Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές στην Αττική — Τραγωδία: Πληροφορίες για 10 νεκρούς, 2 παιδιά — Δεκάδες εγκαυματίες και τα καμμένα σπίτια — Αγνοούμενοι 4

Τελευταία ενημέρωση 27/7/2017, 02.00

  • Επί­ση­μες πηγές του ΕΚΑΒ επι­βε­βαί­ω­ναν ότι οι νεκροί από την πυρ­κα­γιά είναι επι­σή­μως οκτώ, οι τραυ­μα­τί­ες ανέρ­χο­νται σε 56, εκ των οποί­ων οι 11 νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι σε βαριά κατά­στα­ση σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας. Οι νεκροί είναι απαν­θρα­κω­μέ­νοι και είναι σχε­δόν βέβαιοι ότι για την ταυ­το­ποί­η­σή τους θα χρεια­στεί να γίνει εξέ­τα­ση DNA.
  • Δυστυ­χώς, ανε­πι­βε­βαί­ω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες μιλούν για ακό­μη περισ­σό­τε­ρους νεκρούς (του­λά­χι­στον 10). Ο Σκάι μετέ­δω­σε πως η Πυρο­σβε­στι­κή εκτι­μά ότι ο αριθ­μός των νεκρών μπο­ρεί να ανέλ­θει στους 20

Νεό­τε­ρη ενη­μέ­ρω­ση εδώ

Ανεί­πω­τη τρα­γω­δία: Περισ­σό­τε­ροι από 20 οι επι­βε­βαιω­μέ­νοι νεκροί από τη φωτιά – Δεκά­δες οι τραυματίες

  • Ανά­με­σα στους νεκρούς κι ένα βρέ­φος 6 μηνών. Όπως έγι­νε γνω­στό με τις φλό­γες να… γλεί­φουν το σπί­τι τους στο Μάτι, οι τρα­γι­κοί γονείς το εγκα­τέ­λει­ψαν σοκα­ρι­σμέ­νοι έχο­ντας μαζί το νεο­γέν­νη­το παι­δί τους και βρέ­θη­καν στην παρα­λία. Εκεί τους περι­συ­νέλ­λε­ξε σκά­φος κι αφού τους απο­βί­βα­σε σε ασφα­λές μέρος, το μωρό παρου­σιά­ζο­ντας ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα από τους καπνούς, μετα­φέρ­θη­κε εσπευ­σμέ­να στο νοσο­κο­μείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προ­σπά­θειες των για­τρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.
  • 56 είναι οι εγκαυ­μα­τί­ες που νοση­λεύ­ο­νται στα νοσο­κο­μεία Ευαγ­γε­λι­σμός, Σισμα­νό­γλειο και ΚΑΤ, σύμ­φω­να με νεό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες από πηγές του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, από τους οποί­ους οι 11 είναι σε σοβα­ρή κατά­στα­ση και νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι. Οι δύο, πρό­κει­ται για μητέ­ρα και κόρη, νοση­λεύ­ο­νται στον Ευαγ­γε­λι­σμό. Η μητέ­ρα νοση­λεύ­ε­ται σε μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας ενώ η κόρη έχει δια­φύ­γει τον κίνδυνο.

rafina1rafina2

  • Την ίδια ώρα, σε εξέ­λι­ξη είναι μέχρι και αργά το βρά­δυ μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης και μετα­φο­ράς τραυ­μα­τιών, στο λιμά­νι της Ραφή­νας. Με ιδιω­τι­κά σκά­φη αλλά και του λιμε­νι­κού, μετα­φέ­ρο­νται άνδρες, γυναί­κες και παι­διά, που είχαν εγκλω­βι­στεί στις παρα­λί­ες από την μεγά­λη φωτιά. Συνο­λι­κά από την Θάλασ­σα έχουν δια­σω­θεί ως τώρα 17 άτο­μα από πλοία της γραμ­μής. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες αγνο­ού­νται ως τώρα, δύο (02) αλλο­δα­ποί, ένας (01) άνδρας και μία (01) γυναί­κα. Οι επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης συνεχίζονται.

rafina12

Τους δικούς τους ανθρώ­πους ανα­ζη­τούν στο λιμά­νι της Ραφή­νας οι συγ­γε­νείς τους, με την αγω­νία «ζωγρα­φι­σμέ­νη» στο πρό­σω­πο τους. Εκεί μετα­φέ­ρο­νται με βάρ­κες ιδιω­τών και σκά­φη του Λιμε­νι­κού, οι δια­σω­θέ­ντες από το Μάτι, τη Ν. Μάκρη και το Κόκ­κι­νο Λιμανάκι.

Κρα­τώ­ντας τις φωτο­γρα­φί­ες των δικών τους ανθρώ­πων στα χέρια, με τους οποί­ους έχουν χάσει κάθε επα­φή, ρωτούν όποιον κατε­βαί­νει από τα πλωτά.

Στο λιμά­νι της Ραφή­νας, εκτός από τους συγκε­ντρω­μέ­νους, παρα­μέ­νουν πολ­λά ασθε­νο­φό­ρα που παρα­λαμ­βά­νουν τραυ­μα­τι­σμέ­νους ή ανθρώ­πους που βρέ­θη­καν στη θάλασ­σα, στην προ­σπά­θειά τους να απο­φύ­γουν τις εστί­ες της πυρκαγιάς.

fotia22 fotia23

  • Στην Αθή­να μετα­φέ­ρο­νται με πούλ­μαν τα εξα­κό­σια παι­διά που φιλο­ξε­νού­νταν στις κατα­σκη­νώ­σεις του δήμου Αθη­ναί­ων στον ‘Αγιο Ανδρέα, και που εκκε­νώ­θη­καν λόγω της κατα­στρο­φι­κής πυρ­κα­γιάς που μαί­νε­ται στην περιο­χή. Ήδη έχουν επι­στρέ­ψει στην Αθή­να και συγκε­κρι­μέ­να στην Τεχνό­πο­λη σχε­δόν τα μισά, όπου τα παρα­λαμ­βά­νουν οι γονείς τους.
  • Παράλ­λη­λα με το σχέ­διο πυρό­σβε­σης, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχουν ενερ­γο­ποι­η­θεί δυο παράλ­λη­λα σχέ­δια. Ειδι­κό­τε­ρα, πρό­κει­ται αφε­νός για σχέ­διο παρα­λα­βής-εξυ­πη­ρέ­τη­σης πλη­θυ­σμού με πλω­τά μέσα και του Λιμε­νι­κού και του Στρα­τού στο λιμά­νι της Ραφή­νας και, αφε­τέ­ρου, ενι­σχυ­μέ­να περί­πο­λα πυρο­φυ­λα­κής σε όλη την Αττική.
  • Σε ετοι­μό­τη­τα τα αμα­ξο­στά­σια Ανθού­σας και Λιο­σί­ων των Οδι­κών Συγκοι­νω­νιών (ΟΣΥ), ώστε λεω­φο­ρεία να παρα­λά­βουν, από το λιμά­νι της Ραφή­νας, πλη­γέ­ντες από την κατα­στρο­φι­κή φωτιά και να τους μετα­φέ­ρουν σε χώρους φιλοξενίας

***

Στην Κινέτ­τα κάη­καν πολ­λά σπί­τια και εκκε­νώ­θη­κε ξενο­δο­χείο. Η πυρ­κα­γιά που ξέσπα­σε στην Καλ­λι­τε­χνού­πο­λη, πέρα­σε τη Λ. Μαρα­θώ­νος και έφτα­σε στην περιο­χή Μάτι, ενώ εκκε­νώ­θη­καν οι παι­δι­κές κατα­σκη­νώ­σεις του Αγί­ου Ανδρέα.

Ώρες αγω­νί­ας και για τους τους κατοί­κους στον Κάλα­μο Αττι­κής, τους Αγί­ους Θεο­δώ­ρους, το Κατα­κά­λι Κοριν­θί­ας και το Κιά­το, όπου επί­σης έχουν εκδη­λω­θεί πυρκαγιές.

Δύσκο­λη χαρα­κτη­ρί­ζε­ται η κατά­στα­ση και στα Χανιά, όπου οι φλό­γες έκα­ψαν το δάσος του Απο­κό­ρω­να και απει­λούν σπί­τια στο χωριό Βρύσες.

Οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις δίνουν μάχη με τις φλό­γες σε πολ­λές περιο­χές της χώρας, ωστό­σο ο αγώ­νας τους είναι άνι­σος αφού η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση ‑όπως και όλες οι προη­γού­με­νες- ενα­πο­θέ­τει τα πάντα στον και­ρό, χωρίς ουσια­στι­κή οργά­νω­ση και υποδομές.

Με δρα­μα­τι­κό τρό­πο έρχο­νται στην επι­φά­νεια η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, η έλλει­ψη προ­σω­πι­κού και η απου­σία κεντρι­κού σχε­δια­σμού που εκτός από την κατα­στο­λή θα έπρε­πε να περι­λαμ­βά­νει και μέτρα πρό­λη­ψης των δασι­κών πυρκαγιών.

ΚΚΕ: Να παρ­θούν τώρα όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα, για την απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση των πυρκαγιών

Τσίπρας: Εικόνες ασύμετρου φαινομένου

Την εκδο­χή του «ασύμ­με­τρου φαι­νο­μέ­νου» παρου­σί­α­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Αλ. Τσί­πρας, για τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές στην Αττι­κή, μετά την ενη­μέ­ρω­ση που είχε στο Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων της Πυρο­σβε­στι­κής στο Χαλάνδρι.

«Η κατά­στα­ση στην Αττι­κή είναι εκτός ελέγ­χου», δήλω­σε ο Αλ. Τσί­πρας, ζητώ­ντας από όλους και όλες «να ενώ­σου­με τις δυνά­μεις μας για να κατα­φέ­ρου­με ότι καλύ­τε­ρο γίνε­ται». Επί­σης, απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για ψυχραι­μία προς τους πολί­τες που βλέ­πουν τις περιου­σί­ες τους να είναι σε κίν­δυ­νο, τονί­ζο­ντας πως «αυτό που προ­έ­χει δεν είναι οι περιου­σί­ες, αλλά η ανθρώ­πι­νη ζωή».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός διέ­κο­ψε το ταξί­δι στη Βοσ­νία- Ερζε­γο­βί­νη και επέ­στρε­ψε στην Αθή­να. Στις πρώ­τες δηλώ­σεις που έκα­νε από εκεί, επι­κα­λέ­στη­κε τις «αντί­ξο­ες συνθήκες»…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Στην Αττι­κή που έχει κηρυ­χτεί σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη είναι:

1. Η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στις 12:03 σε δασι­κή έκτα­ση, στην περιο­χή Αέρας στα Γερά­νεια Όρη. Στο συμ­βάν επι­χει­ρούν 68 οχή­μα­τα, 160 πυρο­σβέ­στες και 60 άτο­μα πεζο­πό­ρο. Επι­πλέ­ον, την επι­χεί­ρη­ση κατά­σβε­σης συν­δρά­μουν, 4 εθε­λο­ντι­κά οχή­μα­τα, 20 υδρο­φό­ρες και 6 μηχα­νή­μα­τα έργου από την Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, τους δήμους Μεγα­ρέ­ων, Λου­τρα­κί­ου, Βάρης- Βου­λιαγ­μέ­νης και από τις ένο­πλες δυνά­μεις τρία μηχα­νή­μα­τα έργου. Τις επί­γειες δυνά­μεις συνέ­δρα­μαν από αέρος δια­δο­χι­κά, για να υπάρ­χουν πάντα ενα­έ­ρια μέσα πάνω από την πυρ­κα­γιά από την έναρ­ξή της, 5 αερο­σκά­φη CANADAIR και 5 ελικόπτερα.

Οργα­νω­μέ­να απο­μα­κρύν­θη­καν οι κάτοι­κοι των οικι­σμών Γαλή­νη, Μαρού­λα και Πανόραμα.

2. Η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στις 16.57 σε δασι­κή έκτα­ση, στην Καλ­λι­τε­χνού­πο­λη του δήμου Ραφή­νας — Πικερ­μί­ου Αττι­κής. Στην κατά­σβε­ση λαμ­βά­νουν μέρος 60 πυρο­σβέ­στες με 24 οχή­μα­τα, 15 εθε­λο­ντι­κά πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα, 2 ομά­δες πεζο­πό­ρο τμή­μα ενώ από αέρος επι­χεί­ρη­σαν 3 Α/Φ Canadair και 1 Ε/Π.

Έγι­νε οργα­νω­μέ­νη απο­μά­κρυν­ση ατό­μων από το Λύρειο ϊδρυ­μα, καθώς και όλων των κατα­σκη­νώ­σε­ων της ευρύ­τε­ρης περιοχής.

3. Η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στις 18:52 σε αγρο­το­δα­σι­κή έκτα­ση στη θέση Πανό­ρα­μα στους Αγί­ους Απο­στό­λους Καλά­μου του δήμου Ωρω­πού. Στην κατά­σβε­ση λαμ­βά­νουν μέρος 20 πυρο­σβέ­στες με 10 οχήματα.

Οι πυρ­κα­γιές της Αττι­κής όμως δεν ήταν οι μονα­δι­κές που έχουν προ­κα­λέ­σει συνα­γερ­μό στον κρα­τι­κό μηχανισμό.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι στο ίδιο χρο­νι­κό διά­στη­μα εκδη­λώ­θη­καν 3 πυρ­κα­γιές στον νομό Κοριν­θί­ας στις περιο­χές Σου­σά­κι- ‘Αγιοι Θεό­δω­ροι, Ζεμε­νό δήμου Κιά­του και Ίσθμια του δήμου Λουτρακίου.

Σε εξέ­λι­ξη επί­σης είναι η πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στις 13.56 σε αγρο­το­δα­σι­κή έκτα­ση, στη θέση Μετό­χι Βρυσ­σών, στα Χανιά Κρήτης.

Μπρο­στά σε αυτή την κατά­στα­ση έχει συγκλη­θεί το Κεντρι­κό Συντο­νι­στι­κό Όργα­νο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για την εκτί­μη­ση και τον συντο­νι­σμό των επό­με­νων ενερ­γειών. Στην διαρ­κή συνε­δρί­α­ση συμ­με­τέ­χουν ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Πάνος Σκουρ­λέ­της, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Νίκος Τόσκας, ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Γιάν­νης Καπά­κης, η περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής Ρένα Δού­ρου, η Ειδι­κή Γραμ­μα­τέ­ας Επι­κοι­νω­νια­κής Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, του Υπουρ­γεί­ου Ψηφια­κής Πολι­τι­κής, Φωτει­νή Παντιώ­ρα, ο διοι­κη­τής του Εθνι­κού Κέντρου Επι­χει­ρή­σε­ων Υγεί­ας (ΕΚΕΠΥ), Γιάν­νης Παπα­ευ­στα­θί­ου, στε­λέ­χη του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και άλλοι παράγοντες.

Απο την Πυρο­σβε­στι­κή γίνε­ται έκκλη­ση στους πολί­τες που βρί­σκο­νται πλη­σί­ον των πυρ­κα­γιών να απο­μα­κρύ­νο­νται έγκαι­ρα για τη δική τους ασφά­λεια και για να μην παρε­μπο­δί­ζουν το έργο της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας. Επί­σης να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­χτι­κοί στις μετα­κι­νή­σεις τους και να συμ­μορ­φώ­νο­νται με τις υπο­δεί­ξεις των αρχών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο