Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε τον μητροπολιτικό δήμο του Σαντιάγκο

Με συμ­με­το­χή γύρω στο 43,35% πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν το Σάβ­βα­το και την Κυρια­κή στη Χιλή οι περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές εκλο­γές. Μαζί έγι­ναν και οι εκλο­γές για αντι­προ­σώ­πους για τη Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση που θα αντι­κα­τα­στή­σει το ισχύ­ον Σύνταγ­μα, που κατά βάση είναι αυτό της δικτα­το­ρί­ας του Πινο­σέτ, το οποίο δια­τή­ρη­σαν δια­δο­χι­κά νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες και σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές κυβερνήσεις.

Θυμί­ζου­με ότι στις 25/10/2020 είχε γίνει το δημο­ψή­φι­σμα μετά από μεγά­λες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, που είχε εγκρί­νει την αλλα­γή Συντάγ­μα­τος με 78,2% και του τρό­που εκλο­γής των αντι­προ­σώ­πων με 78,9% απευ­θεί­ας από το λαό.

Στις διή­με­ρες εκλο­γές αυτό που κατα­γρά­φη­κε ήταν μια ξεκά­θα­ρη ήττα της αντι­δρα­στι­κής κυβέρ­νη­σης του Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα σε όλα τα επίπεδα.

Συνο­λι­κά από τους 155 αντι­προ­σώ­πους για τη Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση, το κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα πήρε μόνο 37 έδρες, η συμ­μα­χία όπου συμ­με­τέ­χει το ΚΚ Χιλής 28 έδρες, η συμ­μα­χία όπου συμ­με­τέ­χει το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα 25 έδρες, διά­φο­ροι «ανε­ξάρ­τη­τοι» 65 έδρες (εκ των οποί­ων οι 17 έδρες συμπλη­ρώ­νο­νται από εκπρο­σώ­πους φυλών ιθα­γε­νών). Αυτό σημαί­νει ότι η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των εδρών είναι σε δυνά­μεις εκτός της κυβέρ­νη­σης. Οι αντι­πρό­σω­ποι έχουν περι­θώ­ριο 9 μηνών για να παρου­σιά­σουν το νέο Σύνταγ­μα (την άνοι­ξη του 2022).

Απώ­λειες είχε η κυβέρ­νη­ση και στις Περι­φέ­ρειες. Σε σύνο­λο 16 οι 13 θα κρι­θούν σε δεύ­τε­ρο γύρο.

Στον μητρο­πο­λι­τι­κό δήμο της πρω­τεύ­ου­σας Σαντιά­γκο επι­κρά­τη­σε η υπο­ψή­φια του ΚΚ Χιλής, κάτι που συμ­βαί­νει για πρώ­τη φορά. Πρό­κει­ται για την 30χρονη δημο­τι­κή σύμ­βου­λο Ιρά­τσι Χάσλερ που πήρε 38,85% ένα­ντι 35,26% του νυν δημάρ­χου με το κυβερ­νών κόμ­μα, Φελί­πε Αλε­σά­ντρι. Επί­σης επα­νε­κλέ­γε­ται και ο δήμαρ­χος του Ρικο­λέ­τα, προ­α­στί­ου του Σαντιά­γκο, Ντα­νιέλ Χάδουε, με 64%, που είναι ο υπο­ψή­φιος που έχει επι­λέ­ξει το ΚΚ Χιλής για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2022.

Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο