Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Εφιαλτική νύχτα με συνεχείς αναζωπυρώσεις — Αγωνία για τους ανέμους

Φωτιά τώρα: Μάχη με τις φλό­γες συνε­χί­ζουν να δίνουν οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης στην κεντρι­κή Εύβοια, καθώς το μέτω­πο της φωτιάς βρί­σκε­ται κοντά στα χωριά Πλα­τα­νιά, Κοντο­δε­σπό­τι και Μακρυ­μάλ­λη. Η δημιουρ­γία αντι­πυ­ρι­κής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέ­δω­σε, στα­μα­τώ­ντας το κατα­στρο­φι­κό έργο της πυρ­κα­γιάς λίγο πριν οι φλό­γες φτά­σουν στα πρώ­τα σπίτια.

Κύριο μέλη­μα των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων καθ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας ήταν να περιο­ρι­στούν τα μέτω­πα, που έχουν περί­με­τρο περί­που 11,5 χιλιό­με­τρα. Κατά­φε­ραν να σώσουν τελι­κά και τα 4 χωριά που κιν­δύ­νευ­σαν από τις φλό­γες, οι οποί­ες κατέ­καυ­σαν μεγά­λο μέρος από το παρ­θέ­νο πευ­κο­δά­σος. Με μηχα­νή­μα­τα και μπουλ­ντό­ζες οι δυνά­μεις δημιούρ­γη­σαν αντι­πυ­ρι­κές ζώνες εμπο­δί­ζο­ντας καταρ­χάς τη φωτιά να προ­χω­ρή­σει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες και αυτο­θυ­σία οι πυρο­σβέ­στες δημιούρ­γη­σαν ασπί­δα προ­στα­σί­ας κυρί­ως για τα χωριά Μακρυ­μάλ­λη και Κοντο­δε­σπό­τι, στα οποία οι φλό­γες έγλει­ψαν σχε­δόν τα σπίτια.

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες από την πυρο­σβε­στι­κή ανα­φέ­ρουν ότι δεν υπάρ­χουν κατε­στραμ­μέ­να σπί­τια, εκτός από ρύπαν­ση εξω­τε­ρι­κά σε ορι­σμέ­να, έχουν καεί όμως αυτο­κί­νη­τα. Αυτή την ώρα, σύμ­φω­να με την πυρο­σβε­στι­κή, η φωτιά παρου­σιά­ζει λίγο καλύ­τε­ρη εικό­να από χθες και οι προ­σπά­θειες των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων επι­κε­ντρώ­νο­νται σε δύο σημεία και συγκε­κρι­μέ­να από Πλα­τα­νιά προς Ντα­μά­ρια και από το χωριό Μακρυ­μάλ­λη προς Πλατανιά.

Από το πρωί επι­χει­ρούν και πάλι τα ενα­έ­ρια μέσα και συγκε­κρι­μέ­να 9 ελι­κό­πτε­ρα, εκ των οποί­ων τα 2 του στρα­τού και 7 αερο­σκά­φη, ενώ συντο­νι­σμός από αέρος γίνε­ται με 2 ελι­κό­πτε­ρα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος. Έφτα­σαν επί­σης και 2 ιτα­λι­κά αερο­σκά­φη που θα συμ­με­τά­σχουν στην επι­χεί­ρη­ση και ανα­μέ­νο­νται 2 ακό­μη από την Ισπα­νία που αντα­πο­κρί­θη­κε και αυτή στο ελλη­νι­κό αίτη­μα για συν­δρο­μή από τον ευρω­παϊ­κό μηχα­νι­σμό πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας. Η Κρο­α­τία που επί­σης είχε αντα­πο­κρι­θεί τελι­κά, δεν έστει­λε αερο­σκά­φη καθώς και αυτή έχει πολύ υψη­λό κίν­δυ­νο για εκδή­λω­ση πυρκαγιάς.

evoia2

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως το μέτω­πο της φωτιάς φεύ­γο­ντας από το Μακρυ­μάλ­λη με μεγά­λη ταχύ­τη­τα κινού­ταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχι­κώς, δόθη­καν εντο­λές να ληφθούν μέτρα για να απο­μα­κρυν­θούν οι κάτοι­κοι από τα πρώ­τα σπί­τια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα της ΛΑΡΚΟ δημιούρ­γη­σαν μια αντι­πυ­ρι­κή ζώνη και στα­μά­τη­σαν τη φωτιά.

Το έργο κατά­σβε­σης δυσκό­λε­ψε το γεγο­νός ότι τα ενα­έ­ρια δεν μπο­ρού­σαν λόγω των πυκνών καπνών να πλη­σιά­σουν τις εστί­ες της φωτιάς, ενώ θετι­κό είναι ότι έχουν κοπά­σει οι δυνα­τοί άνεμοι.

Tο μέτω­πο προς τα Ψαχνά ελέγ­χε­ται, οι προ­σπά­θειες εστιά­ζο­νται στις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις περι­φε­ρεια­κά των χωριών Μακρυ­μάλ­λη και Κοντο­δε­σπό­τι, ενώ επί­γειες δυνά­μεις έχουν συγκε­ντρω­θεί και στο χωριό Πλατανιά.

Τερά­στια είναι η οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή καθώς κατα­στρά­φη­κε μεγά­λο μέρος του δάσους της περιο­χής Natura, απα­ρά­μιλ­λης φυσι­κής ομορ­φιάς και σπουδαιότητας.

evoia3

Στα 4 μποφόρ η ένταση των ανέμων τη νύχτα — Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων

Oι βόρειοι άνε­μοι που πνέ­ουν στις περιο­χές όπου μαί­νε­ται η μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην Εύβοια, κατά τη διάρ­κεια της νύχτας προς Τετάρ­τη παρου­σί­α­σαν ενί­σχυ­ση, με τις μέσες εντά­σεις τους να ανέρ­χο­νται στα 4 μπο­φόρ και τις ριπές τους σε ακό­μα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα. Όπως ανα­φέ­ρει η ιστο­σε­λί­δα meteo.gr του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, σημα­ντι­κή εξα­σθέ­νι­ση των ανέ­μων περι­μέ­νου­με τις μεση­με­ρια­νές ώρες της Τετάρτης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο