Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χάλκη: Τουρκική παρενόχληση κατά τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών

Στη Ρόδο μετα­φέρ­θη­καν οι 96 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που έχουν δια­σω­θεί από το ναυά­γιο σκά­φους στη θαλάσ­σια περιο­χή 21 ναυ­τι­κά μίλια δυτι­κά της Χάλκης.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, τα σκά­φη της τουρ­κι­κής ακτο­φυ­λα­κής που βρέ­θη­καν στην περιο­χή, εκτός από την παρε­νό­χλη­ση των ελλη­νι­κών πλοί­ων και των ελι­κο­πτέ­ρων, επι­χεί­ρη­σαν να εμβο­λί­σουν σκά­φος του Λιμε­νι­κού, χωρίς επιτυχία.

H επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε 21 ναυ­τι­κά μίλια δυτι­κά της Χάλ­κης. Πρό­κει­ται για διε­θνή ύδα­τα αλλά εντός της ελλη­νι­κής περιο­χής Έρευ­νας και Διά­σω­σης, δεδο­μέ­νο που προ­φα­νώς αμφι­σβη­τεί η Άγκυρα.

Αφο­ρού­σε στη διά­σω­ση μετα­να­στών που επέ­βαι­ναν σε θαλα­μη­γό που είχε απο­πλεύ­σει από τις ακτές της Τουρ­κί­ας με προ­ο­ρι­σμό την Ιτα­λία. Στο πλοιά­ριο επέ­βαι­ναν σύμ­φω­να με τις μαρ­τυ­ρί­ες των δια­σω­θέ­ντων «περί­που 100 άτομα».

Στην επι­χεί­ρη­ση συμ­με­τεί­χαν σκά­φη του Λιμε­νι­κού και του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, όπως επί­σης και εμπο­ρι­κά σκά­φη που τη στιγ­μή του ναυα­γί­ου έπλε­αν στην περιο­χή. Σύμ­φω­να με μαρ­τυ­ρί­ες στε­λε­χών του Λιμε­νι­κού «ενώ ουσια­στι­κά είχε ολο­κλη­ρω­θεί η περι­συλ­λο­γή 96 ατό­μων που επέ­βαι­ναν στη θαλα­μη­γό, δύο τουρ­κι­κές ακταιω­ροί ήρθαν στο σημείο και άρχι­σαν να μας παρενοχλούν».

Το Ελλη­νι­κό Κέντρο Ερευ­νας και Διά­σω­σης (Πει­ραιάς) με επεί­γον σήμα του ενη­μέ­ρω­σε το Κέντρο Ερευ­νας και Διά­σω­σης της Τουρ­κι­κής Ακτο­φυ­λα­κής (Άγκυ­ρα) για παρε­νό­χλη­ση από δύο περι­πο­λι­κά σκά­φη της Τουρ­κι­κής Ακτο­φυ­λα­κής (SG 101 – SG 302).

Τα προ­α­να­φε­ρό­με­να περι­πο­λι­κά σκά­φη, όπως τονί­ζε­ται, παρε­νό­χλη­σαν (με χρή­ση λέι­ζερ) ελλη­νι­κό ελι­κό­πτε­ρό Super Puma του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού που παρέ­λα­βε ένα μέλος του πλη­ρώ­μα­τος από το Φ/Γ πλοίο «OCEAN ANG», σημαί­ας Hong Kong το οποίο συμ­με­τεί­χε στην επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διάσωσης.

Επι­πλέ­ον, το περι­πο­λι­κό σκά­φος Τουρ­κι­κής Ακτο­φυ­λα­κής (SG101) επι­βί­βα­σε 19 δια­σω­θέ­ντες από τουρ­κι­κών συμ­φε­ρό­ντων φορ­τη­γό πλοίο «ALEXANDRA A» σημαί­ας Μάλ­τας (εντός ελλη­νι­κού SRR) και κατευ­θύν­θη­κε προς τις νοτιο­δυ­τι­κές ακτές της Τουρ­κί­ας παρα­βιά­ζο­ντας τους κανό­νες της Επι­χεί­ρη­σης Έρευ­νας και Διά­σω­σης καθώς και της ασφά­λειας της ζωής στη θάλασσα.

Οπως τονί­ζε­ται, ο πλοί­αρ­χος του παρα­πά­νω πλοί­ου, το οποίο ανή­κει σε τουρ­κι­κή ναυ­τι­λια­κή εται­ρία, αν και συμ­με­τεί­χε στην επι­χεί­ρη­ση υπό Ελλη­νι­κές οδη­γί­ες σε διε­θνή μεν ύδα­τα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύ­νης Έρευ­νας και Διά­σω­σης της Ελλά­δος, παρέ­δω­σε τους 19 σε τουρ­κι­κή ακταιω­ρό η οποία εμφα­νί­στη­κε στην περιο­χή του συμβάντος.

Η επι­χεί­ρη­ση ξεκί­νη­σε αργά το βρά­δυ της Τρί­της και στην περιο­χή έσπευ­σαν τέσ­σε­ρα περι­πο­λι­κά σκά­φη και ένα ναυα­γο­σω­στι­κό του Λιμε­νι­κού, ένα πλοίο του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και πέντε παρα­πλέ­ο­ντα εμπο­ρι­κά πλοία, ενώ παράλ­λη­λα απο­γειώ­θη­καν ένα ελι­κό­πτε­ρο της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας και ένα ελι­κό­πτε­ρο του Πολε­μι­κού Ναυτικού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο