Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτιές στην Εύβοια: Φουντώνει το πύρινο μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά

Φου­ντώ­νει το μέτω­πο από Γαλα­τσώ­να προς Αβγα­ριά, στα­θε­ρό παρα­μέ­νει το νότιο μέτω­πο της μεγά­λης πυρ­κα­γιάς στην Εύβοια, που μαί­νε­ται στην περιοχή.

Τις τελευ­ταί­ες ώρες, μάχη δίνε­ται στους Καμα­τριά­δες για να συγκρα­τη­θεί το μέτω­πο, το οποίο αν ξεφύ­γει προς τον Ευβοϊ­κό θα βρε­θεί πάνω από την Αιδη­ψό και τα Ήλια.

Ακό­μα την τελευ­ταία ώρα έχει δημιουρ­γη­θεί ένα μέτω­πο ανά­με­σα στα χωριά Γαλα­τσώ­να, Μονο­κα­ρυά και Αβγα­ριά, με κατεύ­θυν­ση την Αβγα­ριά, όπου εκεί προ­σπα­θούν και επί­γεια και ενα­έ­ρια μέσα.

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα εκδη­λώ­νο­νται ισχυ­ρές ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις και στα Ελληνικά.

Στην τιτά­νια προ­σπά­θεια της Πυρο­σβε­στι­κής, παίρ­νουν μέρος δεκά­δες κάτοι­κοι από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή καθώς γνω­ρί­ζουν και το γεω­γρα­φι­κό ανά­γλυ­φο, αλλά και την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα της περιο­χής. Οι ίδιοι έχουν προει­δο­ποι­ή­σει από πολύ νωρίς ότι το τμή­μα ανά­με­σα σε Καμα­τριά­δες και Γαλα­τσά­δες είναι ένα κρί­σι­μο τμή­μα, από το οποίο δεν πρέ­πει να περά­σει η φωτιά.

Εκεί που υπήρ­χε το μεγά­λο πρό­βλη­μα στον άξο­να Φαρά­κλα — Σπα­θά­ρι — Καλύ­βια — Τρού­πι εκτός από τις ρίψεις που έγι­ναν από τα αερο­σκά­φη και ελι­κό­πτε­ρα κυρί­ως χθες το από­γευ­μα, όλη νύχτα δού­λε­ψαν, μαζί με τους πυρο­σβέ­στες και οι δεκά­δες έμπει­ροι κάτοι­κοι της περιο­χής που έχουν σχέ­ση με τη συλ­λο­γή του ρετσι­νιού και την περι­ποί­η­ση των δασών και όλοι μαζί στα­μά­τη­σαν το μέτω­πο να μην περά­σει τα κρί­σι­μα σημεία.

Στο Δήμο Λίμνης — Μαντου­δί­ου και Αγί­ας Άννας δεν υπάρ­χουν νέα μεγά­λα μέτω­πα, όμως οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις γίνο­νται επικίνδυνες.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις, μόνο στο Δήμο Ιστιαί­ας πάνω από 1.000 σπί­τια έχουν κατα­στρα­φεί. Η φωτιά «μπή­κε» σε όλα τα χωριά του δήμου, εκτός από το Μαντού­δι και το Προκόπι.

Χωρίς νερό και ρεύ­μα παρα­μέ­νουν οι πλη­γεί­σες περιο­χές καθώς και μεγά­λο τμή­μα της Βόρειας Εύβοιας αφού η πυρ­κα­γιά έχει προ­κα­λέ­σει μεγά­λες βλά­βες στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Μόνο στην Εύβοια, μέχρι το μεση­μέ­ρι της Κυρια­κής, κι ενώ η φωτιά ακό­μα καί­ει, έχουν κατα­στρα­φεί του­λά­χι­στον 460.000 στρέμ­μα­τα γης, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθηνών.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο