Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα: Σε ύφεση η πυρκαγιά Στη Σταμάτα, τέσσερις προσαγωγές

«Η κατά­στα­ση δεί­χνει σε ύφε­ση και βελ­τιω­μέ­νη», τόνι­σε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, ανα­φο­ρι­κά με την πυρ­κα­γιά στις περιο­χές της Στα­μά­τας, της Ροδό­πο­λης και του Διο­νύ­σου Αττι­κής που μαί­νε­ται από το μεσημέρι. 

Πρό­σθε­σε ότι η επέμ­βα­ση ήταν άμε­ση και έως αυτή την ώρα επι­χει­ρούν: 310 πυρο­σβέ­στες, 110 οχή­μα­τα, 12 ελι­κό­πτε­ρα και 9 αεροσκάφη.

Σε έκτα­κτη ενη­μέ­ρω­ση, μαζί με τον υπουρ­γό Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, ο κ. Χαρ­δα­λιάς ανα­κοί­νω­σε ότι ήδη έχουν γίνει τέσ­σε­ρις προ­σα­γω­γές υπόπτων.

Σημεί­ω­σε ότι η πυρ­κα­γιά ξεκί­νη­σε στις 11.39 νότια του νεκρο­τα­φεί­ου της Στα­μά­τας και γρή­γο­ρα πήρε δια­στά­σεις λόγω των ισχυ­ρών ανέ­μων που έπνε­αν στην περιο­χή με απο­τέ­λε­σμα οι φλό­γες να κινη­θούν άμε­σα ανά­με­σα σε οικι­σμούς και κατοικίες.

Ο Μιχά­λης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης χαρα­κτή­ρι­σε την πυρ­κα­γιά δύσκο­λη, σημειώ­νο­ντας ότι οι πυρο­σβέ­στες έδω­σαν «γεν­ναία μάχη με τις φωτιές μέσα στις γει­το­νιές και στους δρό­μους, έσω­σαν ζωές».

Συνεχίζεται η «μάχη» με διάσπαρτες εστίες

Συνε­χί­ζε­ται η «μάχη» των πυρο­σβε­στών με διά­σπαρ­τες εστί­ες  σε Ροδό­πο­λη, Διό­νυ­σο και Στα­μά­τα. Η φωτιά είναι πλέ­ον σε ύφε­ση, ωστό­σο,  οι δυνά­μεις είναι σε επι­φυ­λα­κή για  αναζωπυρώσεις.

Στά­χτη έχουν γίνει αρκε­τά σπί­τια και αυτο­κί­νη­τα στην περιο­χή της Ροδό­πο­λης. Σύμ­φω­να με τον κοι­νο­τάρ­χη της περιο­χής, Βασί­λη Κλε­φτά­κη, 20 σπί­τια έχουν καεί ή έχουν υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές.

«Υπάρ­χουν ζημιές σε σπί­τια, είναι μεγά­λο το μέτω­πο δεν έχει τελειώ­σει ακό­μη, αλλά η κατά­στα­ση, είναι λίγο καλύ­τε­ρη. Μόλις κατα­σβε­στεί η φωτιά θα δού­με τις ζημιές μας. Πρέ­πει να σβή­σει η φωτιά τώρα», υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Καλα­φα­τέ­λης, μιλώ­ντας στην ΕΡΤ.  Ο Βασί­λης Κλε­φτά­κης κάνει λόγο για  εμπρησμό.

fotia stamata 10 1 fotia stamata 11 1 fotia stamata 12 1 fotia stamata 13

fotia stamata 14

fotia stamata 15

fotia stamata 16

Σε ύφε­ση βρί­σκε­ται αυτή τη στιγ­μή η φωτιά στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Διο­νύ­σου και δεν έχει ενερ­γό μέτω­πο σε κάποιο σημείο, τόνι­σε μιλώ­ντας στην ΕΡΤ ο αρχη­γός της Πυρο­σβε­στι­κής Στέ­φα­νος Κολο­κού­ρης. «Προ­σπα­θού­με να την οριο­θε­τή­σου­με, να κλεί­σου­με την περί­με­τρό της για να μην επε­κτα­θεί κάπου αλλού και συνέ­χεια σβή­νου­με μικρο­ε­στί­ες» είπε.  Επί­σης, έκα­νε λόγο για δύσκο­λη πυρ­κα­γιά καθώς όπως ανέ­φε­ρε oι φλό­γες κινή­θη­καν ανά­με­σα σε κατοι­κί­ες με πυκνή βλά­στη­ση.  Μίλη­σε ακό­μα για άνι­ση μάχη με τον χρό­νο, τη θερ­μο­κρα­σία, τον αέρα, το ανά­γλυ­φο και τις κατοι­κί­ες που ήταν πυκνές μέσα σε βλάστηση.

O υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας έθε­σε σε κατά­στα­ση μέγι­στης ετοι­μό­τη­τας το Συντο­νι­στι­κό Κέντρο του ΕΚΑΒ και τις υγειο­νο­μι­κές δομές στην περιο­χή. Ήδη βρί­σκο­νται στην περιο­χή 4 ασθε­νο­φό­ρα, για προ­λη­πτι­κούς λόγους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο