Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Παρά τις εξαγγελίες για κοινωνικά μέτρα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους

Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για τις ανι­σό­τη­τες σε πολ­λές πόλεις της Χιλής χθες Τετάρ­τη, παρά την εξαγ­γε­λία πακέ­του κοι­νω­νι­κών μέτρων από τον αντι­δρα­στι­κό πρό­ε­δρο Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα, καθώς η κρί­ση που συγκλο­νί­ζει από τη 18η Οκτω­βρί­ου τη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής κι έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 18 ανθρώ­πους, ανά­με­σά τους ένα μικρό παι­δί που χτυ­πή­θη­κε από αυτο­κί­νη­το στην Κον­σε­ψιόν ‑κατά τον πιο πρό­σφα­το επί­ση­μο απο­λο­γι­σμό — δεν μοιά­ζει να αποκλιμακώνεται.

chile11Πορεί­ες έγι­ναν σε πολ­λές πόλεις. Εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα κάλε­σαν σε 48ωρη απερ­γία για να πιέ­σουν την κυβέρ­νη­ση του Πινιέ­ρα να δώσει εντο­λή να απο­συρ­θεί ο στρα­τός από τους δρό­μους και να αρχί­σει διά­λο­γο με κοι­νω­νι­κές οργα­νώ­σεις για την εφαρ­μο­γή μεταρρυθμίσεων.

Ο πρό­ε­δρος της χώρας, κάνο­ντας μια θεα­μα­τι­κή ανα­στρο­φή από τις θέσεις που εξέ­φρα­ζε τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες, ανα­κοί­νω­σε την Τρί­τη ότι θα αυξη­θεί η κατώ­τε­ρη σύντα­ξη και ο κατώ­τε­ρος μισθός, θα μειω­θούν οι τιμές των φαρ­μά­κων και θα αυξη­θούν οι φορο­λο­γι­κοί συντε­λε­στές για τους πολί­τες με τα πιο υψη­λά εισοδήματα.

Η σπί­θα που έβα­λε φωτιά στο μπα­ρού­τι στη Χιλή ήταν η αύξη­ση της τιμής του εισι­τη­ρί­ου του μετρό στο Σαντιά­γο. Ο πρό­ε­δρος Πινιέ­ρα την ακύ­ρω­σε, αλλά ήδη οι ταρα­χές είχαν γενι­κευ­θεί. Ο προ­κα­θή­με­νος της ρωμαιο­κα­θο­λι­κής εκκλη­σί­ας Φρα­γκί­σκος παρε­νέ­βη απευ­θύ­νο­ντας έκκλη­ση να απο­κα­τα­στα­θεί η κοι­νω­νι­κή ειρή­νη στη Χιλή και να αρχί­σει διά­λο­γος «για να βρε­θούν λύσεις στην κρί­ση και να αντι­με­τω­πι­στούν οι δυσκο­λί­ες που τη δημιούργησαν».

Η Χιλή βιώ­νει τη σοβα­ρό­τε­ρη κοι­νω­νι­κή ανα­τα­ρα­χή της τελευ­ταί­ας τρια­κο­ντα­ε­τί­ας, μια έκρη­ξη της λαϊ­κής οργής για τις διευ­ρυ­νό­με­νες ανι­σό­τη­τες στη χώρα, παρά τις χει­ρο­νο­μί­ες του προ­έ­δρου Πινιέ­ρα, τις οποί­ες πολ­λοί δια­δη­λω­τές χθες χαρα­κτή­ρι­ζαν με όρους όπως «φάρ­σα».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο