Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ Μπόριτς επικράτησε στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο υπο­ψή­φιος του εκλο­γι­κού συνα­σπι­σμού σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών και άλλων δυνά­με­ων «Apruebo Dignidad» (Εγκρίνω/Ψηφίζω Αξιο­πρέ­πεια), τον οποίο στη­ρί­ζει και το ΚΚ Χιλής, Γκα­μπριέλ Μπό­ριτς, νίκη­σε την Κυρια­κή στον δεύ­τε­ρο γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στη Χιλή.

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα, ο Μπό­ριτς συγκέ­ντρω­σε σχε­δόν το 56% των ψήφων, ένα­ντι κάπου 44% του υπο­ψή­φιου της συμ­μα­χί­ας νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρων κομ­μά­των «Vamos por Chile» (Πάμε για τη Χιλή), Χοσέ Αντό­νιο Καστ, που αυτο­προ­βλή­θη­κε ως πολι­τι­κός κλη­ρο­νό­μος της δικτα­το­ρί­ας του Αου­γκού­στο Πινοτσέτ.

Η συμ­με­το­χή πλη­σί­α­σε το 55%. Πρό­κει­ται για ιστο­ρι­κό υψη­λό αφό­του η ψήφος έπα­ψε να είναι υπο­χρε­ω­τι­κή, το 2012. Στον πρώ­το γύρο ήταν 47%. Σε αυτόν, ο Χοσέ Αντό­νιο Καστ είχε ανα­δει­χθεί στην πρώ­τη θέση με 27,9% ένα­ντι 25,8% του Γκ. Μπόριτς.

Ο νέος πρό­ε­δρος πρό­βα­λε ένα πρό­γραμ­μα «εκδη­μο­κρα­τι­σμού», δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι ως σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πιστεύ­ει στη «συνερ­γα­σία του δημό­σιου με τον ιδιω­τι­κό τομέα χωρίς κανέ­νας να έχει ηγεμονία».

Σε δηλώ­σεις του μετά την επι­κρά­τη­σή του, ο Μπό­ριτς υπο­σχέ­θη­κε «περισ­σό­τε­ρα κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα», υπο­σχό­με­νος ταυ­τό­χρο­να πως η κυβέρ­νη­ση που θα σχη­μα­τί­σει θα είναι «δημο­σιο­νο­μι­κά υπεύ­θυ­νη». Θα ανα­λά­βει την δια­κυ­βέρ­νη­ση την 11η Μαρτίου.

902.gr

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο