Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φωτογραφική ματιά στην ιστορία — 29 Σεπτεμβρίου: «Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη»…

Σε μία από τις ιστορικότερες φωτογραφίες της Νέας Υόρκης, η οποία προκαλεί από μόνη της ίλιγγο, οκτώ εργάτες κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά και παίρνουν το κολατσιό τους στην κορυφή ενός ουρανοξύστη, όντας αταραχοί με το γεγονός ότι κάθονται σε μία ατσάλινη δοκό που βρίσκεται 256 μέτρα πάνω από το έδαφος, το 1932. (ΑP Photo / Καθημερινή)

Σε μία από τις ιστο­ρι­κό­τε­ρες φωτο­γρα­φί­ες της Νέας Υόρ­κης, η οποία προ­κα­λεί από μόνη της ίλιγ­γο, οκτώ εργά­τες κάνουν διά­λειμ­μα από τη δου­λειά και παίρ­νουν το κολα­τσιό τους στην κορυ­φή ενός ουρα­νο­ξύ­στη, όντας ατα­ρα­χοί με το γεγο­νός ότι κάθο­νται σε μία ατσά­λι­νη δοκό που βρί­σκε­ται 256 μέτρα πάνω από το έδα­φος, το 1932. (ΑP Photo / Καθημερινή)

Το ενστα­ντα­νέ τρα­βή­χτη­κε στις 29 Σεπτεμ­βρί­ου 1932, κατά την ανέ­γερ­ση του κτι­ρί­ου RCA στο κέντρο Ροκ­φέ­λερ, το οποίο απο­τε­λού­σε το μεγα­λύ­τε­ρο κατα­σκευα­στι­κό έργο της εποχής.

Απει­κο­νί­ζει οκτώ Ιρλαν­δούς οικο­δό­μους σε ένα διά­λειμ­μα από τη σκλη­ρή δου­λειά να παίρ­νουν το κολα­τσιό τους. Βρί­σκο­νται πάνω από τους δρό­μους του Μαν­χά­ταν και πίσω τους φαί­νε­ται το Σέντραλ Πάρκ.…

Δημο­σιεύ­τη­κε στις 2 Οκτω­βρί­ου 1932 στην κυρια­κά­τι­κη εφη­με­ρί­δα New York Herald Tribune. Το RCA απο­τε­λού­νταν από 70 ορό­φους και κατα­σκευά­στη­κε σε εννιά χρό­νια. Τη χρο­νιά εκεί­νη το κτί­ριο βρι­σκό­ταν στο τελευ­ταίο στά­διο κατα­σκευ­ής του. Φωτο­γρά­φος ήταν ο Τσαρλς Έμπετς, ο οποί­ος είχε κλη­θεί να απα­θα­να­τί­σει τις εργα­σί­ες ανέ­γερ­σης. Φωτο­γρά­φι­σε τους εργά­τες σε πολ­λές στιγ­μές χαλά­ρω­σης, ωστό­σο δημο­φι­λέ­στε­ρη από όλες είναι η φωτο­γρα­φία του γεύματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο