Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες — Η νύχτα αναμένεται δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής

Ένα τερά­στιο μέτω­πο που ξεπερ­νά­ει τα 11,5 χιλιό­με­τρα έχει σχη­μα­τί­σει η μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην κεντρι­κή Εύβοια, που συνε­χί­ζει να καί­ει ανε­ξέ­λεγ­κτα με το μέτω­πο της φωτιάς να βρί­σκε­ται κοντά στα χωριά Πλα­τα­νιά, Κοντο­δε­σπό­τι και Μακρυμάλλη.

Η δημιουρ­γία αντι­πυ­ρι­κής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέ­δω­σε, στα­μα­τώ­ντας το κατα­στρο­φι­κό έργο της πυρ­κα­γιάς λίγο πριν οι φλό­γες φτά­σουν στα πρώ­τα σπίτια.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως το μέτω­πο της φωτιάς φεύ­γο­ντας από το Μακρυ­μάλ­λη με μεγά­λη ταχύ­τη­τα κινού­ταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχι­κώς, δόθη­καν εντο­λές να ληφθούν μέτρα για να απο­μα­κρυν­θούν οι κάτοι­κοι από τα πρώ­τα σπί­τια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα της ΛΑΡΚΟ δημιούρ­γη­σαν μια αντι­πυ­ρι­κή ζώνη και στα­μά­τη­σαν τη φωτιά.

Το έργο κατά­σβε­σης δυσκό­λε­ψε το γεγο­νός ότι τα ενα­έ­ρια δεν μπο­ρού­σαν λόγω των πυκνών καπνών να πλη­σιά­σουν τις εστί­ες της φωτιάς, ενώ θετι­κό είναι ότι έχουν κοπά­σει οι δυνα­τοί άνεμοι.

Η νύχτα ανα­μέ­νε­ται δύσκο­λη για τους κατοί­κους της περιο­χής, καθώς πλέ­ον δεν μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ενα­έ­ρια μέσα για την κατά­σβε­ση της φωτιάς. Το καλό νέο είναι ότι έχει χαμη­λώ­σει η έντα­ση των ανέμων.

evoia33

Ο δήμαρ­χος Διρ­φύ­ων — Μεσ­σα­πί­ων, Γ. Ψαθάς, δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «το μέτω­πο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκο­λο και απο­φα­σί­στη­κε εκεί να ληφθούν μέτρα με διά­νοι­ξη αντι­πυ­ρι­κών ζωνών τις οποί­ες άρχι­σαν να δημιουρ­γούν τα βαριά χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα». Ένα δεύ­τε­ρο μέτω­πο κατευ­θύ­νε­ται προς το χωριό Πλατάνα.

Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο. μέχρι στιγ­μής δεν έχουν ανα­φερ­θεί καμ­μέ­να σπί­τια παρά μόνο ζημιές. Επί­σης, τρία οχή­μα­τα κάη­καν, καθώς οι ιδιο­κτή­τες τους τα άφη­σαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυ­μάλ­λη και πήγαν να βοη­θή­σουν στην εκκέ­νω­ση μιας κατα­σκή­νω­σης στην οποία φιλο­ξε­νού­νταν υπερήλικες.

Ένας εθε­λο­ντής πυρο­σβέ­στης τραυ­μα­τί­στη­κε στο χωριό Μακρυ­μάλ­λη, όταν προ­σπά­θη­σε να αντι­με­τω­πί­σει της φλό­γες που έφτα­ναν στα πρώ­τα σπί­τια του χωριού. Ευτυ­χώς τα εγκαύ­μα­τα του δεν φαί­νε­ται να είναι πολύ σοβαρά.

Στο άλλο μέτω­πο, στη Βόρεια Εύβοια, η εικό­να της φωτιάς είναι καλύ­τε­ρη , σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή. Ωστό­σο, το σημείο είναι δύσβα­το και πευ­κό­φυ­το, με απο­τέ­λε­σμα να δυσκο­λεύ­ει η προ­σπά­θεια να τεθεί υπό έλεγχο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο