Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες ασφαλισμένοι χάνουν την περίθαλψή τους το 2019 βάσει βάρβαρης ρύθμισης της κυβέρνησης

Χιλιά­δες ασφα­λι­σμέ­νοι χάνουν την περί­θαλ­ψή τους το 2019 αφού αντί για 50 ένση­μα για την έκδο­ση βιβλια­ρί­ου πλέ­ον απαι­τού­νται 75 ένση­μα βάσει της βάρ­βα­ρης ρύθ­μι­σης  (άρθρο 23 ν. 4529/2018) που ψήφι­σε πρό­σφα­τα η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Η κυβέρ­νη­ση που υπε­ρη­φα­νεύ­ε­ται ότι καλύ­πτει τους ανα­σφά­λι­στους (πετώ­ντας το μπα­λά­κι σε νοσο­κο­μεία και ΕΟΠΥ) δημιουρ­γεί νέους ανα­σφά­λι­στους!!! Να σε κάψω Γιάν­νη, να σε αλεί­ψω λάδι…

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρου­σιά­ζει ως κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή την υγειο­νο­μι­κή κάλυ­ψη των ανα­σφά­λι­στων, τη στιγ­μή που όχι μόνο δημιουρ­γεί καθη­με­ρι­νά νέους ανα­σφά­λι­στους, αλλά πετσο­κό­βει τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς των νοσο­κο­μεί­ων και του ΕΟΠΥ και προ­βλέ­πει ψίχου­λα (της τάξης του ενός εμβο­λί­ου του χρό­νο για κάθε ανα­σφά­λι­στο) για την κάλυ­ψη τους. Και αυτό στο πλαί­σιο της ασφυ­κτι­κής και επι­κίν­δυ­νης κατά­στα­σης που έχει δια­μορ­φω­θεί για τους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα στο χώρο της Υγείας:

  • Οι δαπά­νες για τα δημό­σια νοσο­κο­μεία μειώ­νο­νται το 2019 κατά 65 εκατ. ευρώ, που προ­στί­θε­νται στις μειώ­σεις κατά 363 εκατ. ευρώ το 2018.
  • Η κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του ΕΟΠΥΥ παρα­μέ­νει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προ­ο­ρί­ζο­νται για την «κάλυ­ψη» των ανα­σφά­λι­στων και δεν επαρ­κούν ούτε για τα φάρ­μα­κά τους!
  • Αυξή­θη­καν οι εισφο­ρές των ασφαλισμένων

«Απο­δεί­ξα­με ότι ο απο­κλει­σμός των ανα­σφά­λι­στων και οι ανι­σό­τη­τες στην Υγεία δεν είναι απο­δε­κτές (…) Σήμε­ρα οι ανα­σφά­λι­στοι στην Ελλά­δα, που εξα­κο­λου­θούν να είναι πάνω από 2 εκα­τομ­μύ­ρια, μπο­ρούν πλέ­ον με τη χρή­ση του ΑΜΚΑ τους να συντα­γο­γρα­φού­νται για τα φάρ­μα­κά τους, να πραγ­μα­το­ποιούν εργα­στη­ρια­κές εξε­τά­σεις στις δημό­σιες δομές, να νοση­λεύ­ο­νται ή να χει­ρουρ­γού­νται στα νοσο­κο­μεία δωρε­άν και χωρίς δια­κρί­σεις, να δέχο­νται εξει­δι­κευ­μέ­νη και ακρι­βή φρο­ντί­δα χωρίς καμιά χρέ­ω­ση», υπο­στή­ρι­ξε ο Ανδ. Ξαν­θός. Ποια είναι η αλή­θεια; Η δαπά­νη για την περί­θαλ­ψη των ανα­σφά­λι­στων έχει μετα­τε­θεί στους υπό­λοι­πους εργα­ζό­με­νους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Οι δωρε­άν παρο­χές ισχύ­ουν μόνο για ένα μικρό μέρος των ανα­σφά­λι­στων , με ατο­μι­κό εισό­δη­μα έως 2.400 ευρώ το χρό­νο. Οι υπό­λοι­ποι πλη­ρώ­νουν κανο­νι­κά συμ­με­το­χή στις δαπά­νες ή και εξο­λο­κλή­ρου, όπως και οι ασφα­λι­σμέ­νοι. Η κάλυ­ψη εξάλ­λου αφο­ρά μόνο το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας, που σημαί­νει ότι υπο­χρε­ώ­νο­νται σε μόνι­μη ομη­ρία από τις τερά­στιες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό και εξο­πλι­σμό, ακό­μα και για μια απλή εξέ­τα­ση, αφού τα ραντε­βού είναι μακρο­χρό­νια, με κίν­δυ­νο για την υγεία τους.

Αυτά όσον αφο­ρά το κάλ­πι­κο αφή­γη­μα της κυβέρ­νη­σης που έχει απο­δει­χτεί μέγας αλχη­μι­στής στην προ­σπά­θειά της να κρύ­ψει τη βάρ­βα­ρη ταξι­κή φύση των πολι­τι­κών της επιλογών.

Τη νέα ρύθ­μι­ση έκα­νε γνω­στή ο εργα­το­λό­γος Αλέ­ξης Μητρό­που­λος. Παρα­θέ­του­με αυτού­σια τη σχε­τι­κή επι­στο­λή του η οποία συνο­δεύ­ε­ται και με παρά­θε­ση της σχε­τι­κής εγκυ­κλί­ου του ΕΦΚΑ:

ΑΛΕΞΗΣ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.
Αθή­να 3/1/2019

Χιλιάδες ασφαλισμένοι χάνουν την περίθαλψή τους το 2019!
Απαιτούνται 75 ένσημα (ημέρες ασφάλισης)
αντί για 50 για την έκδοση βιβλιαρίου!

Να καταρ­γη­θεί η βάρ­βα­ρη ρύθ­μι­ση (άρθρο 23 ν. 4529/2018) που ψήφι­σε πρό­σφα­τα η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Χιλιά­δες ασφα­λι­σμέ­νοι που είχαν την ατυ­χία να χάσουν την εργα­σία τους ή δεν βρή­καν εργα­σία για του­λά­χι­στον τρεις (3) μήνες το 2018, θα βρε­θούν χωρίς νοσο­κο­μεια­κή και φαρ­μα­κευ­τι­κή κάλυ­ψη, αφού δεν θα μπο­ρέ­σουν να απο­κτή­σουν ασφα­λι­στι­κή ικα­νό­τη­τα και παρο­χές υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης σε είδος, αν δεν έχουν εργα­στεί του­λά­χι­στον 75 ημέ­ρες το προη­γού­με­νο έτος 2018, ενώ για τους αμει­βό­με­νους με εργό­ση­μο απαι­τού­νται 150 ημέ­ρες ασφαλισης!

Αυτό θα συμ­βεί επει­δή με πρό­σφα­το νόμο που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (άρθρο 23 του ν. 4529/2018, ΦΕΚ Α 56), η βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την από­κτη­ση ασφα­λι­στι­κής ικα­νό­τη­τας για το 2019, για την έκδο­ση ή ανα­νέ­ω­ση δηλα­δή βιβλια­ρί­ου υγεί­ας, απαι­τού­νται 75 ημέ­ρες ασφά­λι­σης και όχι 50, όπως προ­βλε­πό­ταν για τα προη­γού­με­να χρόνια!

Άμε­ση συνέ­πεια αυτής της σκλη­ρής και αιφ­νί­διας ρύθ­μι­σης θα είναι από 1–3‑2019 (που αρχί­ζει να εφαρ­μό­ζε­ται η νέα ρύθ­μι­ση) πολ­λοί συμπα­τριώ­τες μας που είχαν την ατυ­χία να μην εξα­σφα­λί­σουν 75 ημέ­ρες ασφά­λι­σης το 2018, να βρε­θούν εκτός συστή­μα­τος περί­θαλ­ψης τόσο οι ίδιοι όσο και τα προ­στα­τευό­με­να μέλη τους.

Λεπτο­μέ­ρειες αυτής της σκλη­ρής νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέ­χει η υπ’αριθ. 20/2018 (αριθ.πρωτ. 553624/2018) εγκύ­κλιος του ΕΦΚΑ.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρ­νη­ση που ψήφι­σε αυτή την απα­ρά­δε­κτη και πρω­το­φα­νή σε σκλη­ρό­τη­τα ρύθ­μι­ση απο­κλεί­ο­ντας χιλιά­δες ασφα­λι­σμέ­νους από το δικαί­ω­μα στην υγεία και την περί­θαλ­ψη λόγω των μνη­μο­νια­κών συν­θη­κών στην αγο­ρά εργα­σί­ας, να την καταρ­γή­σει άμεσα.

Ιδού η ρύθ­μι­ση του ν. 4529/2018

« Άρθρο 23 
Χορή­γη­ση ασφα­λι­στι­κής ικα­νό­τη­τας για υγειο­νο­μι­κή περίθαλψη

1.α. Στον άμε­σα ασφα­λι­σμέ­νο και στα μέλη οικο­γε­νεί­ας του χορη­γεί­ται ασφα­λι­στι­κή ικα­νό­τη­τα και παρο­χές υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης σε είδος εφόσον:

αα) Ο μισθω­τός έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει του­λά­χι­στον εβδο­μή­ντα πέντε (75) ημέ­ρες εργα­σί­ας κατά το προη­γού­με­νο ημε­ρο­λο­για­κό έτος ή κατά το τελευ­ταίο δωδε­κά­μη­νο πριν από την ημε­ρο­μη­νία προ­σέ­λευ­σης ή επέ­λευ­σης του ασφα­λι­στι­κού κινδύνου, 

ββ) ο μη μισθω­τός έχει συμπλη­ρώ­σει του­λά­χι­στον τρεις (3) μήνες ασφά­λι­σης κατά το προη­γού­με­νο ημε­ρο­λο­για­κό έτος ή κατά το τελευ­ταίο δωδε­κά­μη­νο πριν από την ημε­ρο­μη­νία προ­σέ­λευ­σης ή επέ­λευ­σης του ασφα­λι­στι­κού κιν­δύ­νου και έχουν κατα­βλη­θεί οι απαι­τού­με­νες ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές σύμ­φω­να με το ν. 4387/2016 (Α΄ 85). 

Για τη συμπλή­ρω­ση των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων της υπο­πε­ρί­πτω­σης αα΄ λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη και οι ημέ­ρες επι­δό­τη­σης λόγω ασθέ­νειας ή ατυ­χή­μα­τος, οι ημέ­ρες επι­δό­τη­σης λόγω τακτι­κής ανερ­γί­ας, καθώς και οι ημέ­ρες επι­δό­τη­σης λόγω επί­σχε­σης εργασίας. 

β. Η ασφα­λι­στι­κή ικα­νό­τη­τα ανα­νε­ώ­νε­ται από την πρώ­τη Μαρ­τί­ου εκά­στου έτους έως την τελευ­ταία ημέ­ρα του Φεβρουα­ρί­ου του επό­με­νου ημε­ρο­λο­για­κού έτους με τις ίδιες ως άνω προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Ειδι­κά για τους μη μισθω­τούς, η ασφα­λι­στι­κή ικα­νό­τη­τα ανα­νε­ώ­νε­ται εφό­σον, πλέ­ον των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων της υπο­πε­ρί­πτω­σης ββ΄ της παρού­σας παρα­γρά­φου, έχουν κατα­βλη­θεί οι απαι­τη­τές εισφο­ρές, σύμ­φω­να με τα προ­βλε­πό­με­να στο ν. 4387/2016 έως και 31 Δεκεμ­βρί­ου του προη­γού­με­νου της ανα­νέ­ω­σης της ασφα­λι­στι­κής ικα­νό­τη­τας ημε­ρο­λο­για­κού έτους. Αν υπάρ­χει οφει­λή, η ασφα­λι­στι­κή ικα­νό­τη­τα ανα­νε­ώ­νε­ται ανά μήνα, εφό­σον η οφει­λή έχει εξο­φλη­θεί ή ρυθ­μι­στεί και τηρεί­ται η εξό­φλη­ση των δόσεων. 

γ. Για τους εργα­ζό­με­νους σε οικο­δο­μο­τε­χνι­κά έργα στις εβδο­μή­ντα πέντε (75) ημέ­ρες ασφά­λι­σης συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται η προ­σαύ­ξη­ση 20% και οι ημέ­ρες αδείας. 

δ. Για τους εργά­τες γης απα­σχο­λού­με­νους σε εργα­σί­ες καλυ­πτό­με­νες από την ασφά­λι­ση του πρώ­ην ΟΓΑ — αμει­βό­με­νους με εργό­ση­μο παρέ­χε­ται ασφα­λι­στι­κή κάλυ­ψη για υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη, εφό­σον έχουν συμπλη­ρώ­σει εκα­τόν πενή­ντα (150) ημέ­ρες ασφά­λι­σης το προη­γού­με­νο ημε­ρο­λο­για­κό έτος ή το τελευ­ταίο δωδε­κά­μη­νο πριν από την ημε­ρο­μη­νία προ­σέ­λευ­σης ή επέ­λευ­σης του ασφα­λι­στι­κού κινδύνου. 

ε. Οι μετα­κλη­τοί εργά­τες γης — πολί­τες τρί­των χωρών και οι μετα­κλη­τοί αλλο­δα­ποί αλιερ­γά­τες της παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 απο­κτούν ασφα­λι­στι­κή ικα­νό­τη­τα για υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη από την πρώ­τη ημέ­ρα εργα­σί­ας τους και αυτή διαρ­κεί για όσο χρο­νι­κό διά­στη­μα απα­σχο­λού­νται σύμ­φω­να με τη σύμ­βα­ση εργα­σί­ας τους. 

στ. Οι μαθη­τευό­με­νοι ή εκπαι­δευό­με­νοι ή καταρ­τι­ζό­με­νοι και οι απα­σχο­λού­με­νοι σε προ­γράμ­μα­τα του ΟΑΕΔ δικαιού­νται υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης σε είδος από την πρώ­τη ημέ­ρα έναρ­ξης των μαθη­μά­των, της εκπαί­δευ­σης ή της κατάρ­τι­σης ή του προγράμματος. ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο