Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν χτες σε όλη τη Χιλή, μετά το κάλε­σμα εκα­το­ντά­δων κοι­νω­νι­κών οργα­νώ­σε­ων για να συνε­χι­στεί η πίε­ση επί της κυβέρ­νη­σης του αντι­δρα­στι­κού προ­έ­δρου Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα και να επα­να­λη­φθεί το αίτη­μα για άμε­σες και βαθιές κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κές μεταρρυθμίσεις.

Χιλιά­δες πολί­τες πραγ­μα­το­ποί­η­σαν πορεία στο κέντρο του Σαντιά­γο, κρα­τώ­ντας σημαί­ες της Χιλής και πανό με συνθήματα.

Οι δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν στην εμβλη­μα­τι­κή Plaza Italia, στο κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας, για να κατευ­θυν­θούν στην έδρα της Ενω­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας εργα­τι­κών ενώ­σε­ων (CUT) του πιο ισχυ­ρού συν­δι­κά­του στη χώρα, περ­νώ­ντας μπρο­στά από το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο Λα Μονέ­δα, την έδρα της κυβέρνησης.

Την έκκλη­ση σε “γενι­κή απερ­γία” στις δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες είχαν κάνει την προη­γου­μέ­νη εκα­τό κοι­νω­νι­κές οργα­νώ­σεις που έχουν ενω­θεί σε μια “κοι­νω­νι­κή Πλατ­φόρ­μα”, όπως η CUT και πολ­λά συν­δι­κά­τα από τους τομείς της παι­δεί­ας, της υγεί­ας, των λιμε­νι­κών και των τελω­νεια­κών υπηρεσιών.

Πολ­λά σχο­λεία ήταν κλει­στά και τα μαθή­μα­τα στα πανε­πι­στή­μια δεν έχουν ξαναρ­χί­σει από τις 18 Οκτω­βρί­ου που ξέσπα­σε η κοι­νω­νι­κή κρί­ση, μετά την ανα­κοί­νω­ση της αύξη­σης του εισι­τη­ρί­ου στο μετρό της πρωτεύουσας.

Ωστό­σο, τα δημό­σια μέσα μετα­φο­ράς λει­τούρ­γη­σαν σχε­δόν κανο­νι­κά και δεν παρα­τη­ρή­θη­καν προ­βλή­μα­τα στη λει­τουρ­γία του διε­θνούς αερο­δρο­μί­ου του Σαντιάγο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο