Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χαιρετισμός Δημ. Κουτσούμπα στο 1ο Διήμερο της Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971–2021 (VIDEO)

Ξεκί­νη­σε σήμε­ρα το 1ο Διή­με­ρο της Διε­θνούς Επε­τεια­κής Συν­διά­σκε­ψης Ρομά 1971 — 2021, την οποία διορ­γα­νώ­νει η Πανελ­λα­δι­κή Συνο­μο­σπον­δία Ελλή­νων Ρομά — «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» (δεί­τε εδώ).

Στη Διε­θνή Επε­τεια­κή Συν­διά­σκε­ψη προ­βλή­θη­κε μαγνη­το­σκο­πη­μέ­νος χαι­ρε­τι­σμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κου­τσού­μπα.

Ο χαι­ρε­τι­σμός του Δ. Κου­τσού­μπα έχει ως εξής:

«Κυρί­ες και κύριοι εκπρό­σω­ποι της “ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ”,
Αγα­πη­τές φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του ΚΚΕ σας ευχα­ρι­στού­με θερ­μά για την πρό­σκλη­ση, την τιμή και τη χαρά που μας κάνε­τε να παρευ­ρι­σκό­μα­στε και να απευ­θύ­νου­με χαι­ρε­τι­σμό στην έναρ­ξη του 1ου Διη­μέ­ρου της Διε­θνούς Επε­τεια­κής Συν­διά­σκε­ψης των Ρομά.

Το γνω­ρί­ζε­τε ότι το ΚΚΕ στέ­κε­ται αλλη­λέγ­γυο στα δίκαια αιτή­μα­τά σας για αξιο­πρε­πή ζωή, για ζωή με δικαιώ­μα­τα, όπως άλλω­στε κάνει με συνέ­πεια όλα αυτά τα χρό­νια για το σύνο­λο του ελλη­νι­κού λαού και των εργαζομένων.

Γνω­ρί­ζε­τε επί­σης ότι το ΚΚΕ αντι­μά­χε­ται στα­θε­ρά και ατα­λά­ντευ­τα επι­κίν­δυ­νες ρατσι­στι­κές αντι­λή­ψεις, που γεν­νά­ει και θρέ­φει το ίδιο το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, αξιο­ποιώ­ντας κατά περιό­δους και κατά περι­πτώ­σεις ακό­μα και οργα­νω­μέ­νες φασι­στι­κές και ακρο­δε­ξιές ομάδες.

Ο ρατσι­σμός και ο φασι­σμός απο­τε­λούν κυριο­λε­κτι­κά “στά­χτη στα μάτια” του λαού της πατρί­δας μας για να συγκα­λύ­πτε­ται ο πραγ­μα­τι­κός εχθρός και ένο­χος των μεγά­λων προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζει ο λαός μας. Προ­βλή­μα­τα που οι Έλλη­νες Ρομά αντι­με­τω­πί­ζουν δυστυ­χώς με μεγα­λύ­τε­ρη οξύ­τη­τα. Αξιο­ποιεί­ται για να δυνα­μώ­νει ο λεγό­με­νος κοι­νω­νι­κός αυτο­μα­τι­σμός που επι­χει­ρεί να στρέ­ψει τη μία κοι­νω­νι­κή ομά­δα απέ­να­ντι στην άλλη, να στρέ­ψει τον φτω­χό απέ­να­ντι στον εξα­θλιω­μέ­νο, για να μένει εν τέλει στο απυ­ρό­βλη­το το σάπιο και άδι­κο σύστη­μά τους.

Αγα­πη­τοί κυρί­ες και κύριοι,

Σήμε­ρα, βρι­σκό­μα­στε εν μέσω μιας παν­δη­μί­ας που έχει κοστί­σει τη ζωή σε χιλιά­δες συναν­θρώ­πους μας. Την ίδια στιγ­μή όλος ο καπι­τα­λι­στι­κός κόσμος χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από την ανε­πάρ­κεια των δημό­σιων συστη­μά­των Υγεί­ας, την υπο­στε­λέ­χω­ση και την υπο­χρη­μα­το­δή­τη­σή του, την άρνη­ση να προ­χω­ρή­σει στην επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών υπο­δο­μών Υγεί­ας, τη στιγ­μή μάλι­στα που δεκά­δες ασθε­νείς μένουν δια­σω­λη­νω­μέ­νοι εκτός ΜΕΘ, με τρα­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για τους ίδιους και τους συγ­γε­νείς τους.

Γινό­μα­στε όλοι μάρ­τυ­ρες των αντα­γω­νι­σμών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών με επί­κε­ντρο τα εμβό­λια, με απο­τέ­λε­σμα η δια­δι­κα­σία εμβο­λια­σμού να προ­χω­ρά­ει με αργούς ρυθ­μούς και ανυ­πο­λό­γι­στες συνέ­πειες για τους λαούς.

Στη δίνη της παν­δη­μί­ας οι Ρομά απο­τε­λούν μια κοι­νω­νι­κή ομά­δα που είναι ακό­μα πιο ευά­λω­τη στον ιό, εξαι­τί­ας των κακών συν­θη­κών δια­βί­ω­σης και της μη δια­μόρ­φω­σης όρων για να ανι­χνεύ­ε­ται και να απο­μο­νώ­νε­ται το κρούσμα.

Δυστυ­χώς ακό­μα και σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση, σε συνερ­γα­σία με τις Περι­φέ­ρειες και τους δήμους, δεν έχει πάρει όλα τα ανα­γκαία μέτρα, που από την αρχή της παν­δη­μί­ας το ΚΚΕ είχε απαιτήσει.

Δηλα­δή δεν θωρά­κι­σε τα δημό­σια νοσο­κο­μεία και τα Κέντρα Υγεί­ας, δεν έβα­λε μόνι­μα συνερ­γεία του ΕΟΔΥ σε περιο­χές που κατοι­κούν Ρομά, δεν επί­τα­ξε ιδιω­τι­κές ξενο­δο­χεια­κές υπο­δο­μές, ώστε να είναι δυνα­τή η απο­μό­νω­ση του κρούσματος.

Αντ’ αυτού η κυβέρ­νη­ση άφη­σε κυριο­λε­κτι­κά στο έλε­ος του Θεού αυτούς τους ανθρώ­πους και το μόνο που έκα­νε ήταν να στέλ­νει τα ΜΑΤ και να μετα­τρέ­πει σε φρού­ρια ολό­κλη­ρες συνοι­κί­ες και να κόβει αδι­καιο­λό­γη­τα πρό­στι­μα για άσκο­πη μετα­κί­νη­ση σε Ρομά, τη στιγ­μή που είναι γνω­στό ότι ένα τμή­μα τους δεν έχει τη δυνα­τό­τη­τα να συμπλη­ρώ­σει το χαρ­τί μετακίνησης.

Απο­κο­ρύ­φω­μα απο­τε­λεί η προ­σπά­θεια που έκα­νε η κυβέρ­νη­ση να αξιο­ποι­ή­σει ως εξι­λα­στή­ριο θύμα τους Ρομά για την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας σε μια σει­ρά περιο­χές, όπως πριν λίγους μήνες έγι­νε με την έξαρ­ση των κρου­σμά­των στη Δυτι­κή Αττική.

Η κυβέρ­νη­ση προ­σπά­θη­σε να απο­προ­σα­να­το­λί­σει από την κύρια εστία του προ­βλή­μα­τος, που ήταν και συνε­χί­ζουν να είναι οι μεγά­λοι χώροι δου­λειάς, κλεί­νο­ντας όλο το ζήτη­μα της εξέ­λι­ξης της παν­δη­μί­ας σε κοι­νω­νι­κές ομά­δες, φωτο­γρα­φί­ζο­ντας τους Ρομά, ενώ την ίδια στιγ­μή δεν λάμ­βα­νε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο προστασίας.

Ελλάν Πασσέ Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά

Το παράδειγμα της πανδημίας ίσως είναι το πιο πρόσφατο και πιο χαρακτηριστικό, αλλά όχι και το μοναδικό.

Θυμί­ζου­με την απα­ρά­δε­κτη στά­ση της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης, του ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορ­μή ένα τρα­γι­κό περι­στα­τι­κό στην περιο­χή του Μενι­δί­ου έκα­νε κι αυτή ό,τι κάνει σήμε­ρα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, κλεί­νο­ντας τότε το ζήτη­μα της εγκλη­μα­τι­κό­τη­τας στην ύπαρ­ξη των Ρομά στην περιοχή.

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ δεν είδε που­θε­νά εγκλη­μα­τι­κά κυκλώ­μα­τα που δρουν στην περιο­χή για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων, που βγά­ζουν λεία εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ από το εμπό­ριο ναρ­κω­τι­κών, όπλων κ.ά. Πολύ περισ­σό­τε­ρο κάνουν πως δεν βλέ­πουν ότι συχνά αυτά τα κυκλώ­μα­τα δρουν στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση με τα στρα­βά μάτια θυλά­κων του ίδιου του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού. Τα παρα­δείγ­μα­τα δυστυ­χώς είναι πολλά.

Τα όποια μέτρα ανα­κοι­νώ­θη­καν τότε από την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έλυ­ναν το πρό­βλη­μα, αλλά αντί­θε­τα ενί­σχυ­σαν ακό­μα και ρατσι­στι­κές αντι­λή­ψεις απέ­να­ντι στους Ρομά, γι’ αυτό και απο­δεί­χτη­καν από την ίδια τη ζωή ανεφάρμοστα.

Στην αντί­λη­ψη του ΚΚΕ η λύση αυτού το κοι­νω­νι­κού προ­βλή­μα­τος απαι­τεί την απο­φα­σι­στι­κή έντα­ξη των Ρομά στην εργα­σία, σε μια κοι­νω­νία που η στα­θε­ρή εργα­σία θα απο­τε­λεί δικαί­ω­μα για όλο τον πλη­θυ­σμό και όχι ευκαι­ρία. Απαι­τεί την εξα­σφά­λι­ση στέ­γης και όρων ζωής που θα αντα­πο­κρί­νο­νται στις δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας, σε μια κοι­νω­νία που η κατοι­κία δεν θα απο­τε­λεί ένα ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νο εμπό­ρευ­μα, αλλά ανα­φαί­ρε­το δικαί­ω­μα για όλους.

Κυρί­αρ­χο ζήτη­μα απο­τε­λεί το θέμα της ισό­τι­μης συμ­με­το­χής των Ρομά στην εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, συνο­λι­κά της ισό­τι­μης συμ­με­το­χής σε αυτή όλων των νέων, ζήτη­μα που ήρθε πιο εμφα­τι­κά στην επι­φά­νεια με την εξέ­λι­ξη της πανδημίας.

Επι­βε­βαιώ­θη­κε ιδιαί­τε­ρα με την ολο­κλη­ρω­τι­κή σχε­δόν αδυ­να­μία πρό­σβα­σης των μαθη­τών Ρομά στην τηλεκ­παί­δευ­ση, αφού τα παι­διά και οι οικο­γέ­νειές τους στε­ρού­νται ακό­μα και την πρό­σβα­ση στο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, πόσο μάλ­λον στο διαδίκτυο.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τις ισχυ­ρές επι­φυ­λά­ξεις του για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα που έχουν ή θα έχουν στο μέλ­λον τα διά­φο­ρα προ­γράμ­μα­τα, που κατά και­ρούς χρη­μα­το­δο­τού­νται κυρί­ως από την ΕΕ, με σκο­πό όπως λένε την κοι­νω­νι­κή έντα­ξη των Ρομά.

Θεω­ρού­με ότι στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση απο­τε­λούν απο­σπα­σμα­τι­κά μέτρα, που δεν λύνουν ή δεν δια­μορ­φώ­νουν τους όρους για να λυθεί ορι­στι­κά ένα σοβα­ρό κοι­νω­νι­κό πρόβλημα.

Εκφρά­ζου­με, ταυ­τό­χρο­να, την κατη­γο­ρη­μα­τι­κή μας αντί­θε­ση με τη δρά­ση και τη χρη­μα­το­δό­τη­ση διά­φο­ρων ΜΚΟ, που στό­χο έχουν να συγκα­λύ­πτε­ται η κρα­τι­κή ευθύ­νη για όλα τα ανα­γκαία μέτρα που πρέ­πει να παρ­θούν στην κατεύ­θυν­ση της κοι­νω­νι­κής έντα­ξης των Ρομά.

Το ΚΚΕ καλεί τους Ρομά να δυνα­μώ­σουν τον συλ­λο­γι­κό τους αγώ­να και τη διεκ­δί­κη­ση για να λυθούν τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν, μαζί με τον υπό­λοι­πο αγω­νι­ζό­με­νο λαό για την υγεία, το εισό­δη­μα και τα δικαιώ­μα­τά μας.

Η ιστο­ρία των λαών μας διδά­σκει πως ό,τι κατα­κτή­θη­κε, κατα­κτή­θη­κε με αγώ­να και σύγκρου­ση με το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης. Αυτό διδά­σκει και η ιστο­ρία των Ρομά σε όλο τον κόσμο.

Δεν ξεχνά­με τον ηρω­ι­κό πυγ­μά­χο Γιό­χαν “Ρού­κε­λι” Τρόλ­μαν στη Γερ­μα­νία, που θέλο­ντας να χλευά­σει τα ναζι­στι­κά πρό­τυ­πα, ανέ­βη­κε στο ρινγκ με βαμ­μέ­να ξαν­θά μαλ­λιά και με το πρό­σω­πό του πασπα­λι­σμέ­νο με αλεύ­ρι. Έμει­νε ακί­νη­τος και δεχό­με­νος αλλε­πάλ­λη­λα χτυ­πή­μα­τα άντε­ξε μέχρι τον 5ο γύρο. Οι ναζί, μη αντέ­χο­ντας στη γελοιο­ποί­η­ση, άρχι­σαν τις διώ­ξεις ενα­ντί­ον του, τον στεί­ρω­σαν, ώσπου δολο­φο­νή­θη­κε το 1944 από εγκλη­μα­τία — συνερ­γά­τη των ναζί.

Δεν ξεχνά­με τον ηρω­ι­κό καπε­τά­νιο του ΕΛΑΣ Βασί­λη Μήτρου ή Καπε­τάν Γύφτο από την Εύβοια, που σκο­τώ­θη­κε στη Μάχη της Λαμπού­σας, αφού πρώ­τα ανα­τί­να­ξε ένα γερ­μα­νι­κό αντιτορπιλικό.

Έχουν αξία μερι­κά από τα λόγια του καθο­δη­γη­τή του ΕΑΜ της Ν. Εύβοιας Θανά­ση Τζά­νου για τον Βασί­λη Μήτρου: “…ο Βασί­λης έτρε­ξε όσο μπο­ρού­σε γρή­γο­ρα για να βρε­θεί εκεί που τον έσπρω­χνε η καρ­διά του, στον ΕΛΑΣ. Και εκεί δεν άργη­σαν να τον γνω­ρί­σουν, γι’ αυτό πολύ γρή­γο­ρα τον αγά­πη­σαν και τον εκτί­μη­σαν. Τον έμα­θαν σε λίγο τα χωριά, τον έμα­θαν οι ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες, τον έμα­θαν οι Γερ­μα­νοί. «Έρχε­ται ο Γύφτος», έλε­γαν οι τσο­λιά­δες και έτρε­χαν να κρυ­φτούν. «Πέρα­σε ο Γύφτος», έλε­γαν στις γει­το­νιές και έτρε­χαν να τον γνω­ρί­σουν. Απέ­ρα­ντη αγά­πη από τους σκλα­βω­μέ­νους και τους φίλους, άσβε­στο μίσος από τους Γερ­μα­νούς και τους προδότες”.

Το ΚΚΕ σας εύχε­ται καλή δύνα­μη και υγεία.

Σας ευχό­μα­στε επί­σης καλή επι­τυ­χία στις εργα­σί­ες της Διε­θνούς Επε­τεια­κής Συν­διά­σκε­ψης των Ρομά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο