Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χάλκη: Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης — Αγνοούνται δύο παιδιά

Μεγά­λη επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης μετα­να­στών και προ­σφύ­γων στη θαλάσ­σια περιο­χή 21 ν.μ. δυτι­κά της Χάλ­κης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε καθ’ όλη τη διάρ­κεια της νύχτας και συνε­χί­ζε­ται και σήμε­ρα το πρωί. Σύμ­φω­να με την επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση, δια­σώ­θη­καν 96 άνθρω­ποι, οι οποί­οι έχουν μετα­φερ­θεί σε Ρόδο και Κάρπαθο. 

Ανε­πι­βε­βαί­ω­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, ωστό­σο, κάνουν λόγο και για δύο παι­διά που αγνο­ού­νται στα νερά του Αιγαίου.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντο­νι­σμού Έρευ­νας και Διά­σω­σης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενη­με­ρώ­θη­κε τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες για σκά­φος σε δυσχε­ρή θέση με αλλο­δα­πούς επι­βαί­νο­ντες και κινη­το­ποι­ή­θη­κε άμε­σα το Ενιαίο Κέντρο Συντο­νι­σμού Έρευ­νας – Διά­σω­σης (ΕΚΣΕΔ) .

Στην περιο­χή, προς εντο­πι­σμό των αλλο­δα­πών, έσπευ­σαν τέσ­σε­ρα (04) περι­πο­λι­κά σκά­φη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυα­γο­σω­στι­κό σκά­φος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και πέντε (05) παρα­πλέ­ο­ντα εμπο­ρι­κά πλοία, ενώ παράλ­λη­λα απο­γειώ­θη­καν ένα ελι­κό­πτε­ρο της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας και ένα ελι­κό­πτε­ρο του Πολε­μι­κού Ναυτικού.

Μέχρι στιγ­μής έχουν περι­συλ­λε­γεί σώοι ενε­νή­ντα έξι (96) αλλοδαποί. 

Στην θαλάσ­σια περιο­χή επι­κρα­τού­σαν σχε­τι­κά ήπιες και­ρι­κές συν­θή­κες με ανέ­μους εντά­σε­ων μετα­ξύ 4 με 5 μποφόρ.

Να σημειω­θεί ότι από την πρώ­τη στιγ­μή έσπευ­σαν στον τόπο του ναυα­γί­ου σκά­φη της τουρ­κι­κής ακτο­φυ­λα­κής και ελι­κό­πτε­ρο, καλώ­ντας μέσω ασυρ­μά­του τα πλοία, που βρί­σκο­νταν ήδη εκεί και συμ­με­τεί­χαν στις έρευ­νες, να απο­χω­ρή­σουν επει­δή, όπως ανέ­φε­ραν, το ναυά­γιο έγι­νε «σε περιο­χή έρευ­νας-διά­σω­σης που ελέγ­χει η Τουρ­κία». Η ενέρ­γεια αυτή είχε ως απο­τέ­λε­σμα ορι­σμέ­να εμπο­ρι­κά πλοία να υπα­κού­σουν και να απομακρυνθούν.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που μετα­δί­δει το militaire.gr, δεν δίστα­σαν ακό­μη και να παρε­νο­χλή­σουν με λέι­ζερ τα ελι­κό­πτε­ρα ενώ απαί­τη­σαν από τον καπε­τά­νιο του πλοί­ου «Αλε­ξάν­δρα Α» να τους παρα­δώ­σει 15 ναυα­γούς. Σκά­φη της τουρ­κι­κής ακτο­φυ­λα­κής επι­χεί­ρη­σαν, εκτός από τα εμπο­ρι­κά πλοία, να παρε­μπο­δί­σουν, ανε­πι­τυ­χώς βέβαια, και την ελλη­νι­κή πυραυ­λά­κα­το «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που έσπευ­σε στην περιο­χή του ναυα­γί­ου, συμ­με­τέ­χο­ντας στη διά­σω­ση των μεταναστών.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο