Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα: Σταμάτα και Ροδόπολης Αττικής — Εκκενώθηκε οικισμός

Ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε το 112 λόγω της δασι­κής πυρ­κα­γιάς που έχει ξεσπά­σει στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή Στα­μά­τας και Ροδό­πο­λης Αττι­κής. Συγκε­κρι­μέ­να μήνυ­μα μέσω του 112 έστει­λε η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας καλώ­ντας τους πολί­τες που βρί­σκο­νται στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή Στα­μά­τας και Ροδό­πο­λης Αττι­κής να παρα­μεί­νουν σε ετοι­μό­τη­τα και να ακο­λου­θή­σουν τις οδη­γί­ες των Αρχών.

Το μήνυ­μα ανα­φέ­ρει τα εξής: «Αν βρί­σκε­στε στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή Στα­μά­τας και Ροδό­πο­λης Αττι­κής παρα­μεί­νε­τε σε ετοι­μό­τη­τα και ακο­λου­θεί­τε τις οδη­γί­ες των αρχών. Δασι­κή πυρ­κα­γιά στην περιο­χή σας. Οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Ο δήμαρ­χος Διο­νύ­σου Γ. Καλα­φα­τέ­λης δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κατά­στα­ση είναι δύσκο­λη. Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο έχει εκκε­νω­θεί ο οικι­σμός «Γαλή­νη» και η φωτιά κινεί­ται προς Διό­νυ­σο, ενώ απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για περισ­σό­τε­ρα ενα­έ­ρια μέσα και επί­γειες δυνά­μεις. «Δυστυ­χώς φυσά­ει τόσο πολύ. Είναι ανε­ξέ­λεγ­κτη η κατά­στα­ση. Η φορά του ανέ­μου είναι προς τον Διόνυσο».

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ενι­σχύ­ο­νται οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις που επι­χει­ρούν για την κατά­σβε­ση της μεγά­λης πυρ­κα­γιάς που εκδη­λώ­θη­κε το μεση­μέ­ρι μετα­ξύ Στα­μά­τας και Ροδό­πο­λης και μαί­νε­ται αυτή την ώρα. Στο σημείο επι­χει­ρούν 68 πυρο­σβέ­στες με 22 οχή­μα­τα, 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και υδρο­φό­ρες ΟΤΑ, ενώ τα ενα­έ­ρια μέσα που συν­δρά­μουν είναι 5 ελι­κό­πτε­ρα και 4 αερο­σκά­φη. Σημειώ­νε­ται, ότι την επι­χεί­ρη­ση συντο­νί­ζει ο αρχη­γός του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, αντι­στρά­τη­γος Στέ­φα­νος Κολο­κού­ρης, ενώ στην περιο­χή μετα­βαί­νει κλι­μά­κιο της Διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Εγκλη­μά­των Εμπρη­σμού για τη διε­ρεύ­νη­ση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Νωρί­τε­ρα, ο εκπρό­σω­πος Τύπου της Πυρο­σβε­στι­κής, Βασί­λης Βαθρα­κο­γιάν­νης, τόνι­σε στο Αθη­ναϊ­κό — Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ότι «ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις κάνουν ό,τι είναι δυνα­τόν για να μην φτά­σουν οι φλό­γες σε κατοι­κί­ες του οικι­σμού “Γαλή­νη”», ενώ ο δήμαρ­χος Διο­νύ­σου, Γιάν­νης Καλα­φα­τέ­λης, είπε πως «η κατά­στα­ση είναι πολύ δύσκο­λη και οι φλό­γες “γλεί­φουν” και σπίτια».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, ότι λόγω της πυρ­κα­γιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προ­χώ­ρη­σε στη δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας των οχη­μά­των στα εξής σημεία: Στην οδό Μακα­ρί­ου, από τη λεω­φό­ρο Δρο­σιάς — Στα­μά­τας, στην οδό Αγί­ου Ιωάν­νου, από την Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως, στην οδό Αλω­νί­ων και στη λεωφ. Ροδο­πό­λε­ως, στη συμ­βο­λή τους με την λεωφ. Δρο­σιάς — Σταμάτας.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο