Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες διακοπές ρεύματος, εκβιασμοί και ενεργειακή φτώχεια, η άλλη όψη της «απελευθέρωσης»

Ακό­μα βαθύ­τε­ρα βυθί­ζει χρό­νο με το χρό­νο το λαό στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια η πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» της Ενέρ­γειας που υλο­ποιούν με συνέ­πεια όλες δια­δο­χι­κά οι κυβερ­νή­σεις πατώ­ντας πάνω στις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ, για να ανοί­ξουν νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας στο κεφάλαιο.

ℹ️  Απο­κα­λυ­πτι­κά ως προς αυτό είναι τα επί­ση­μα στοι­χεία για τις εντο­λές απο­σύν­δε­σης παρο­χής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος από τον Δια­χει­ρι­στή Ελλη­νι­κού Δικτύ­ου Δια­νο­μής Ηλε­κτρι­κής Ενέρ­γειας (ΔΕΔΔΗΕ) που δόθη­καν πρό­σφα­τα στη δημο­σιό­τη­τα και απο­τυ­πώ­νουν το «πογκρόμ» εκβια­σμών και δια­κο­πών ρεύ­μα­τος που γίνε­ται σε βάρος των εργα­τι­κών — λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών τα οποία αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τα τσου­χτε­ρά τιμο­λό­για και τις αυξή­σεις στο ρεύμα.

Οπως παρου­σιά­ζε­ται στην έκθε­ση πεπραγ­μέ­νων της Ρυθ­μι­στι­κής Αρχής Ενέρ­γειας (ΡΑΕ) για το 2019, οι εται­ρεί­ες παρο­χής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας απέ­στει­λαν στον ΔΕΔΔΗΕ ούτε λίγο ούτε πολύ 360.644 εντο­λές απο­σύν­δε­σης των παρο­χών πελα­τών τους, από τις οποί­ες εκτε­λέ­στη­καν οι 227.418.

🆘  Από αυτούς 111.298 επα­να­συν­δέ­θη­καν, δηλα­δή «προ­σήλ­θαν στο ταμείο» ή προ­χώ­ρη­σαν σε κάποιου είδους δια­κα­νο­νι­σμό όταν τους κόπη­κε το ρεύ­μα, με το μαχαί­ρι στο λαι­μό δηλα­δή και κόβο­ντας από άλλες στοι­χειώ­δεις ανά­γκες τους, ενώ ‑άλλοι τόσοι και παρα­πά­νω, 116.120 κατα­να­λω­τές έμει­ναν χωρίς ρεύμα!

Τα στοι­χεία αφο­ρούν στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία πελά­τες με σύν­δε­ση χαμη­λής τάσης, κατά βάση δηλα­δή λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, καθώς οι εντο­λές απο­σύν­δε­σης μετρη­τών παρο­χής μέσης τάσης έφτα­σαν τις 814.

Παράλ­λη­λα, η έκθε­ση κατα­γρά­φει πως ένα ακό­μη στοι­χείο που δια­τη­ρή­θη­κε στη λια­νι­κή αγο­ρά ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας το 2019 ήταν το υψη­λό επί­πε­δο ληξι­πρό­θε­σμων οφει­λών, κατά δέκα­τη συνε­χό­με­νη χρο­νιά, γεγο­νός που απο­τυ­πώ­νει ότι η πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης», που υπη­ρέ­τη­σαν με συνέ­πεια όλες δια­δο­χι­κά οι κυβερ­νή­σεις, πάει χέρι χέρι με τη γιγά­ντω­ση της ενερ­γεια­κής φτώχειας.

ΔΕΗ Καμιά Διακοπή

🆘  Επέλαση διαρκείας

Θυμί­ζου­με πως ήδη από το περα­σμέ­νο φθι­νό­πω­ρο, η κυβέρ­νη­ση, με το πρό­σχη­μα της «διά­σω­σης» της ΔΕΗ ώστε αυτή να «παί­ξει επί ίσοις όροις» με τον αντα­γω­νι­σμό ειδι­κά σε ό,τι αφο­ρά τις επεν­δύ­σεις στην «πρά­σι­νη» Ενέρ­γεια, ανα­κοί­νω­σε και παρα­πέ­ρα αυξή­σεις στα ήδη τσου­χτε­ρά τιμο­λό­για ρεύ­μα­τος, ενώ το «επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο» που παρου­σί­α­σε η νέα διοί­κη­ση της ΔΕΗ περι­λάμ­βα­νε έντα­ση των εκβια­σμών σε «συνερ­γα­σία» με εισπρα­κτι­κές εται­ρεί­ες και λοι­πά «κορά­κια», μαζι­κή απο­στο­λή «ειδο­ποι­η­τη­ρί­ων» και συνο­λι­κά έντα­ση των εκβια­σμών σε λαϊ­κές οικο­γέ­νειες και μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες για την είσπρα­ξη οφει­λών, πλάι φυσι­κά στις χιλιά­δες απο­λύ­σεις και την επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων που προ­βλέ­πουν η λεγό­με­νη «απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση» και η πώλη­ση μονάδων.

Μάλι­στα, μόλις τον Απρί­λη, ο υπουρ­γός Ενέρ­γειας επί της ουσί­ας παρα­δε­χό­ταν πως οι απο­κο­πές ρεύ­μα­τος συνε­χί­στη­καν ακά­θε­κτες ακό­μα και μέσα στην καρα­ντί­να, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι για ορι­σμέ­νες από αυτές τις περι­πτώ­σεις θα χρη­μα­το­δο­τού­σε την επα­να­σύν­δε­ση του ρεύ­μα­τος, προ­φα­νώς μέχρι την επό­με­νη φορά.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ήρθε έτσι να βαδί­σει «επά­ξια» στα βήμα­τα της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μετα­ξύ άλλων είχε φρο­ντί­σει να πετά­ξει από το Κοι­νω­νι­κό Τιμο­λό­γιο πάνω από 120.000 λαϊ­κά σπί­τια, με το πρό­σχη­μα ότι δεν βρί­σκο­νταν στον πάτο της φτώ­χειας δηλώ­νο­ντας «θηριώ­δη» εισο­δή­μα­τα, άνω των 9.000 ευρώ, ενώ επί των ημε­ρών της, το 2018, η ΔΕΗ ΑΕ έστελ­νε πάνω από 500.000 ραβα­σά­κια και προ­χω­ρού­σε σε πάνω από 150.000 προ­σω­ρι­νές δια­κο­πές ρεύ­μα­τος ώστε τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα «να προ­σέλ­θουν στο ταμείο».

🆘  Κατακόρυφη αύξηση στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν

Να σημειω­θεί στο μετα­ξύ πως οι εται­ρεί­ες προ­μή­θειας ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος προ­χώ­ρη­σαν, λόγω της καθυ­στέ­ρη­σης εκτέ­λε­σης από τον ΔΕΔΔΗΕ των εντο­λών απο­σύν­δε­σης, στη συνέ­χεια και στην εφαρ­μο­γή ενός ακό­μη μέτρου, της λεγό­με­νης «παύ­σης εκπρο­σώ­πη­σης». Με αυτόν τον τρό­πο, όταν μια εται­ρεία — προ­μη­θευ­τής ρεύ­μα­τος δια­πι­στώ­νει αργο­πο­ρία του ΔΕΔΔΗΕ στην εκτέ­λε­ση δια­κο­πής ηλε­κτρο­δό­τη­σης, προ­χω­ρεί στην καταγ­γε­λία της σύμ­βα­σης προ­μή­θειας. Δηλα­δή, δηλώ­νει ότι ο οφει­λέ­της δεν είναι πελά­της της και αυτός με τη σει­ρά του μετα­πί­πτει στο καθε­στώς «καθο­λι­κής υπη­ρε­σί­ας», σύμ­φω­να με το οποίο συνε­χί­ζει να ηλε­κτρο­δο­τεί­ται, αλλά με πολύ υψη­λό­τε­ρη τιμή χρέ­ω­σης του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος που κατα­να­λώ­νει.

Με αυτήν την πρα­κτι­κή οι εται­ρεί­ες παρο­χής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος ξεσκαρ­τά­ρουν τους «καλούς» από τους «κακούς» πελά­τες και «φορ­τώ­νουν» τους δεύ­τε­ρους στη ΔΕΗ, που ανα­λαμ­βά­νει με τη βοή­θεια και των εισπρα­κτι­κών το «κυνή­γι» των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών (σ.σ. η ΡΑΕ απο­φά­σι­σε την ανά­θε­ση των υπη­ρε­σιών «Προ­μη­θευ­τή Καθο­λι­κής Υπη­ρε­σί­ας» και «Προ­μη­θευ­τή Τελευ­ταί­ου Κατα­φυ­γί­ου», αντί­στοι­χα, στη ΔΕΗ ΑΕ μετά από σει­ρά άγο­νων διαγωνισμών).

Το 2019, σύμ­φω­να με την έκθε­ση, οι εντο­λές παύ­σης εκπρο­σώ­πη­σης που δόθη­καν από τους προ­μη­θευ­τές ανήλ­θαν σε 310.333, από τις οποί­ες και εκτε­λέ­στη­καν οι 280.962, ενώ και πάλι αφο­ρού­σαν σε συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία πελά­τες χαμη­λής τάσης.

Οπως ανα­φέ­ρει και η ίδια η έκθε­ση, οι πελά­τες σε καθε­στώς «καθο­λι­κής υπη­ρε­σί­ας» σημεί­ω­σαν κατα­κό­ρυ­φη αύξη­ση το 2019 ένα­ντι του 2018, «με κυρί­αρ­χη κατη­γο­ρία και πάλι αυτή των οικια­κών πελατών».

Από το 2016, οι Παρο­χές Οικια­κής Χρή­σης σε αυτό το καθε­στώς βρί­σκο­νταν στις 6.350 ενώ πλέ­ον έχουν ξεπε­ρά­σει τις 92.000!

🆘  «Να σφίξει κι άλλο η θηλιά» ζητάει η «Επιτροπή Πισσαρίδη»

Την ίδια ώρα, τα όσα κατα­γρά­φο­νται στην πρό­σφα­τη έκθε­ση της «Επι­τρο­πής Πισ­σα­ρί­δη» επι­βε­βαιώ­νουν πως η αντι­λαϊ­κή επέ­λα­ση στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, με το «σφί­ξι­μο της θηλιάς», τους εκβια­σμούς και τις δια­κο­πές ρεύ­μα­τος, απο­τε­λεί την «άλλη όψη» των όσων έχει να περι­μέ­νει το κεφά­λαιο από την πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης».

Η έκθε­ση στην ενό­τη­τα με τον προ­κλη­τι­κό τίτλο «Αγκυ­λώ­σεις» για τον τομέα της Ενέρ­γειας ανα­φέ­ρει πως «η αγο­ρά ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας (…) επη­ρε­ά­ζε­ται, επί­σης, από τον ιδιαί­τε­ρα μεγά­λο όγκο ληξι­πρό­θε­σμων οφει­λών στα τιμο­λό­για ηλε­κτρι­σμού (…) Ο ρυθ­μός είσπρα­ξης των ληξι­πρό­θε­σμων λογα­ρια­σμών (…) παρα­μέ­νει χαμη­λός και πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί, ειδι­κά υπό την προ­ο­πτι­κή εμβά­θυν­σης της ύφε­σης της οικο­νο­μί­ας, μέχρι το τέλος του τρέ­χο­ντος έτους».

Ζητά­ει, δηλα­δή, ενό­ψει και της παρα­πέ­ρα επι­δεί­νω­σης που φέρ­νει για το εισό­δη­μα των λαϊ­κών οικο­γε­νειών η καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση που σκο­πεύ­ουν να φορ­τώ­σουν στο λαό, να σφί­ξει μια ώρα αρχύ­τε­ρα η θηλιά των εκβια­σμών στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά που αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τα τσου­χτε­ρά τιμο­λό­για, ως προ­ϋ­πό­θε­ση ώστε να «τρέ­ξει» παρα­πέ­ρα η πολι­τι­κή της «απε­λευ­θέ­ρω­σης» αλλά και η προ­ώ­θη­ση του σχε­δια­σμού της «απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης».

Να συνε­χι­στεί δηλα­δή η ίδια πολι­τι­κή που ακο­λού­θη­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις, υλο­ποιώ­ντας τη στρα­τη­γι­κή της ΕΕ, η οποία και έφε­ρε στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά τσου­χτε­ρά τιμο­λό­για που μέσα σε δέκα χρό­νια έχουν αυξή­σει την τιμή του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος πάνω από 150% σπρώ­χνο­ντάς τα όλο και πιο βαθιά στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, που αγγί­ζει πλέ­ον το 30%, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας δια­κο­πές ρεύ­μα­τος, κυνη­γη­τό και εκβια­σμούς, όπως δεί­χνει και όλη η έως τώρα πείρα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως η απαίτηση να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική — λαϊκή οικογένεια και για να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε κάθε σπίτι που κόπηκε το προηγούμενο διάστημα, για να μειωθούν τα τιμολόγια στη λαϊκή κατανάλωση, για ρεύμα φθηνό για το λαό, για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου, χρειάζεται να συμβαδίσει με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης — ΕΕ — κεφαλαίου στην Ενέργεια, να σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία τους, για να γίνει η Ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό.

Πηγή |> Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο