Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Στάχτη και αποκαΐδια

Ατέ­λειω­το μαύ­ρο τοπίο απο­κα­λύ­πτει η σημε­ρι­νή μέρα στην Κεντρι­κή Εύβοια ανά­με­σα σε Ψαχνά, Μακρυ­μάλ­λη και Κοντο­δε­σπό­τι σε μια μονα­δι­κή πευ­κό­φυ­τη δασω­μέ­νη περιο­χή που λίγο πριν ήταν κατα­φύ­γιο της άγριας φύσης. Με τον πλέ­ον τρα­γι­κό τρό­πο μιλούν για τρο­μα­κτι­κή οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή ωστό­σο όμως η σημε­ρι­νή μέρα φέρ­νει και μια ανα­κού­φι­ση καθώς δια­σφα­λί­στη­κε η ανθρώ­πι­νη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαί­τε­ρο πρόβλημα.

Την ίδια στιγ­μή ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις δίνουν την δική τους μάχη από το έδα­φος και τον αέρα για να περιο­ρί­σουν τα περι­φε­ρεια­κά μέτω­πα που απει­λούν να επεκταθούν.

DASOS1

Από το ξημέ­ρω­μα το μόνο ενερ­γό μέτω­πο που υπάρ­χει είναι στην περιο­χή προς το χωριό Σταυ­ρός κοντά στις εγκα­τα­στά­σεις της ΛΑΡΚΟ όπου εκεί η φωτιά καί­ει ένα συμπα­γές δάσος με κατεύ­θυν­ση προς το χωριό Σταυ­ρός από το οποίο απέ­χει περί­που στα 2 χιλ.

Το συγκε­κρι­μέ­νο χωριό έχει εκκε­νω­θεί από τη χθε­σι­νή μέρα προ­λη­πτι­κά ωστό­σο όμως υπάρ­χουν χαρά­δρες ενδιά­με­σα όπου τα ενα­έ­ρια μέσα δεν μπο­ρούν να πλη­σιά­σουν με συνέ­πεια το μέτω­πο της φωτιά να συνε­χί­ζει την κατα­στρο­φι­κή του πορεία. Παράλ­λη­λα οι πυκνοί καπνοί δυσχε­ραί­νουν τις ρίψεις των πιλό­των των πυρο­σβε­στι­κών αερο­πλά­νων και των ελι­κο­πτέ­ρων που με το πρώ­το φως της ημέ­ρας ξεκί­νη­σαν τις ρίψεις νερού.

DASOS8

Στο σημείο αυτό έχουν επι­κε­ντρω­θεί οι προ­σπά­θειες κυρί­ως των αερο­σκα­φών καθώς είναι δύσβα­τη και απρο­σπέ­λα­στη η περιο­χή και δεν μπο­ρούν να την πλη­σιά­σουν επί­γειες δυνά­μεις. Εκεί­νο που βοη­θά σ’ αυτή τη φάση είναι ότι έχου­με απνοια στην περιο­χή με απο­τέ­λε­σμα η δρά­ση των πυρο­σβε­στι­κών μέσων να είναι εμφα­νής του­λά­χι­στον σε ό,τι αφο­ρά τα ενερ­γά μέτω­πα περι­φε­ρεια­κά της φωτιάς. Όλη τη νύχτα όμως η περιο­χή έζη­σε έναν ξεχω­ρι­στό εφιάλτη .

Ακό­μα και στις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα όταν η φωτιά έφτα­σε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρή­κε μπρο­στά της μία αντι­πυ­ρι­κή ζώνη την οποία είχαν προ­λά­βει να ανοί­ξουν τα βαριά χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα της ΛΑΡΚΟ, βρή­καν την ευκαι­ρία ισχυ­ρές πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις να περιο­ρί­σουν το συγκε­κρι­μέ­νο μέτω­πο. Λίγο αργό­τε­ρα το ίδιο μέτω­πο έστρε­ψε νότια προς το χωριό Τριά­δα και φάνη­κε στην αρχή να είναι ιδιαί­τε­ρα απει­λη­τι­κό. Μέσα στη νύχτα οι πυρο­σβέ­στες αξιο­ποιώ­ντας την άπνοια που επι­κρα­τού­σε μπό­ρε­σαν να το ελέγ­ξουν με συνέ­πεια να μην υπάρ­ξει εξέλιξη.

DASOS5

«Από τα Ψαχνά μέχρι τον Κοντο­δε­σπό­τι και το Μακρυ­μάλ­λη έχουν καεί τα πάντα. Είναι ευτυ­χές που δεν είχα­με ανθρώ­πι­να θύμα­τα ή ακό­μα και καμέ­να χωριά» σημειώ­νει μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στη Στε­ρεά Ελλά­δα κ. Θανά­σης Καρα­κά­τζας που βρί­σκε­ται στο σημείο από χθες το πρωί συνε­χώς. Σύμ­φω­να με τον αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη «υπάρ­χουν ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις μέσα στην καμέ­νη περιο­χή αλλά αυτό δεν μας ανη­συ­χεί ιδιαί­τε­ρα. ‘Αλλω­στε έχουν καεί τα πάντα. Σκο­πός μας είναι να ελέγ­ξου­με τα περι­φε­ρεια­κά μέτω­πα μέχρι το μεση­μέ­ρι που περι­μέ­νου­με να έχει άπνοια».

Σύμ­φω­να με τους επι­τε­λείς της Πυρο­σβε­στι­κής η κατά­στα­ση της άπνοιας που υπάρ­χει από το πρωί βοη­θά τα ενα­έ­ρια πυρο­σβε­στι­κά μέσα να είναι περισ­σό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κά ενώ οι πυκνοί καπνοί υπάρ­χουν με αλλά είναι σε πολύ καλύ­τε­ρη κατά­στα­ση σε σύγκρι­ση με χθες.

Στην περιο­χή παρα­μέ­νουν περισ­σό­τε­ροι από 280 πυρο­σβέ­στες με δεκά­δες οχή­μα­τα που έχουν μετα­φερ­θεί ενώ παράλ­λη­λα βρί­σκο­νται δυνά­μεις της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας και των εθε­λο­ντών. Ουσια­στι­κός ήταν και είναι ο ρόλος της αστυ­νο­μί­ας ιδιαί­τε­ρα σε ό,τι αφο­ρά την εκκέ­νω­ση των χωριών ενώ στα Ψαχνά βρί­σκε­ται και στρα­τός αλλά και το ΕΚΑΒ το οποίο έχει τεθεί σε επι­φυ­λα­κή όπως επί­σης σε πλή­ρη ετοι­μό­τη­τα βρί­σκε­ται και το νοσο­κο­μείο της Χαλκίδας.

«Εμείς θα παρα­μεί­νου­με μέχρι το τέλος για να δια­φυ­λά­ξου­με πρω­τί­στως την ανθρώ­πι­νη ζωή, την περιου­σία και να περιο­ρί­σου­με τη ζημιά στο φυσικό

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο