Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χάπι Pfizer: 90% αποτελεσματικότητα δείχνει η τελική ανάλυση της εταιρείας

Η Pfizer ανα­κοί­νω­σε την Τρί­τη ότι η τελι­κή ανά­λυ­ση για το αντι­ι­ι­κό χάπι κατά της COVID-19 δεί­χνει ότι είναι σχε­δόν 90% απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην πρό­λη­ψη νοση­λεί­ας και στην απο­τρο­πή θανά­του σε ασθε­νείς υψη­λού κινδύνου.

Πρό­σφα­τα εργα­στη­ρια­κά δεδο­μέ­να δεί­χνουν μάλι­στα ότι το φάρ­μα­κο δια­τη­ρεί την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του ένα­ντι της ταχέ­ως εξα­πλού­με­νης μετάλ­λα­ξης Όμι­κρον του κορωνοϊού.

Η αμε­ρι­κα­νι­κή φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία είπε τον περα­σμέ­νο μήνα ότι το χάπι ήταν περί­που 89% απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην πρό­λη­ψη νοση­λειών ή θανά­των σε σύγκρι­ση με το εικο­νι­κό φάρ­μα­κο με βάση τα προ­σω­ρι­νά απο­τε­λέ­σμα­τα δοκι­μών σε περί­που 1.200 άτομα.

Τα στοι­χεία που δημο­σιεύ­θη­καν την Τρί­τη περι­λαμ­βά­νουν επι­πλέ­ον 1.000 άτομα.

Κανέ­νας στη δοκι­μή που έλα­βε τη θερα­πεία Pfizer δεν πέθα­νε, σε σύγκρι­ση με 12 θανά­τους ανά­με­σα σε αυτούς που έλα­βε εικο­νι­κό φάρμακο.

Τα χάπια της Pfizer λαμ­βά­νο­νται σε συν­δυα­σμό με το παλαιό­τε­ρο αντι­ι­κό ριτο­να­βί­ρη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέ­ρες, με την χορή­γη­ση να ξεκι­νά­ει λίγο μετά την εμφά­νι­ση των πρώ­των συμ­πτω­μά­των. Εάν εγκρι­θεί το συγκε­κρι­μέ­νο χάπι, η θερα­πεία θα πωλη­θεί ως Paxlovid.

Η Pfizer δημο­σί­ευ­σε επί­σης πρώ­ι­μα δεδο­μέ­να από μια δεύ­τε­ρη κλι­νι­κή δοκι­μή που έδει­ξε ότι η θερα­πεία μεί­ω­σε τις νοση­λεί­ες κατά περί­που 70% σε περί­που 600 ενή­λι­κες τυπι­κού κινδύνου.

Πηγή: Reuters / Καθημερινή

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο