ρα και επι­κε­ντρώ­νο­νται όλες οι προ­σπά­θειες προς το Νημπο­ριό όπου έχει εκκε­νω­θεί προ­λη­πτι­κά το χωριό» δηλώ­νει ο Γιώρ­γος Παπα­νι­κο­λά­ου, ξενο­δό­χος από την περιο­χή, σημειώ­νο­ντας ότι «απέ­τρε­ψαν τον κίν­δυ­νο επέ­κτα­σης της φωτιάς στα Νέα Στύ­ρα οι ισχυ­ρές δυνά­μεις που έφτα­σαν στην περιο­χή, τόσο οι επί­γειες όσο και τα σινούκ και απο­μά­κρυ­ναν τον εφιάλ­τη. Το μέτω­πο πάντως εξα­κο­λου­θεί είναι μεγά­λο καθώς υπάρ­χουν ισχυ­ροί άνεμοι».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο