Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χανιά: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

Κρα­τώ­ντας ένα λου­λού­δι στο χέρι και εμφα­νώς συγκι­νη­μέ­νοι εκα­το­ντά­δες πολί­τες συρ­ρέ­ουν από το πρωί στον μητρο­πο­λι­τι­κό ναό των Εισο­δί­ων της Θεο­τό­κου στα Χανιά, για να απο­τί­σουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη. Μετα­ξύ αυτών και πολ­λοί ξένοι του­ρί­στες που με τα κινη­τά τους τηλέ­φω­να κατα­γρά­φουν εικό­νες από το σημείο.

Την στιγ­μή που η σορός έφτα­σε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρ­μο­νι­κής του δήμου, οι συγκε­ντρω­μέ­νοι πολί­τες ξέσπα­σαν σε χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και φώνα­ζαν «αθά­να­τος». Στον χώρο μπρο­στά από τον ναό είχαν παρα­τα­χθεί ‑φορώ­ντας παρα­δο­σια­κές στο­λές της Κρή­της- μέλη πολι­τι­στι­κών και παρα­δο­σια­κών συλ­λό­γων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοι­τη­τές τρα­γου­δού­σαν τρα­γού­δια του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη. Η είσο­δος στον ναό, παρά τον πολύ κόσμο, γίνε­ται με τάξη και με τήρη­ση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η σημε­ρι­νή ημέ­ρα είναι ημέ­ρα πέν­θους για τα Χανιά, καθώς νωρίς το μεση­μέ­ρι η γη της Κρή­της που τόσο αγά­πη­σε ο κορυ­φαί­ος συν­θέ­της θα τον δεχθεί για πάντα στην «αγκα­λιά» της.

«Περι­μέ­νω από νωρίς το πρωί, για να απο­χαι­ρε­τή­σω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδα­ξε πολ­λά με τη στά­ση ζωής του και τη μου­σι­κή του που έφτα­σε σε όλα τα μήκη και πλά­τη του κόσμου», δήλω­σε στο ΑΠΕ ‑ΜΠΕ ο κ. Γιώρ­γος που κατά­γε­ται, όπως και ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης, από τον Γαλατά.

«Ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης απο­τε­λεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευ­σης, διδα­χθή­κα­με από αυτόν, τον Ουρα­νό ‑Μίκη, όπως τον είχε χαρα­κτη­ρί­σει ο αεί­μνη­στος ιεράρ­χης μας Ειρη­ναί­ος Γαλα­νά­κης», μας είπε ο κ. Χάρης.

Η σορός, με βάση το πρό­γραμ­μα που έχει ανα­κοι­νω­θεί, θα ανα­χω­ρή­σει από τον μητρο­πο­λι­τι­κό ναό στις 12 το μεση­μέ­ρι, με πομπή αυτο­κι­νή­των, και με κατεύ­θυν­ση τον Ιερό Ναό του Αγί­ου Νικο­λά­ου στον Γαλα­τά, όπου θα ψαλεί η εξό­διος ακολουθία.

KRITI MIKIS 10 KRITI MIKIS 11 KRITI MIKIS 12 KRITI MIKIS 13 KRITI MIKIS 14 KRITI MIKIS 15 KRITI MIKIS 16

 

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο