Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Πέθανε η Λουσία Ιριάρτ, χήρα του φασίστα δικτάτορα Πινοσέτ

Σε ηλι­κία 98 ετών πέθα­νε χθες το από­γευ­μα η Λου­σία Ιριάρτ, χήρα του αιμο­στα­γούς φασί­στα δικτά­το­ρα της Χιλής Αου­γού­στο Πινοσέτ.

Όταν μετα­δό­θη­κε η είδη­ση του θανά­του της Ιριάρτ από μέσα ενη­μέ­ρω­σης, αυτο­κι­νη­τι­στές άρχι­σαν να ηχούν τις κόρ­νες, εν είδει πανη­γυ­ρι­σμού. Εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν στην πλα­τεία Ιτα­λί­ας, στο κέντρο του Σαντιάγο.

Διό­λου τυχαία η Λου­σία Ιριάρτ Ροδρί­γκες κου­βα­λού­σε στις πλά­τες της επί δεκα­ε­τί­ες ολό­κλη­ρες την φρι­χτή κλη­ρο­νο­μιά του δικτά­το­ρα συζύ­γου της. Του στρα­τη­γού Πινο­σέτ που άσκη­σε με σιδη­ρά πυγ­μή την εξου­σία στη Χιλή από την 11η Σεπτεμ­βρί­ου 1973 ως την 11η Μαρ­τί­ου 1990, αφή­νο­ντας πίσω του, κατά τον επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό των θυμά­των, πάνω από 3.200 νεκρούς και «εξα­φα­νι­σμέ­νους».

Η Ιριάρτ Ροδρί­γκες θεω­ρού­νταν πανί­σχυ­ρη «σιδη­ρά κυρία» του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος, ενώ ακό­μη και μετά την πτώ­ση της χού­ντας του συζύ­γου της κατά­φε­ρε να ζήσει ατι­μώ­ρη­τη, παρά τον βαρύ­τα­το πόνο που το καθε­στώς Πινο­σέτ προ­κά­λε­σε στη χώρα. 

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο