Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χαροπαλεύει ο 16χρονος που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό

Από μια κλω­στή κρέ­με­ται η ζωή του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φρα­γκού­λη, που χαρο­πα­λεύ­ει σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση στη ΜΕΘ του Ιππο­κρά­τειου νοσο­κο­μεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, μετά τον πυρο­βο­λι­σμό που δέχθη­κε στο κεφά­λι, στη διάρ­κεια κατα­δί­ω­ξης τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της Δευ­τέ­ρας, επει­δή δεν πλή­ρω­σε τα 20 ευρώ για το πετρέ­λαιο που έβα­λε στο φορ­τη­γά­κι που οδηγούσε.

Μετά από πολύ­ω­ρο χει­ρουρ­γείο αφαι­ρέ­θη­κε η σφαί­ρα, ωστό­σο, η ζωή του κρέ­με­ται από μια κλω­στή. Σύμ­φω­να με την διευ­θύ­ντρια της κλι­νι­κής, όπου νοση­λεύ­ε­ται έχουν τρω­θεί σημα­ντι­κά σημεία του εγκε­φά­λου του παι­διού που σχε­τί­ζο­νται με τη λει­τουρ­γία ζωτι­κών οργάνων.

Την ίδια ώρα σε δια­θε­σι­μό­τη­τα τέθη­κε ο αστυ­νο­μι­κός ο οποί­ος πυρο­βό­λη­σε εν ψυχρώ στο πίσω μέρος του κεφα­λιού τον 16χρονο Ρομά. Παράλ­λη­λα, κυβέρ­νη­ση και Αστυ­νο­μία επι­χει­ρούν να ξεμπερ­δέ­ψουν με τις ευθύ­νες τους δια­τάσ­σο­ντας (ως συνή­θως) Ένορ­κη Διοι­κη­τι­κή Εξέταση…

Ο νεα­ρός Ρομά έφυ­γε χωρίς να πλη­ρώ­σει από το βεν­ζι­νά­δι­κο. Ο υπάλ­λη­λος του πρα­τη­ρί­ου ενη­μέ­ρω­σε αστυ­νο­μι­κούς της Ομά­δας ΔΙΑΣ, οι οποί­οι βρί­σκο­νταν κοντά στο σημείο και άρχι­σαν να κατα­διώ­κουν τον 16χρονο. Η αστυ­νο­μία επι­χεί­ρη­σε να δικαιο­λο­γή­σει τον εν ψυχρώ πυρο­βο­λι­σμό, με τον ισχυ­ρι­σμό ότι επι­χεί­ρη­σε να εμβο­λί­σει μετω­πι­κά το προ­πο­ρευό­με­νο δίκυ­κλο της Ομά­δας ΔΙΑΣ. Ο αστυ­νο­μι­κός που έκα­νε χρή­ση όπλου συνε­λή­φθη και θα οδη­γη­θεί στον εισαγ­γε­λέα. Η εισαγ­γε­λία της Θεσ­σα­λο­νί­κης άσκη­σε επί­σης δίω­ξη κατά του 16χρονου, για από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας κατά συρ­ροή από πρόθεση.

Τους ισχυ­ρι­σμούς της αστυ­νο­μί­ας αμφι­σβη­τεί ο δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του 16χρονου ο οποί­ος κάνει λόγο για εν ψυχρώ δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση. Σύμ­φω­να με τον Θεό­φι­λο Αλε­ξό­που­λο πρό­κει­ται για μια ευθεία βολή που προ­ήλ­θε από το πίσω μέρος του οχή­μα­τος. Χαρα­κτή­ρι­σε ως τελεί­ως ανυ­πό­στα­τες τις πλη­ρο­φο­ρί­ες για το ότι ο νεα­ρός είχε επι­χει­ρή­σει να εμβο­λί­σει με το αυτο­κί­νη­το τους αστυ­νο­μι­κούς, επι­ση­μαί­νο­ντας πώς τα σημά­δια στο όχη­μα δεί­χνουν πώς πυρο­βο­λή­θη­κε από πίσω με τη βολί­δα να δια­περ­νά το πίσω παρ­μπρίζ του αυτο­κι­νή­του και να κατα­λή­γει στο κεφά­λι του 16χρονου. Και σχο­λί­α­σε ότι ανα­κοι­νώ­σεις σαν αυτή που εξέ­δω­σε η ΕΛ.ΑΣ. «έρχο­νται και οπλί­ζουν τα χέρια αστυνομικών».

Έξω από το Ιππο­κρά­τειο νοσο­κο­μείο δημιουρ­γή­θη­κε έντα­ση, μετα­ξύ συγ­γε­νών και φύλων του 16χρονου και αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων που επι­τέ­θη­καν ενα­ντί­ον τους κάνο­ντας χρή­ση χημι­κών. Η οργή των Ρομά ξεχει­λί­ζει, για το νέο περι­στα­τι­κό εν ψυχρώ πυρο­βο­λι­σμού ενός νέου ανθρώ­που. Επί­σης, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν συγκε­ντρώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο κέντρο της πόλης.

Στο πλευρό των συγγενών το ΚΚΕ και η ΚΝΕ

Επί­σης, το από­γευ­μα, στην είσο­δο του «Ιππο­κρά­τειου» Γενι­κού Νοσο­κο­μεί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου συνα­ντή­θη­κε με τον Πανα­γιώ­τη Σαμπά­νη, αντι­πρό­ε­δρο της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ» και τον δικη­γό­ρο της οικο­γέ­νειας του 16χρονου. Σε δήλω­σή του, βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, τόνι­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευ­ρό των ανθρώ­πων που έχουν δεχθεί το πλήγ­μα. Όπως είπε «ένας 16χρονος άοπλος δέχθη­κε ευθεία βολή στο πίσω μέρος του κεφα­λιού του, ενώ ήταν γνω­στή η παρά­βα­σή, το ύψος της οικο­νο­μι­κής βλά­βης και η ηλι­κία του».

Και ξεκα­θά­ρι­σε ότι «το ΚΚΕ δεν θα ανε­χθεί καμία συγκά­λυ­ψη και καμία ανο­χή απέ­να­ντι σε τέτοιου είδους κρα­τι­κή βία και κατα­στο­λή, η οποία βασί­ζε­ται σε διά­κρι­ση απέ­να­ντι σε μερί­δα ανθρώ­πων, είτε είναι Ρομά, είτε είναι εργά­τες, είτε είναι φτω­χοί». Όπως είπε, «η κρα­τι­κή κατα­στο­λή να μη σηκώ­σει ξανά χέρι απέ­να­ντι σε βιο­πα­λαι­στή, σε νεολαίο».

Από την πλευ­ρά του, ο Π. Σαμπά­νης σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων πως «Αύριο θα είμα­στε στους δρό­μους για να υπάρ­ξει δικαιο­σύ­νη για αυτό το αγό­ρι και για άλλα παιδιά».

«Καμία ανο­χή, καμία συγκά­λυ­ψη στο σύστη­μα της βίας», είπε ο Γιάν­νης Βασι­λειά­δης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, σε δήλω­σή του, «όπως και στη πολι­τι­κή η οποία κατα­δι­κά­ζει τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία του λαού και της νεο­λαί­ας στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, στην ακρί­βεια στους πολύ­μορ­φους απο­κλει­σμούς και ανι­σό­τη­τες. Είναι η ίδια πολι­τι­κή η οποία εντεί­νει την κρα­τι­κή κατα­στο­λή απέ­να­ντι στο λαό και τη νεο­λαία». Την ίδια ώρα, στο κέντρο της Θεσ­σα­λο­νί­κης μέλη της ΚΝΕ πραγ­μα­το­ποί­η­σαν εξορ­μή­σεις με την ανα­κοί­νω­ση του ΚΣ της ΚΝΕ.

Κινη­το­ποι­ή­σεις εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και φοι­τη­τι­κών συλλόγων

Τα εργα­τι­κά Σωμα­τεία της Θεσ­σα­λο­νί­κης καταγ­γέλ­λουν το απα­ρά­δε­κτο περι­στα­τι­κό και καλούν σε παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας αύριο Τρί­τη, στις 6.30 το πρωί έξω από το υπουρ­γείο Μακε­δο­νί­ας Θράκης.

Στην παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας καλούν τα Σωμα­τεία: Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων «Μαλα­μα­τί­να», Οικο­δό­μων Θεσ­σα­λο­νί­κης, Μετάλ­λου Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Κ. Μακε­δο­νί­ας, Εργα­ζο­μέ­νων στα Τρό­φι­μα Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, εργα­ζο­μέ­νων στη Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία Β. Ελλά­δος, Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων Ν. Θεσ­σα­λο­νί­κης, Φαρ­μά­κου και Καλ­λυ­ντι­κού Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, εργα­ζο­μέ­νων στον Τύπο — Χαρ­τί Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Εργα­το­ϋ­παλ­λή­λων Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Πλη­ρο­φο­ρι­κής Ν. Θεσ­σα­λο­νί­κης, Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Ν. Θεσ­σα­λο­νί­κης, εργα­ζο­μέ­νων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης.

Σε παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο Ιππο­κρά­τειο, θα προ­χω­ρή­σουν αύριο, στις 11 π.μ. Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι της Θεσσαλονίκη.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο