Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ εκφράζει την υποστήριξή της στις διαδηλώσεις

[ένα πρώ­το σχό­λιο] Εδώ ισχύ­ει η λαϊ­κή μας παροι­μία «χέστη­κε η φοράδα…»

«Είναι υπέ­ρο­χο θέα­μα. Οι σκέ­ψεις μου είναι με τους ανθρώ­πους της Χιλής», έγρα­ψε η Γκρέ­τα Τούν­μπεργκ στο twitter την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή μετά την τερά­στια δια­δή­λω­ση, όπου συμ­με­τεί­χαν πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο ανθρώ­πους στο Σαντιά­γο. «Είναι φρι­κτά τα γεγο­νό­τα που παρα­κο­λου­θού­με τις τελευ­ταί­ες μέρες», πρό­σθε­σε, ανα­φε­ρό­με­νη στη βίαιη κατα­στο­λή που εξα­πέ­λυ­σε η κυβέρ­νη­ση Piñera.

Για τα νέα της μετα­κί­νη­σης της COP25 από το Σαντιά­γο στη Μαδρί­τη, σχο­λί­α­σε: «Λυπά­μαι πολύ που δεν μπο­ρώ να επι­σκε­φτώ την Κεντρι­κή και Νότια Αμερική.
Δεν 
έβλε­πα την ώρα, αλλά φυσι­κά το σημα­ντι­κό δεν είμαι εγώ, οι εμπει­ρί­ες μου και τα ταξί­δια που θα ήθε­λα να κάνω.
Βρισκό­μα­στε σε κλι­μα­το­λο­γι­κή και οικο­λο­γι­κή κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης. Στέλ­νω την υπο­στή­ρι­ξή μου στον λαό της Χιλής.»

Στη συνέ­χεια έκα­νε έκκληση:
«Καθώς η COP25 θα λάβει χώρα στη Μαδρί­τη, χρειά­ζο­μαι τη βοή­θειά σας. Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η περιο­δεία έγι­νε μάλ­λον από τη λάθος πλευ­ρά του Ατλα­ντι­κού, οπό­τε τώρα πρέ­πει να βρω έναν τρό­πο να δια­σχί­σω τον ωκε­α­νό το Νοέμ­βριο. Αν κάποιος μπο­ρεί να με βοη­θή­σει με τη μετα­φο­ρά, θα είμαι πολύ ευγνώμων.»

Όπως ήταν φυσι­κό τα μεγά­λης εμβέ­λειας ΜΜΕ WASHINGTONPOST, theGUARDIAN, VOX.com abc.net.au › news › GLOBALNEWS.ca › news › … κλπ.  ανα­πα­ρή­γα­γαν το παρα­πά­νω  (όπως και τα ΜΚΔ), σχε­δόν σαν «κοσμοϊ­στο­ρι­κό» γεγο­νός παράλ­λη­λα με τις πιο απί­θα­νες «ειδή­σεις» ‑μέχρι και για «Δια­μαρ­τυ­ρί­ες ενα­ντί­ον του κόστους των ταξι­διών με το τρέ­νο (που) συγκε­ντρώ­νουν δυνα­μι­κή (!!) καθώς ο θυμός στρέ­φε­ται κατά του δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χου προ­έ­δρου της Χιλής, Σεμπά­στιαν Πίνε­ρα ‑ενώ «οι συνε­χι­ζό­με­νες δια­δη­λώ­σεις της Χιλής σημαί­νουν πως οι του­ρί­στες ακυ­ρώ­νουν ταξί­δια … (sic!) και με περι­σπού­δα­στες -«σε δια­τε­ταγ­μέ­νη» ανα­λύ­σεις με τίτλο «τι συμ­βαί­νει στη Χιλή;»

Οι New York Times (blog) ενη­με­ρώ­νει ότι «η Χιλή κιν­δυ­νεύ­ει να επα­να­λά­βει το παρελ­θόν της», το περιο­δι­κό Jacobin πως «Νέοι άνθρω­ποι γεν­νιού­νται στη Χιλή» με «ένα νέο λαϊ­κό κίνη­μα, που ανα­δύ­ε­ται από τα ερεί­πια ενός σπα­σμέ­νου συστή­μα­τος», η «The Guardian» (τίτλος) “Οι δια­δη­λω­τές της Χιλής: «Είμα­στε υπο­ταγ­μέ­νοι από τους πλού­σιους. Είναι ώρα να το τελειώ­νου­με …», (!!) το Reuters ανα­κά­λυ­ψε «ρωσι­κή ανά­μει­ξη» και προ­βά­λει ότι «οι ΗΠΑ προει­δο­ποιούν», ενώ -NPR, συνε­χί­ζει να καλεί­ται ο λαός σε ειρή­νευ­ση μέσω του «El Derecho De Vivir En Paz» του Víctor Jara, που- μάλι­στα «δίνει φωνή στους δια­δη­λω­τές στη Χιλή» η Washington Post / Sebastian Boyd | Bloomberg ανα­ρω­τιέ­ται εξη­γώ­ντας «πώς έφτα­σε η Χιλή από ένα οικο­νο­μι­κό αστέ­ρι πρώ­του μεγέ­θους σε ένα εξα­γριω­μέ­νο χάος» κλπ.

Chile

Ταυ­τό­χρο­να ‑εφαρ­μό­ζο­ντας πιστά το «μια εικό­να χίλιες λέξεις» οι περισ­σό­τε­ρες ειδή­σεις πέρα από όλα τα άλλα και τα υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα προ­σα­να­το­λι­σμού του κινή­μα­τος στη Χιλή, προ­βάλ­λουν το μεμο­νω­μέ­νο ενά­ντια στο συλλογικό.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο