Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Η αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων βασικός στόχος των πυροσβεστών

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Οι συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις σε διά­σπαρ­τα σημεία στο μεγά­λο μέτω­πο της φωτιάς που εκδη­λώ­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τρί­της στην κεντρι­κή Εύβοια απο­τε­λεί τη μεγα­λύ­τε­ρη πηγή ανη­συ­χί­ας για την Πυρο­σβε­στι­κή, από το μεσημέρι.

Περί­που στις 15.30 μια ανα­ζω­πύ­ρω­ση στο χωριό Μακρυ­μάλ­λη προ­κά­λε­σε ανη­συ­χία και χρειά­στη­καν συνε­χείς ρίψεις νερού από τα ελι­κό­πτε­ρα που συμ­με­τέ­χουν στην επι­χεί­ρη­ση κατά­σβε­σης από αέρος για να την αναχαιτίσουν.

Επί­σης, λίγο μετά τις 5:30 το από­γευ­μα υπήρ­ξε ανα­ζω­πύ­ρω­ση σε μια χαρά­δρα απέ­να­ντι από το χωριό Πλα­τά­να με τους κατοί­κους του να παρα­κο­λου­θούν ανή­συ­χοι την εξέ­λι­ξη του μετώπου.

Στο βασι­κό μέτω­πο της πυρ­κα­γιάς, η προ­σπά­θεια που κατα­βάλ­λουν τόσο οι ενα­έ­ριες όσο και επί­γειες δυνά­μεις της Πυρο­σβε­στι­κής είναι να ελέγ­ξουν τις εστί­ες που εντο­πί­ζο­νται σε από­κρη­μνη περιο­χή κοντά στα λατο­μεία της ΛΑΡΚΟ. Έχουν γίνει ρίψεις εκα­το­ντά­δων τόνων νερού από τα αερο­πλά­να και τα ελι­κό­πτε­ρα που πετούν συνέ­χεια πάνω από τη φωτιά, ωστό­σο το μέτω­πο παρα­μέ­νει ενερ­γό καθώς πρό­κει­ται για συμπα­γή πευ­κό­φυ­τη περιοχή.

Ένα άλλο σημείο που δίνουν ιδιαί­τε­ρα μεγά­λη σημα­σία οι πυρο­σβέ­στες είναι ανα­το­λι­κά του χωριού Σταυ­ρός το οποίο να θυμί­σου­με έχει εκκε­νω­θεί από τη χθε­σι­νή μέρα. Και εκεί έχου­με σημα­ντι­κές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις αλλά η παρου­σία κυρί­ως των ενα­έ­ριων μέσων επι­τρέ­πει στους πυρο­σβέ­στες να αισιο­δο­ξούν για την αντι­με­τώ­πι­ση του.

Σύμ­μα­χος των πυρο­σβε­στών στο έδα­φος και των πιλό­των των αερο­σκα­φών και των ελι­κο­πτέ­ρων που πραγ­μα­το­ποιούν συνε­χώς ρίψεις νερού είναι ο και­ρός, καθώς στην περιο­χή δεν επι­κρα­τούν ισχυ­ροί άνε­μοι, ενώ η πρό­βλε­ψη των μετε­ω­ρο­λό­γων είναι ότι τις επό­με­νες ώρες θα εξα­σθε­νή­σουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο και θα στρα­φούν σε ανα­το­λι­κοί από βοριά­δες βοη­θώ­ντας στο να μην «τρέ­χει» η φωτιά όπου σημειώ­νο­νται αναζωπυρώσεις.

evoia2 1

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο