Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φόρος και στα «χαρίσματα» του γάμου!

Γρά­φει ο Γιώρ­γος Μου­σγάς //

Στα μέσα του Σεπτέμ­βρη του 2016 πήγα στο γάμο ενός ξαδέρ­φου μου στο Μου­ζά­κι της Καρδίτσας.

Μετά τη γαμή­λια τελε­τή ακο­λού­θη­σε γλέ­ντι σε μεγά­λο κέντρο. Όταν βόγ­γι­ξαν τα θεσ­σα­λι­κά κλα­ρί­να, άρχι­σε ο χορός με τη σει­ρά που προ­βλέ­πει το τελε­τουρ­γι­κό της περιοχής.

Κάποια στιγ­μή τα κλα­ρί­να στα­μά­τη­σαν και στην πίστα ανέ­βη­καν οι συγ­γε­νείς του γαμπρού. Ένας-ένας άρχι­σε να καρ­φι­τσώ­νει χαρ­το­νο­μί­σμα­τα στο κοστού­μι του. Κι όταν «ντύ­σα­νε» το σακ­κά­κι του με πεντα­κο­σά­ρι­κα, καστο­στά­ρι­κα και πενη­ντά­ρι­κα, ο γαμπρός έσυ­ρε το χορό.

Λίγο αργό­τε­ρα η σκη­νή επα­να­λή­φθη­κε με τους συγ­γε­νείς της νύφης.

Το διη­γή­θη­κα σε παρέα. Και φίλος, γνώ­στης των πραγ­μά­των, είπε:

-Χρό­νια τώρα, οι κατα­θέ­σεις σε λογα­ρια­σμούς και λίστες γάμου –τα «χαρί­σμα­τα», όπως τα λένε σε κάποιες περιο­χές- είχαν έναν «εθι­μο­τυ­πι­κό» χαρα­κτή­ρα και αφή­νο­νταν εσκεμ­μέ­να ή μη, σε ένα κενό νόμου. Το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών όμως εδώ και τρία χρό­νια, επι­χει­ρεί να… καλύ­ψει το κενό αυτό, αφού «μυρί­στη­κε χρή­μα» στην «βιο­μη­χα­νία του γάμου».

Και, βοη­θού­σης της σύγ­χρο­νης τεχνο­λο­γί­ας, εμφά­νι­σε στην οθό­νη του κινη­τού του την εγκύ­κλιο ΠΟΛ 1033/21.2.2013, που ανα­φέ­ρε­ται ‑σημειο­13- στην «κάλυ­ψη του εμβά­σμα­τος με χρη­μα­τι­κά ποσά που προ­έρ­χο­νται από λίστες γάμου».

Ο νομο­θέ­της, σύμ­φω­να με την εγκύ­κλιο, προει­δο­ποιεί ότι αν κάποιος επι­κα­λε­στεί λίστα γάμου, θα πρέ­πει να ελεγ­χθεί αν πρέ­πει να υπο­βλη­θεί η όχι φόρος δωρε­άς και να τον υπο­βάλ­λει ‑ανα­δρο­μι­κά αν χρεια­στεί- ο δωρε­ο­δό­χος. Δηλα­δή αυτός που δέχε­ται τη δωρεά.

Οι λίστες γάμου εντάσ­σο­νται στον Κώδι­κα Φορο­λο­γί­ας Δωρε­ών, όπως αυτός ισχύ­ει με τον Ν.2961/2001. Το άρθρο 34 ανα­φέ­ρε­ται στην «κτή­ση περιου­σί­ας αιτία δωρε­άς, για την επι­βο­λή του φόρου» και η οποία «προ­έρ­χε­ται από κάθε παρο­χή, παρα­χώ­ρη­ση ή μετα­βί­βα­ση οποιου­δή­πο­τε περιου­σια­κού στοι­χεί­ου χωρίς αντάλ­λαγ­μα, έστω και αν δεν καταρ­τί­σθη­κε έγγραφο».

-Τώρα, λόγω των κάπι­ταλ κοντρόλς, και η δωρεά στο γάμο γίνε­ται μέσω τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών και πρέ­πει να δηλω­θεί, παρα­τή­ρη­σε κυρία της παρέας.

Μ’ άλλα λόγια, απο­φάν­θη­κε ο ειδι­κός, για να είναι καλυμ­μέ­νο το ζευ­γά­ρι των νεο­νύμ­φων από κάθε άπο­ψη θα πρέ­πει να δηλώ­σει τα δώρα στην εφο­ρία με ειδι­κή δήλω­ση φόρου δωρε­άς μέσα σε έξι μήνες από την παρά­δο­ση σε αυτούς της δωρε­άς. Πρα­κτι­κά, αυτό σημαί­νει ότι θα πρέ­πει να γίνει η δήλω­ση αυτή μέσα σε έξι μήνες από την κατά­θε­ση του καλε­σμέ­νου στο γάμο, στην λίστα του ζευ­γα­ριού στην Τρά­πε­ζα. Το ύψος του φόρου εξαρ­τά­ται από το επί­πε­δο συγ­γέ­νειας με αυτόν που κάνει το δώρο.

-Και για μετά το γαμή­λιο γλέ­ντι, προ­βλέ­πε­ται κάποια ειδι­κή δήλω­ση, που κατα­λή­γει σε κάποια φορο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση; ρώτη­σε με νόη­μα το πει­ρα­χτή­ρι της παρέας.

-Μη βάζεις ιδέ­ες στον Τρύ­φω­να (σσ: τον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών)! είπε με χωρα­τό ο τρί­τος της παρέ­ας. «Για­τί σκε­φτεί­τε, συνέ­χι­σε, να μας βάλει να πλη­ρώ­σου­με κι άλλα γ.….…κα και μάλι­στα αθροι­στι­κά για όλα τα μνημόνια»!

-Το πρό­βλη­μα με το ύψος του φόρου θα το αντι­με­τω­πί­σουν με κοι­νω­νι­κή ευαι­σθη­σία (!) κατά­λη­ξε το πειραχτήρι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο