Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΧΙΛΗ: Μαζικές διαδηλώσεις — γενική απεργία και σήμερα

Με μαζι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις στην πρω­τεύ­ου­σα Σαντιά­γο και άλλες πόλεις συμ­με­τεί­χαν οι εργα­ζό­με­νοι δια­φό­ρων κλά­δων και οι φοι­τη­τές στη γενι­κή απερ­γία που είχε προ­κη­ρυ­χθεί από την Ενω­τι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών Χιλής και την «Κοι­νω­νι­κή Ενό­τη­τα» μια συσπεί­ρω­ση από πάνω από 70 συν­δι­κα­λι­στι­κές και κοι­νω­νι­κές οργανώσεις.

Χιλιά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν στην πλα­τεία Ιτα­λί­ας, στο κέντρο του Σαντιά­γο, όπου βρί­σκε­ται η «Λα Μονέ­δα», το Προ­ε­δρι­κό Μέγα­ρο που έγι­νε γνω­στό από τις εικό­νες που κατέ­γρα­ψε ο φακός κατά το πρα­ξι­κό­πη­μα του Αου­γκού­στο Πινο­σέτ κατά του προ­έ­δρου της Χιλής, Σαλ­βα­δόρ Αλιέ­ντε.

Η αύξη­ση της τιμής του εισι­τη­ρί­ου του μετρό πυρο­δό­τη­σε τη χωρίς προη­γού­με­νο εδώ και δεκα­ε­τί­ες λαϊ­κή αντί­δρα­ση, που ξεκί­νη­σε από τους φοι­τη­τές και εξα­πλώ­θη­κε σε όλο τον λαό. Παρά την ακύ­ρω­ση του μέτρου οι κινη­το­ποι­ή­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας γιγα­ντώ­θη­καν με τους δια­δη­λω­τές να απαι­τούν ουσια­στι­κές αλλα­γές στα εργα­σια­κά, ασφα­λι­στι­κά και κοι­νω­νι­κά τους δικαιώ­μα­τα και απορ­ρί­πτουν το μακι­γιάζ που επι­χει­ρεί η αντι­δρα­στι­κή κυβέρ­νη­ση του Σεμπά­στιαν Πινιέ­ρα, με τον τελευ­ταίο ανα­σχη­μα­τι­σμό και τις γενι­κό­λο­γες εξαγ­γε­λί­ες. Επι­ση­μαί­νουν επί­σης ότι χρειά­ζο­νται ουσια­στι­κές συνταγ­μα­τι­κές αλλα­γές για­τί 30 χρό­νια μετά την πτώ­ση της δικτα­το­ρί­ας του Πινο­σέτ δεν έχουν γίνει ουσια­στι­κές αλλα­γές σε μια σει­ρά τομείς, το εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα, το σύστη­μα Υγεί­ας και Περί­θαλ­ψης, την αγρο­τι­κή οικο­νο­μία, τα δικαιώ­μα­τα των αυτο­χθό­νων πληθυσμών.

Απαι­τούν επί­σης να στα­μα­τή­σει η αστυ­νο­μι­κή κατα­στο­λή που συνε­χί­ζο­νται και να τιμω­ρη­θούν οι υπαί­τιοι για τη δολο­φο­νία 20 δια­δη­λω­τών, να αφε­θούν ελεύ­θε­ροι οι χιλιά­δες κρα­τού­με­νοι στη διάρ­κεια των 12 ημε­ρών που έχουν ξεσπά­σει οι διαδηλώσεις.

Σε μια κίνη­ση που απέ­δω­σε ως απο­τέ­λε­σμα της «πολι­τι­κής και κοι­νω­νι­κής κρί­σης που διέρ­χε­ται η χώρα» ο πρό­ε­δρος Πινιέ­ρα ανα­κοί­νω­σε χθες την ανα­στο­λή δύο διορ­γα­νώ­σε­ων που είχε ανα­λά­βει η χώρα του, τη Σύνο­δο του Φόρουμ Οικο­νο­μι­κής Συνερ­γα­σί­ας Ασί­ας — Ειρη­νι­κού (APEC) και τη Διά­σκε­ψη του ΟΗΕ για την Κλι­μα­τι­κή Αλλα­γή που είχαν προ­γραμ­μα­τι­στεί μέσα στο 2019.


Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»


Ατέχνως click

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο